Slovenija je poslednjih godina postala popularna među studentima, zahvaljujući činjenicama da je blizu, da su studije delom besplatne, da je sličan kulturni kontekst i da je svima to poznata sredina. Pošto vlada dosta polu-informacija na ovu temu, evo pet bitnih informacija koje morate imati u vidu.

Studije na slovenačkom su besplatne

Zbog sporazuma Slovenije sa zemljama Zapadnog Balkana, studije su besplatne za za građane Srbije, Bosne, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i za građane sa Kosova. Ono što studenti često prenebregnu je da su studije na slovenačkom. Slovenački nije srpski, nije hrvatski tj. nije *naš* jezik sa drugačijim akcentom već je to jedan drugi jezik koji traži vreme da se nauči. Mnogi studenti su se iz ovog razloga vraćali kući ubrzo sa studije u Sloveniji jer su potpuno prevideli da će morati da nauče novi jezik i da predavanja i ispiti na slovenačkom nisu nimalo lako. Postoji i čuvena dvojina koja dosta buni naše ljude, to je stari gramatički oblik koji je ranije bio prisutan u staroslovenskom, a sada je opstao samo u slovenačkom i lužičko-srpskom, pa imajte u vidu da će biti jezičkih izazova. Zato, ako planirate da studirate u Sloveniji, krenite da učite jezik bar godinu dana ranije.

Studije na engleskom se (uglavnom) ne plaćaju  na državnim univerzitetima

Pokazalo nam se da je sajt Study in Slovenia često netačan, i da državne osnovne studije na engleskom jeziku postoje samo na Univerzitetu u Ljubljani, kao i Master programi. Na Univerzitetu u Mariboru ne postoje ni osnovne ni Master studije na engleskom. Studije na engleskom jeziku na državnim fakultetima se uglavnom ne plaćaj. Ponekad fakulteti traže trećinu školarine za naše studente, ali treba proveriti sa samim fakultetom. Kao i u Srbiji, svaki fakultet je slobodan da formira svoje školarine.

Preko Ino Edukacije možete direktno upisati studije na Poslovnoj školi DOBA u Mariboru, gde su studije online.

studije u ljubljani

Univerzitet u Ljubljani je niže rangiran od Univerziteta u Beogradu

Slovenija ima dobro univerzitete, posebno u smislu organizacije studentske službe i studentskom života, ali na Šangajskoj listi nalazi se u top 500, a Univerzitet u Beogradu je uglavnom u top 300-400. Univerzitet u Mariboru se ne nalazi u top 500, već na poziciji 700-800.

studije u mariboru

Studentski život u Sloveniji je jeftiniji nego u Zapadnoj Evropi a skuplji nego u Srbiji

Ukoliko ste Sloveniju izabrali imajući u vidu i budžet onda računajte da je život u Ljubljani jeste jeftiniji nego u Engleskoj ili Holandiji, ali jeste skuplji od Beograda. Unutar Slovenije postoje razlike, pa je Ljubljana skuplja od Maribora. Razmislite i o manjim gradovima poput Primorska ili Nove Gorice. Slovenačka agencija za upis studija 2TM dala je sledeći spisak >

Osnovni troškovi (uključujući njihove varijacije) sa kojima se susreću studenti u Sloveniji izgledaju ovako:

Mesečni troškovi (u evrima) Ljubljana Drugi gradovi
Soba u domu pri univerzitetu 150-200 150-180
Soba u privatnom domu 200-250 200
Dvokrevetna soba u domu (cena za jednu osobu) 110-180 100-150
Iznajmljivanje sobe u stanu 300 200-250
Iznajmljivanje garsonjere 450-500 300-350
Ishrana 200-300 200-300
Studentska markica za prevoz 20 20
Internet, bioskop, razonoda 50 50
Put za vikend u Italiju ili Austriju (prevoz u oba smera) 30 30

Tako je studentu u proseku za život u Sloveniji potrebno 500 evra mesečno.

Prijava se radi online i poštom

Poslednje tri godine broja prijava za Sloveniju je izuzetno skočio, delom i što se za Austriju više ne može prijavljivati bez znanja nemačkog na studije na nemačkom, pa je navala ozbiljna. Ove godine smo sa našim studentima videli dosta propusta od strane slovenačkih univerziteta i odbačenih prijava, jer su jednostavno prenatrpani prijava i imaju više zainteresovanih nego slobodnih mesta. Zato se treba prijaviti u prvom roku i biti veoma obazriv jer naknadne žalbe uglavnom neće biti usvojene.

Prijava se radi online i poštom, i uglavnom ne postoji prijemni ispit. Potrebna je standardna dokumentacija, prevedena dokumenta iz škole ili sa fakulteta. Registracija online se radi leti na sajtu EvŠ pa se sve šalje poštom. Ukoliko vam je ova procedura ipak komplikovana možete se prepustiti profesionalcima. Slobodno nas kontaktirajte upitom ispod. Srećno!


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

Podelite s prijateljima: