Prilikom odabira fakulteta na kojem ćete studirati, veoma je bitno da uzmete u obzir koja zanimanja će biti tražena u bliskoj budućnosti. Naravno, pored toga da je posao tražen, bitno je i da nađete fakultet koji će odgovarati vašim interesovanjima. Na osnovu nekih trendova, istražili smo koja su to zanimanja koja će biti popularna u budućnosti i dajemo vam kratku listu poslova koja može da vam pomogne prilikom odabira studija.

Top 6 zanimanja budućnosti

1. Marketing menadžeri

Sa razvojem tehnologija i rastom tržišta, povećava se i  potreba za marketing stručnjacima koji će prepoznati šta kupci žele i nastojati da im to i pruže. Posebno interesantna pozicija koja sve više dobija na značaju jeste Social Media Manager, odnosno Community Manager.  Ljudi koji se bave ovim zanimanjem rade na razvoju i menadžmentu onlajn društva koje grade oko svog brenda, proizvoda, usluge ili događaja.

1

Pored toga, tražene su i pozicijeAccount Manager (održava kontakt sa klijentima i sprovodi njihov marketinški plan), Media Buyer (bavi se reklamiranjem proizvoda), Product Manager (upravlja svim aktivnostima vezanim za proizvod).

Ako vas zanimaju studije marketinga, evo par fakulteta u inostranstvu na koje možete da aplicirate: EU Business School Barcelona, Jonkoping UniversityAnglo-American University PragueLondon South Bank, Munich Business School, Universita Cattolica, Ca Foscari.

2. Psiholozi

U poslednjih nekoliko godina, porasla je tražnja za uslugama psihologa. Čak su i mnoge osiguravajuće kuće svojim portfoliom obuhvatile ovaj vid usluga. Bilo da se radi o savetovanju ili radu u okviru sektora ljudskih resursa (HR), čak i marketinga, svakako je izvesno da će se u budućnosti ovo zanimanje izuzetno ceniti i biti jedno od najtraženijih.

vienna-modelun14_11382

Studije psihologije možete naći na sledećim fakultetima u inostranstvu: Webster University, City College Sheffield Thessaloniki.

3. IT stručnjaci

Razvojem najnovijih tehnologija i potrebom za usavršavanjem poslovnih procesa, izvesno je da će u budućnosti uvek biti mesta za IT stručnjake. Neki od najtraženijih poslova u ovoj oblasti su softverski arhitekta (koji se bavi kreiranjem programa i rešavanjem softverskih problema), Data Scientist (bavi se analizom podataka), Developer (njegov posao je kreiranje mobilnih aplikacija i web dizajn), IT menadžer (bavi strategijom razvoja i upravljanja IT sektorom).

IT studije

Evo predloga nekih fakulteta gde možete naći IT programe: Fontys University, Metropolitan University, STC Higher Education Malta, San Jose City College California, London South Bank, City College Sheffield Solun.

4. Stručnjaci za zaštitu životne sredine

Očekuje se u budućnosti da će svaka kompanija imati stručnjake (Environmental Specialists) koji će primenjivati standarde za zaštitu životne sredine propisane od strane vlade i kontrolisati da li kompanija posluje u skladu sa njima.

Predlog fakulteta: Niagara College Canada, Modul University Vienna

5. Finansijski eksperti

Finansije su deo svake kompanije tako da će ovaj posao uvek biti tražen. Neki od najtraženijih poslova su finansijski savetnik (daje predloge za ulaganja i finansijske poteze kompanije), finansijski menadžer (upravlja finansijama u preduzeću), revizori (bave se kontrolom finansijskih izveštaja).

5

Ukoliko vas zanimaju finansije, možete aplicirati na: New European College Munich, Humber College Toronto, IBS, EU Business School, Munich Business School, Crainfield University UK, Baruch College.

 

6. Strateški i operacioni menadžeri

Svaka kompanija ima potrebu za visoko kvalifikovanim menadžerima koji upravljaju poslovnim procesima na svakom nivou. Zaposleni na tim pozicijama treba da imaju izražen liderski duh, da vole rad sa ljudima i da uvek teže usavršavanju. Možete biti General Manager koji je na vrhu organizacije ili Operational Manager koordinira poslovnim operacijama u preduzeću.

Neki od biznis univerziteta sa ovim programima u inostranstvu su: Universita Cattolica del Sacro Cuore, IUBH, Munich Business School, Rome Business School.

eu business school munich


Ukoliko vas zanimaju studije u inostranstvu iz bilo koje oblasti, možete nam poslati besplatan upit.

Podelite s prijateljima: