Chevening stipendija za studije u Velikog Britaniji za Master studije namenjena je uspešnim mladim ljudima koji sebe vide kao mlade lidere i nosioce promena u svojoj zemlji. Da biste dobili ovu prestižnu stipendiju morate sebe tako i da predstavite.

chevening srbija

Konkurs je otvoren

Konkurs za Srbiju je otvoren 7.avgusta i traje do 7.novembra. Stipendije Chevening se dodeljuju mladima sa dokazanim liderskim potencijalom koji takođe imaju jaku akademsku pozadinu. Stipendija nudi finansijsku podršku za studiranje magistarskih studija na bilo kojem univerzitetu u Velikoj Britaniji i mogućnost da postanete deo uticajne globalne mreže od 46.000 alumnija. Svaka država ima svoj poziv na apliciranje za Chevening što možete videti na njihovom sajtu. Zbog činjenice da treba dve godine radnog iskustva može se reći da je namenjen mladim profesionalcima pre nego sveže svršenim studentima, ali ako imate dovoljno radnog iskustva, onda ste ok.

Ko može da se prijavi

Iz našeg iskustva, Chevening je često orijentisan na društvene nauke i ljude koje mogu da institucionalno menjaju naše društvo: diplomirane studente prava, političkih nauka, sociologije, ekonomije itd, a ređe na studente prirodnih nauka, mada su i oni dobijali stipendije. Ukoliko ste student prirodnih nauka naglasite u aplikaciji da želite da nešto određene unapredite i u Srbiji/ Bosni/ Crnoj Gori/ Hrvatskoj, a ne samo vaše istraživanje ili karijeru. Taj liderski želim-da-promenim-naše-društvo momenat je izuzetno bitan i trudite se da ga izrazite kroz motivaciono pismo u online upitniku.

Za kandidate je bitno da su:

  • Završili osnovne studije sa prosekom bar oko 8.5 i više 
  • Imali dve godine radnog iskustva (računa se i volontiranje ili 5 godina fellowshipa)
  • Da su položili IELTS sa ocenom 6.5 ili više, ili TOEFL sa 90 ili više, ili da će uskoro položiti (ali bolje ako već imate sertifikat)
  • Spremni da se vrate u svoju zemlju posle studija

Koliko iznosi stipendija

Stipendija je puna. Pokriva celu školarinu, mesečni džeparac (750-1000 funti), zdravstveno osiguranje, vizu i jednu povratnu kartu. Pošto je UK veoma skupa zemlja, računajte da će vam zatrebati ponekad i lični novac, posebno ako živite u Londonu.

Šta je potrebno za prijavu

Prvenstveno treba da ste se već prijavili ili bar odabrali 3 Master programa u UK. Imajte u vidu da se prijave često plaćaju 50-100 funti  (na Roehampton University London preko nas prijave su besplatne, javite se) pa u to treba da investirate.

  • Sertifikat jezika
  • Skenirana prevedena diploma ili uverenje o diplomiranju kod sudskog tumača na engleski (najkasnije da ste diplomirali 12.07.2017)
  • Preveden izvod ocena ili transkripiti ili dodatak diplome kod sudskog tumača na engleski 
  • Dve preporuke (šalju se poštom Britanskoj ambasadi ili se uploduju u formular)
  • Motivaciono pismo (za Chevening je iz više delova i sve ukucavate u online formular)
  • CV  (podaci se ukucavaju u online formalar)

studije u britaniji engleskoj.jpg

Kako da pokažete da ste idealan kandidat

Chevening ima online upitnik koji je vrlo klizav (budite obazrivi kako popunjavate i čuvate podakte) i ima dosta različitih pitanja. Izuzetno je bitno da odgovorite na sva pitanja i naznačite sva vaša volontiranja, rad, studije, želje za napretkom, liderstvo i jasnu ideju zašto vam master treba i šta želite sa tim znanje i obrazovanjem da postignete. Pokažite da imate jasan cilj i da vam Chevening nije samo prilika da se odmorite u UK godinu dana ili da zbrišete sa Balkana. UK komisije to vrlo dobro znaju da prepoznaju. Dakle, u apliciranju treba da:

  1. Predstavite sebe kao lidera kroz CV i Motivaciono pismo
  2. Profesori to potvrde u preporukama
  3. Imate odličnu ocenu iz engleskog jezika na IELTS ili TOEFL testu (CAE, CPE)
  4. Istaknete dve godine radnog iskustva
  5. Budete odlični na intervjuu (za početak znajte vašu aplikaciju napamet i razmislite o svojim ciljevima – i vežbajte engleski)

Prijava

Cela prijava se radi online na ovom linku. Ne ostavljajte za poslednji trenutak jer treba bar dva-tri dana da popunite sve posebno ako radite samo. Ako vam je potrebna pomoć u apliciranju, slobodno nas kontaktirajte.

Srećno!

Ako mislite da je ovaj tekst koristan šerujte ga vašim prijateljima 🙂 Dugmići za šer su ispod ⬇️


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: