Ino Edukacija svake godine piše o trendovima za narednu godinu – prošle godine nismo ni sanjali šta nas čeka! Ali, konačno se 2020. godini vidi kraj a 2021. je na vratima, donoseći nam neke bolje vesti i promene!

1. Vakcine donose olakšanje i prijave na studije

Do leta 2021. očekuje se smirenje pandemije, što zbog vakcina, što zbog prokužavanja stanovništva (svi već znamo puno bolesnih, ili smo i sami bili bolesni), kao i zbog i prostog zamora od pandemije. Vakcine su naravno najvažniji pozitivni signal za narednu godinu, pogotovo u razvijenijim zemljama gde će se dobar deo stanovništva vakcinisati i tako omogućiti normalniji život za sve. Za sada većina studenata čeka razvoj situacije da vidi šta i gde će da studira. QS (Quacquarelli Symonds agencija iz Londona) objavila je u oktobru 2020. istraživanje Covid19 i Visoko obrazovanje: Kako se međunarodni studenti prilagođavaju u kojoj kažu da čak 75% studenata još uvek nije odlučilo šta će sa studijama sledeće godine (slika ispod). Međutim, to će se promeniti.

QS istraživanje o međunarodnim prijavama na studije u 2021

Naše predviđanje je da će u martu i aprilu skočiti prijave studenata sa rastom vakcinacije i otvaranjem granica, kao i približavanjem rokova za prijavu. Prijaviće se manje studenata nego inače, pa će biti lakše upisati prestižne univerzitete i dobiti neke stipendije. S druge strane, u 2022. godini biće ogromna konkurencija za upis zbog studenata koji su godinu ili dve pauzirali.

2. Više amfiteatra, manje Zoom-a

Preko leta vodila se velika debata da li studije treba da budu potpuno online, nimalo ili polovično. Većina univerziteta odlučila se za hibridni model (predavanja online, vežbe uživo) i to je donelo određena pomeranja na tržištu obrazovanja i u Srbiji i u inostranstvu. Naravno, studenti ne žele da studiraju isključivo online, niti su tada motivisani da plate celu školarinu. Univerzitete je to nateralo da se više odluče za hibridnu i uživo nastavu, jer su shvatili da gube studente i samim tim finansiranje. U drugom semestru (od zime 2021.) biće više predavanja uživo, jer opada studentsko zadovoljstvo i kvalitet obrazovanja, te studenti traže više nastave uživo. Maske će ostati u upotrebi. Zajedno sa vakcinama, ovaj trend će dovesti do toga da će od septembra 2021. biti znatno više nastave uživo, manje online. Svakako, ostaće tehnološka i organizaciona promena da deo nastave može da se sprovodi online i svi ćemo više komunicirati preko interneta.

3. Studenti će očekivati bolje studentske usluge

Prethodni trend nas dovodi do još jedne bitne dinamike u dolazećoj godini – studenti žele bolje studentske usluge i servise (kao što su pomoć studentske službe, ažurna komunikacija sa predavačima, izgled kampusa, mogućnosti za prakse…) Studenti sada očekuju bolju studentsku online platformu, da su svi materijali i predavanja tamo dostupni. Niko više ne želi da visi po fotokopirnicama. Neki univerziteti su se tome već odavno prilagodili, i u Srbiji i u inostranstvu, a neki univerziteti su tek od ove godine počeli više da koriste internet i interaktivna predavanja. U 2021. godini podrazumevaće se da su univerziteti potpuno prisutni online, reaktivni, predvidivi i uslužni.

Higijena je isto postala značajno bitnija, čisti toaleti, sapun, papir (što je na Zapadu apsolutno normalno) i u Srbiji i širom sveta postaju bitan deo studentskog iskustva i niko više ne želi da plaća školarinu institucijama gde ne postoje osnovni higijenski uslovi. Na delu je opšti porast konkurencije, studentima nije više samo bitan akademski kvalitet nastave, već i kakav je kampus, biblioteka, uslovi za boravak na univerzitetu, karijerni centar i drugi prateći studentski servisi. U slučaju Srbije univerziteta je sve više, a studenata sve manje, pa privući samofinansirajućeg studenata u 2021. neće biti lako.

4. Veličina je važna

Size Matters. Studenti i profesori će i dalje biti oprezni da organizuju velika predavanja za više od 100 studenata odjednom. Zbog toga će manji univerziteti i manji studentski smerovi moći lakše da se prilagode i privuku studente. Veličina studentske grupe u direktnoj je vezi i sa kvalitetom nastave, nije isto da li jedan profesor drži predavanje za 20, 50 ili 350 studenata. Kao i za studentske usluge, studenti širom sveta želeće uživo predavanja u manjim grupama i više lične pažnje, a velika predavanja pratiće se online. Fakulteti koji su bili masovni izgubiće deo samofinansirajućih studenata, jer će studenti za svoj novac želeti bezbednost i prisniji odnos sa predavačima.

5. Bliže i povoljnije destinacije za studije – među njima i Srbija

Zbog straha i promena u putovanjima, studenti i roditelji biraće bliže destinacije, uglavnom u okviru Evrope, kako bi im povratak kući bio sigurniji. Zbog nepredvidive finansijske situacije, povoljniji univerziteti i države biće češći izbor, kao i ostanak na studijama u Srbiji. Deo studenata ostaće i studiraće cele studije u Srbiji, a deo će probati pa odustati, te u 2022. upisati studije u inostranstvu, jer će želeti međunarodno studentsko iskustvo i diplome. Situacija se smiruje i idemo dalje.

Srećna svima Nova 2021. godina i da bude bolja od prošle!


Ako želite da studirate u inostranstvu slobodno nas kontaktirajte ispod:

Podelite s prijateljima: