Sunce sija 300 dana godišnje, hrana je ukusna skoro kao naša, palme okružuju široke bulevare, more je na dohvat ruke, a diplome priznate u celom svetu – stvarno, ko ne bi voleo da živi i studira ovde?

U Barselonu sam došla kako bih posetila univerzitete, videla naše studente za koje se ispostavilo da su se brzo odomaćili u ovom gradu i kako bih stekla utisak o tome kako izgleda njihov studentski život u jednom od najlepših gradova Evrope.

Prvi utisak

Prva stvar koja me je obradovala po izlasku sa aerodroma jeste sunce i lepo vreme nakon kišnog Beograda. Dobra vest je da nije neophodno da vas neko čeka na aerodromu, jer postoji aerobus koji vas za 5.90€ vozi do centra grada i čuvenog trga Plaza de Catalunya. Prve palme vidite još na autoputu, a kada stignete do trga, tada znate da ste u Barseloni. 

Gradski prevoz radi bez greške, autobus čekate par minuta i kartu možete kupiti kod vozača. Ukoliko znate da ćete ostati duže u Barseloni, predlažem da na automatu na metro stanici kupite 10 vožnji. Kao student izvadićete mesečne karte koje važe i za metro i za autobuse. Taksi nije skup i možete ga zaustaviti na ulici, kada je slobodan taksi svetli zelena lampica pored taxi znaka.

Šta videti u Barseloni?

Na sreću imamo divne studente u Barseloni, tako da mi je ovih nekoliko dana vodič bila Ana Vranješ koja završava MA iz marketinga na EU Business School, a ispod se nalaze mesta na koja me je ona uputila i koja i vama savetujem da ne propustite ukoliko se nađete u Barseloni.

  1. Plaza Catalunya – glavni i najlepši trg Barselone i uobičajno mesto za sastanke 
  2. La Sagrada Familia – verujem najpoznatija građevina Barselone i remek delo Antonija Gaudija
  3. La Rambla – glavna ulica za šoping i najlepša ulica Barselone, na nju izlazite pravo sa trga Katalonija
  4. Brdo Montjuic i nacionalni muzej – prelep pogled na ceo grad i luku
  5. Šetnja kroz prelepi Ciutadella park u čijoj blizini se nalazi i zoo vrt
  6. Park Guell – još jedno delo Gaudija koje je pod zaštitom UNESCA

This slideshow requires JavaScript.

Još jedna od stvari koja mi se dopala jeste da se znamenitosti nalaze na različitim stranama grada, tako da sam dosta pešačila i upoznala grad i na taj način. Upravo zbog ove činjenice, nećete osetiti veliki broj turista i lako ćete cirkulisati gradom.

Ništa nije previše udaljeno, Barselona je manja od Beograda, bulevari su široki, ravno je i zaista prijatno za šetnju.

Barselona kao biznis centar

Barselona je izrazito internacionalan grad i sedište je velikog broja kompanija i startup-ova, te ne čudi što se u ovom gradu nalazi veliki izbor fakulteta i biznis škola. Zbog činjenice da postoji mnogo kompanija koje imaju poslovnice širom sveta, engleski vam je dovoljan kako biste pronašli praksu, ali se svakako preporučuje da naučite osnove španskog. 

Nije lako pronaći odgovarajući fakultet i program kada je ponuda velika, zato vam predstavljamo univerzitete i škole sa akreditovanim programima, gde je upis preko Ino Edukacije direktan.

Fakulteti u Barseloni

U okviru svoje posete obišla sam kampuse 5 fakulteta i upoznala se sa njihovim profesorima i rukovodiocima, tako da ću vam u nastavku preneti svoje utiske i fotografije škola i kampusa.

EU Business School Barcelona – mesto gde počinje networking

Na prvom mestu se svakako nalazi broj 1 izbor naših studenata – EU Business School. Ova škola je usko fokusirana na biznis programe na engleskom jeziku koji obuhvataju marketing, menadžment, turizam, odnose s javnošću, inovacije i razvoj digitalnog doba. 

Škola je locirana u biznis centru Barselone i poseduje dve zgrade u kojima se održavaju predavanja za studente osnovnih i master studija. Učionice su nove i moderne, grupe su do 20 studenata, što garantuje posvećenost profesora. Akcenat je na timskom radu i učenju kroz projekte, a predavači su vodeći profesionalci iz svojih oblasti, pa će vam tako računovodstvo predavati bivši finansijski direktor FC Barcelona.

EUBS students
Milica Ožegović i Ana Vranješ, MA Marketing na EUBS

Ova škola je odličan izbor za sve koji uživaju učeći kroz praksu, žele da rade u internacionalnom okruženju ili da pokrenu sopstveni biznis i žele da imaju vremena za praksu i učenje jezika tokom studija.

Kao što sam napomenula, naša studentkinja Ana Vranješ završava svoje master studije upravo na EU Business School i predlažemo vam da pročitate njeno iskustvo, kao i iskustvo Ive Jeremić i uveliko zaposlenog diplomca Stefana Relića.

This slideshow requires JavaScript.

Barcelona Management School Pompeu Fabra – veliki univerzitet za velika dela

Još jedan univerzitet koji me je impresionirao svojom veličinom i izgledom. Imaju nekoliko kampusa širom Barselone, glavni se nalazi u blizini prelepog Ciutadella parka, tako da imate lepo okruženje za odmor u pauzi od učenja i nastave.

BMS je privatni deo državnog univerziteta Pompeu Fabra koji je broj 1 u Španiji. Potpuno je akreditovan i internacionalnim studentima nudi master programe iz oblasti biznisa. Ukoliko više volite da fokus bude na učenju, da studirate na velikom univerzitetu sa kolegama koji izučavaju razne oblasti i da boravite u velikim i modernim čitaonicama i kampusu, ovaj univerzitet će vam se sigurno dopasti.

This slideshow requires JavaScript.

Global Business School Barcelona – mesto za preduzetnike

Ovo je još jedna škola fokusirana na biznis programe, što nije neuobičajno za Barselonu koja je centar razvoja biznisa. Nalaze se u novoj zgradi, svi programi su na engleskom jeziku i profesori predaju malim grupama učenika, kako bi se obezbedila što kvalitetnija nastava. 

Studenti su najviše istakli njihove MBA programe koji su zahtevni, radi se i na 4 projekta nedeljno, ali daju dobro znanje i podlogu za dalji razvoj karijere.

This slideshow requires JavaScript.

CEU Barcelona – tradicija za novi početak

Ovo je univerzitet srednje veličine, sa lepim i tradicionalnim izgledom i savremenom opremom koja je studentima na raspolaganju. Impresioniralo me je što su studentima obezbedili veliku salu sa najnovijim apple računarima.

Fakultet izgleda lepo, imaju kantinu za studente, velike čitaonice i biblioteke. Većina programa je na španskom jeziku ili pola na španskom, a pola na engleskom, tako da ovaj univerzitet preporučujemo studentima koji žele da usavrše svoje znanje španskog jezika. Svakako postoje i programi na engleskom jeziku, kao što je MA food and beverage.

U dvorištu imaju i macu o kojoj se svi zajedno brinu: studenti, profesori i zaposleni univerziteta, tako da su ljubitelji životinja i više nego dobrodošlli! 🙂

This slideshow requires JavaScript.

Na osnovu univerziteta koje smo posetili i dugogodišnjeg iskustva u radu sa studentima, ovo je naš izbor top pet univerziteta koje rado preporučujemo studentima, za koje znamo da su akreditovani i sa kojih su nam studenti preneli pozitivna iskustva sa studija.

Ukoliko vas interesuje neki od ovih univerziteta, upis je direktan i besplatan preko Ino Edukacije i detaljno ćemo vas informisati o svakom od njih i savetovati koji bi od navedenih univerziteta bio najbolja opcija za vas.

Kontaktirajte nas na broj +381615544199, putem mejla na office@inoedukacija.com ili nam pošaljite besplatan upit putem formulara ispod:

Podelite s prijateljima: