Stipendija je namenjena zemljama u razvoju u koje spadaju Srbija, Bosna, Crna Gore, Makedonija i pokriva sve troškove studija u Češkoj. Ova stipendija je deo javne diplomatije Češke čiji je cilj da dobiju što više kvalitetnih stranih studija. Osnovne studije mogu biti samo na češkom, dok MA i PhD studije mogu biti i na engleskom jeziku.

studije u ceskoj.jpg

Ko može da se prijavi

Za stipendiju u Češkoj mogu da se prijave i oni koji su već upisali studije 2017/2018 i primljeni su, kao i oni koji se tek prijavljuju za 2018, s tim da prednost imaju oni već upisani. Stipendija je za sve nivoe studije, s tim da osnovne studije mogu biti samo na češkom jeziku, a master i doktorske mogu biti i na engleskom ili na češkom jeziku. Ukoliko ne znate češki jezik (a ko zna?) možete se prijaviti za dodatnu godinu učenja češkog jezika od godinu dana pre studija.

Šta stipendija pokriva

Stipendija nije preterano velika, ali su cene u Češkoj približe Srbiji. Pokrivena je školarina i džeparac (za koji se podrazumeva da ćete platiti i smeštaj).

  • Iznos mesečne stipendije za osnovne i master studije je 14000 CZK odnosno 535 EUR
  • Iznos mesečne stipendije za doktorat 15000 CZK odnosno 575 EUR

Studije

Ceo spisak programa koji su pokriveni stipendijom pogledajte na njihovom sajtu. Ako želite da znate koje su prednosti studije u Češkoj već smo pisali o tome. Ako želite da studirate na Američkom univerzitetu u Pragu kliknite ovde.

ceska stipendija.jpg

Uslovi prijave i potrebna dokumenta

Prijavna dokumentacija je obimna, preuzmite ceo spisak: uslovi stipendije i spisak dokumenata ceska. Prijava se radi online, ali je potrebno kontaktirati i lokalnu češku ambasadu. Konkurs je otvoren do 30.septembra 2017.

Ako mislite da je ovaj tekst koristan šerujte ga vašim prijateljima 🙂 Dugmići za šer su ispod ⬇️


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: