Stefan Relić je uspešan alumni student EU Business School iz Barselone, svetski čovek i E-Commerce Product Manager za teritoriju Azije poznatog brenda Massimo Dutti.

Za sajt Kako na master nam je dao kratak uvid u svoj radni dan, školovanje i nekoliko saveta za sve koji žele da studiraju u inostranstvu i započnu internacionalnu karijeru.

1. Da li možeš ukratko da nam se predstaviš?

Zovem se Stefan, imam 30 godina, trenutno živim i radim u Barseloni. U poslednjih 14 godina (otkad sam započeo studije u inostranstvu) sam kroz studije i poslovnu karijeru živeo u 7 različitih zemalja, što je iskustvo koje je me je formiralo u ličnost koja jesam danas.

5

2. Kako je izgledalo tvoje školovanje i zašto si se odlučio da ga nastaviš u inostranstvu?

U Srbiji sam završio osnovnu školu, i srednju do 3. razreda. U inostranstvu (Barselona) sam završio 4. razred američke srednje škole za šta sam kao motiv imao usavršavanje engleskog i učenje španskog jezika. U tom trenutku sam imao plan da se vratim u Srbiju da studiram, ali iskustvo školovanja i života u inostranstvu mi se toliko dopalo da sam odlučio da nastavim i studije upravo u Barseloni.

3. Koji su razlozi zbog kojih si odabrao EU Business School i da li si zadovoljan svojim izborom?

Napravio sam istraživanje o ponudi inostranih fakulteta u Barseloni koji su nudili programe studija koje su mene interesovale, i EU Business School mi se u tom trenutku učinio kao najbolji izbor koji se posle ispostavio kao dobar.

4
”Pored stručnog znanja koje se stekne na samom fakultetu studiranjem, studiranje u inostranstvu donosi onu mnogo bitniju životnu lekciju – snalaženje i osamostaljivanje u stranoj zemlji.”

4. Koje su najvažnije lekcije koje si naučio živeći i studirajući u inostranstvu?

Pored stručnog znanja koje se stekne na samom fakultetu studiranjem, studiranje u inostranstvu donosi onu mnogo bitniju životnu lekciju – snalaženje i osamostaljivanje u stranoj zemlji. U datom trenutku nije lako i puno puta sam preispitivao svoj izbor, ali iz današnje perspektive smatram da je to defintivno najpametnija odluka koju sam doneo u životu.

5. Da li možeš sa nama da podeliš neki interesantan događaj iz studentskih dana?

Upoznavanje ljudi iz svih krajeva sveta, i studentski dani u Barseloni sa njima su doneli toliko interesantnih i lepih trenutaka da je zaista teško izdvojiti neki konkretno.

6. Čime se sada baviš i koliko je fakultet doprineo tome?

Trenutno radim za brend Massimo Dutti. Pozicija mi je E-Commerce Product Manager Asia. Ukratko – vodim Online prodavnice u Aziji i zadužen sam za odabir i adaptacije proizvoda i sveukupni komercijalni menadžment Online prodavnica za Azijsko tržište.

Fakultet je tome doprineo utoliko što mi je dao bazu znanja ekonomije i biznisa, i takođe što sam kroz studiranje u internacionalnom okruženju naučio da saradjujem sa ljudima različitih mentaliteta.

1

7. Koje su prednosti rada u internacionalnoj kompaniji?

Glavna prednost rada (i studiranja) u inostranstvu je upoznavanje i sarađivanje sa ljudima iz različitih krajeva sveta. To je iskustvo koje na neprocenjljiv način otvara um i proširuje vidike.

8. Šta bi savetovao našim čitaocima koji razmišljaju o školovanju i karijeri u inostranstvu?

Savetovao bih da uprkos tome koliko to delovalo kao veliki korak, kao što i jeste, da se odvaže i donesu odluku, jer je iskustvo koje doprinosi ličnom i profesionalnom razvitku, neovisno o tome da li planiraju da ostanu i rade u inostranstvu ili da se vrate i grade profesionalnu karijeru u Srbiji.

Stefane, hvala ti na izdvojenom vremenu! Želimo ti mnogo uspeha u daljim planovima i karijeri!

Ukoliko vas interesuju studije na EU Business School, skinite brošuru i prijavite se da dobijete više informacija – ovde!


Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit:

Podelite s prijateljima: