Studije u Sloveniji na slovenačkom jeziku su uglavnom besplatne, ali da li postoje stipendije za troškove života? Slovenija nije zemlja sa puno stipendija kao Italija, gde postoji i nacionalno, i regionalno i univerzitetsko stipendiranje, ali neke stipendije postoje. Ovo je pregled dostupnih stipendija. O studijama u Sloveniji čitajte ovde.

Sklad Slovenija – državne stipendije za Master i Doktorske studije

Ovu stipendiju dodelju javni Fond (Sklad) za obrazovanje Slovenije. Mogu da se prijave studenti koji su se već prijavili ili upisali na studije. Prijava se radi leti, rok je uvek kraj avgusta i na jesen se objavljuje odluka. Zahtev je da student mora da bude primljen na studije i da već ima boravišnu dozvolu – tj. da je već student. Na ovu stipendiju prijavljuje se odvojeno od studija. Stipendija pokriva školarinu do 3000 EUR godišnje i troškove života od 8400 EUR godišnje, odnosno 700 EUR mesečno. Prijava i više info ovde.

Stipendije privatnih slovenačkih Fondacija

Na sajtovima Univerziteta u Ljubljani , Univerzitetu u Mariboru i drugim univerzitetima pronaći pozive za prijavu na stipendije manjih fondacija i ili za plaćene Ad Futura prakse ili razmene u EU. Neke od ovih stipendija su za studente koji završavaju osnovne studije u Sloveniji i žele na master dalje u Evropi.

Stipendije za CEEPUS i MOBION razmene

Ukoliko u Sloveniju želite da odete na jedan ili dva semestra, onda CEEPUS program može da vam bude super način. Trenutno zbog korone nema otvorenih poziva za razmene, ali kad se otvori pogledajte konkurse, jer uključuju i punu stipendiju. MobiON je program za razmene Univerziteta u Beogradu, koji je takođe finansiran od strane EU i omogućava studijske i istraživačke boravke u Sloveniji i širom Evrope. Namenjen je studentima Univerziteta u Beogradu.


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

Podelite s prijateljima: