Slovenija je poslednjih godina postala popularna među studentima, zahvaljujući činjenicama da je blizu, studije su uglavnom besplatne, sličan je kulturni kontekst i to je poznata sredina. Pošto vlada dosta polu-informacija na ovu temu, evo pet bitnih informacija koje morate da imate u vidu.

Studije na slovenačkom su besplatne

Zbog sporazuma Slovenije sa zemljama Zapadnog Balkana, studije su besplatne za za građane Srbije, Bosne, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i za građane sa Kosova. Ono što studenti često prenebregnu je da su studije na slovenačkom. Slovenački nije srpski, nije hrvatski tj. nije *naš* jezik sa drugačijim akcentom već je to jedan drugi jezik koji traži vreme da se nauči. Mnogi studenti su se baš iz ovog razloga brzo vraćali kući sa studija, jer su prevideli da će morati da nauče novi jezik i da predavanja i ispiti na slovenačkom nisu nimalo laka. Postoji i čuvena dvojina koja dosta buni naše ljude, to je stari gramatički oblik koji je ranije bio prisutan u staroslovenskom, a sada je opstao samo u slovenačkom i lužičko-srpskom, pa imajte u vidu da će biti jezičkih izazova. Zato, ako planirate da studirate u Sloveniji, krenite da učite jezik bar godinu dana ranije.

Neki univerziteti su počeli da zahtevaju sertfikat znanja slovenačkog jezika na B2 nivou. Slovenački jezik možete da učite u privatnim školama i da se prijavite sa njihovim sertifikatom.  

Studije na engleskom se (uglavnom) ne plaćaju  na državnim univerzitetima

Pokazalo nam se da je sajt Study in Slovenia često netačan, i da državne osnovne studije na engleskom jeziku postoje samo na Univerzitetu u Ljubljani, kao i Master programi. Na Univerzitetu u Mariboru ne postoje ni osnovne ni Master studije na engleskom. Studije na engleskom jeziku na državnim fakultetima se uglavnom ne plaćaju. Ponekad fakulteti traže trećinu školarine za naše studente, ali treba proveriti sa samim fakultetom. Kao i u Srbiji, svaki fakultet je slobodan da formira svoje školarine.

Preko Ino Edukacije možete direktno aplicirati na Studije u Sloveniji.

studije u ljubljani

Univerzitet u Ljubljani je niže rangiran od Univerziteta u Beogradu

Slovenija ima dobro univerzitete, posebno u smislu organizacije studentske službe i studentskog života, i na Šangajskoj listi nalazi se u top 500, a Univerzitet u Beogradu je uglavnom u top 300-400. Univerzitet u Mariboru se ne nalazi u top 500, nalazi se na poziciji 700-800.

studije u mariboru

Studentski život u Sloveniji je jeftiniji nego u Zapadnoj Evropi ali skuplji nego u Srbiji

Ukoliko ste Sloveniju izabrali imajući u vidu i važ budžet, onda znate da da život u Ljubljani jeste jeftiniji nego u Engleskoj ili Holandiji, ali i skuplji od Beograda i Balkana. Unutar Slovenije postoje razlike, pa je Ljubljana skuplja od Maribora. Razmislite i o manjim gradovima poput Primorska ili Nove Gorice.

Osnovni troškovi (uključujući njihove varijacije) sa kojima se susreću studenti u Sloveniji izgledaju ovako:

Mesečni troškovi (u evrima) Ljubljana Drugi gradovi
Soba u domu pri univerzitetu 150-200 150-180
Soba u privatnom domu 200-250 200
Dvokrevetna soba u domu (krevet) 110-180 100-150
Iznajmljivanje sobe u stanu 300 200-250
Iznajmljivanje garsonjere 450-500 300-350
Ishrana 200-300 200-300
Studentska markica za prevoz 20 20
Internet, bioskop, razonoda 50 50
Put za vikend u Italiju ili Austriju (prevoz u oba smera) 30 30

Tako je studentu prosečno za život u Sloveniji potrebno 500 evra mesečno. Informacije o stipendijama u Sloveniji saznajte ovde.

Kada se prijavljuje?

Možete se prijaviti na studije preko Ino Edukacije, rok za prijavu je 20. april 2021. godine. Prijava se radi online, pa se šalje poštom. Prijemni ispit se uglavnom ne traži. Postoji i drugi rok za prijavu, ali to je samo dopunski i prijavu treba slati samo u prvom roku februar-april.

Mentorski paket za prijavu na studije u Sloveniji

Ino Edukacija nudi mentorski paket za prijavu na osnove i master studije u Sloveniji kao sveobuhvatnu pomoć i podršku u toku apliciranja na studije u Sloveniji. Mentorski paket uključuje:

  1. Mini aplikacioni plan – odabir tri studijska programa, pregled upisnih uslova, znanja jezika, link programa i rokovi prijave
  2. Slanje do tri prijave online za Sloveniju (registrovanje naloga, popunjavanje prijave, štampanje prijave)
  3. Vođenje aplikacionog procesa, savetovanje studenta i komunikacija sa univerzitetom
  4. Pomoć za prijavu na vizu

Cena mentorskog paketa za Sloveniju je 30 000 RSD.

Napomena:

Broj prijava za Sloveniju je izuzetno skočio, i od strane slovenačkih univerziteta dešava se da ima propusta. Jednostavno su prenatrpani prijavama i imaju više zainteresovanih nego slobodnih mesta, pa neke prijave budu odbijene, te se treba prijaviti na više programa.

Ako želite da studirate u Sloveniji popunite upit ispod ili pozovite 0615544199

Podelite s prijateljima: