Covid19 pandemija svima nam je donela dosta sastanaka i intervjua preko interneta. Online intervju je za mnoge stresan zbog čega donosimo nekoliko brzih i korisnih saveta koji vam mogu pomoći da vaša priprema za intervju protekne uspešno da biste tokom samog razgovora ostavili dobar utisak.

Kako se pripremiti za intervju?

Sredite nalog preko kojeg komunicirate – Skype, Zoom, Teams

Ako nikada niste koristili neke od ovih alata, onda skype nevinost ne treba da gubite sa potencijalnim poslodavcem ili univerzitetom, već se čujte sa nekim prijateljem ranije i provežbajte kako radi. Sredite svoj nalog, stavite profilnu sliku, ime i prezime i još neke potencijalne informacije. Naučite malo kako se koristi, ne želite da na intervjuu delujete kao neko ko slabo koristi internet. Evo kako izgleda brza priprema za intervju. Petnaest minuta pred intervju proverite da li vam radi internet, kamera, mikrofon, da li se dobro čujete. Džaba ako ste i najbolji kandidat na svetu ako vas druga strana ne čuje i ne vidi, ili vam se veza prekida i krči. Internet mora da radi!

Obucite se lepo i profesionalno

Naravno da kod kuće svi izgledamo nedoterano, ali za online intervju obucite neku jednobojnu košulju, bluzu – nešto u čemu se osećate lepo i sigurno, bez komplikovanih dezena koji su zamorni za kameru. Iako je ovo intervju na daljinu i dalje je važno kako izgledate, da li ste se očešljali i obukli, ili ste pravo iz kreveta u pidžami došli da razgovarate o svojoj budućnosti. Kompjuter ili telefon obavezno podignite i podmetnite, kako bi vam bila u visini lica – niko ne izgleda lepo sa fokusom na podbratku.

Svetlo i kontra svetlo

Često intervjuišem kandidate koje uopšte ne mogu da vidim zbog kontra svetla koje im ide sa prozora pravo u kameru. Navika je naravno da sednemo za sto i razgovaramo i da smo leđima okrenuti prozoru – međutim, za online intervju upravo je potrebno suprotno! Licem se treba okrenuti ka prozoru (ili izvoru svetla) kako bi vas osoba sa druge strane dobro videla. Ako nemate prirodan izvor svetla ili je mračno napolju, onda se poslužite običnom kućnom lampom i uperite je u sebe, a na prozore navucite roletne ili zavese. Ovo je odličan savet ako želite da vaša priprema za intervju protekne besprekorno.

A šta će me pitati?

To zavisi od mnogo čega, ali većina stvari se uvek ponavlja, posebno u online intervjuima gde ima manje prostora za spontani razgovor.

Standardna pitanja na razgovoru za posao

Na ova pitanja morate da imate odgovor, pa dobro proučite još jednom svoju prijavu i CV za posao, sajt željene kompanije i opis pozicije, i razmislite koju platu i uslove želite ako vas to pitaju. Zaista treba da date odgovor na svako pitanje inače će misliti da ste neizanteresovani, nepripremljeni i da trošite njihovo vreme. Skroz je ok i da napravite beleške ili odštampate svoju prijavu za posao i držite pored sebe kao podsetnik, to je dobra strana intervjua online, jer se beleške ne vide na kameri. Ako vas zanima kako se pripremiti za intervju, dajte sebi odgovore na pitanja u nastavku:

 • Kažite nam nešto o sebi?
 • Objasnite nam ovu stavku u CV-iju? (prethodno zaposlenje ili školovanje, ili nezaposlenost u nekom periodu)
 • Šta znate o našoj kompaniji?
 • Zašto ste se prijavili za ovu poziciju?
 • Koje uslove očekujete od nas kao od poslodavca?
 • Zašto ste odlučili da promenite posao, ili potražite posao?
 • Kako mislite da možete da doprinese našoj kompaniji ili timu?
 • Koje tehničke veštine imate?
 • Kakvo radno iskustvo imate u određenoj oblasti?

Pored ovoga, kad je u pitanju onlajn intervju za posao, mogu vas pitati neka profesionalna pitanja vezana za konkretna znanja u oblasti kojom se bavite, kao i neka opšta pitanja o tržištu i konkurenciji u određenoj objasti, da malo osete koliko ste upućeni, pa slobodno se informišite i malo šire u vezi sa željenom industrijom.


Standardna pitanja za razgovor za prijem na studije ili u školu

Pitanja na akademskom intervjuu su još više standardizovana, i retko kad nešto izađe iz uobičajenih okvira, osim kad univerziteti imaju intervju znanja i opšte informisanosti, ali to je veoma retko. Za inostranstvo intervjui su često na engleskom jeziku, pa ih prođite sve bar jednom da ne biste zapinjali sa stranim jezikom tokom samog intervjua i delovali da znate lošije zbog treme.

 • Kažite nam nešto o sebi?
 • Objasnite nam ovu stavku u CV-iju? (prethodno školovanje, seminar, studentski posao, aktivizam)
 • Zašto ste odabrali naš univerzitet?
 • Zašto ste odabrali naš studentski program?
 • Koji predmeti Vam se najviše sviđaju i zašto?
 • Zašto ste se odlučili za našu zemlju?
 • Šta očekujete od svojih studija i naših predavača?
 • Kako mislite da možete da doprinesete našem univerzitetu ili vašoj studentskoj grupi?
Biću skroz ok

Budite opušteni i iskreni

Iskusni regruteri lako prepoznaju željene i dobre kandidate bez obzira da se li se neko upinje ili ne, laže ili ne, jer imaju mnogo više iskustva od vas, te nema potrebe da se nešto pretvarate i izmišljate, oni već i pre samog intervjua imaju neku sliku o vama. Najbolje je da budete opušteni, pozitivni i iskreni i da dobiju osećaj da ste ok ljudsko biće. Kad se pripremate za onlajn intervju za posao, za prijem u školu ili na studije, potrudite se da odate utisak osobe sa kojom se lako sarađuje i dogovara, sa kojom može da se radi ili studira i koja je pre svega kredibilna. Izbegavajte predugačke odgovore, budite koncizni i budite to što jeste, jer zbog toga i treba da vas prihvate u neki novi tim. Pokažite najbolju verziju sebe.

Srećno!


Ako vam je potrebna pomoć za pripremu za intervju kontaktirajte nas. Bilo da vas zanima online razgovor za posao ili školu, pomoći ćemo vam da se adekvatno spremite za isti.

Podelite s prijateljima: