Kako upisati medicinu u inostranstvu

Medicina danas, kao i nekada, važi za jednu od najperspektivnijih i najprestižnijih oblasti studiranja. Iako je sama profesija vrlo izazovna, ponekad naporna i zahtevna, biti lekar ili medicinski radnik istovremeno je vrlo ispunjujuće i respektabilno zanimanje. U inostranstvu su studije medicine prilično kompetitivne, vrlo je teško upisati i konkurencija je ogromna te je potrebna rana i temeljna priprema. U mnogim zemljama studije medicine nisu na engleskom jeziku, već na lokalnom jeziku, i nivo znanja koji je se traži je C1 ili čak C2, te zaista pripreme moraju početi par godina ranije.

Studije medicine u Americi ili Evropi

Najbolje rangirani programi i univerziteti iz oblasti medicine svakako su locirani u Americi, ali se mnogi Amerikanci odlučuju za studije medicine u Evropi zbog cene i trajanja studija. Da biste studirali medicinu u Americi prvo morate da završite koledž od 4 godine pa tek onda možete na MedSchool od 4-6 godina, koji godišnje košta 40-70 hiljada dolara. U Evropi studije medicine traju 5 ili 6 godina i može se aplicirati na studije odmah posle završene srednje škole. Cena varira od zemlje i da li su studije na privatnom ili državnom univerzitetu, ali je cena uvek značajno niža od Amerike. 

St George’s University Granada – britanski fakultet medicine na Karibima

St George’s University j britanski univerzitet na Granadi koji omogućava studentima da upišu medicinu posle srednje škole (6 godina) ili posle osnovnih studija prirodnih nauka (4 godine) i da posle studija dobiju stažiranje u američkim bolnicama i zaposle se u Americi. Ovaj univerzitet je izuzetno uspešan u dobijanju stažiranja u američkim bolnicama za svoje studente. Takođe, postoji program i sa Univerzitetom Northumbria u Njukaslu, da studenti neke godine provedu i u Velikoj Britaniji (pogledati sliku ispod). Moglo bi se reći da je ovaj univerzitet nešto između evropskog i američkog sistema, na sunčanima Karibima i visokim kvalitetom studija. Ino Edukacija je predstavnik ovog univerziteta i prijava i savetovanje je besplatno.

Studiranje medicine u Londonu – Velikoj Britaniji

Tradicionalno su vrlo otvoreni prema stranim studentima i njihove diplome su poštovane i priznate svuda u svetu. Sam upis nije laka stvar, morate imati odlične ocene, biti vrlo motivisani i spremni. Preko Ino Edukacije studije medicine možete upisati direktno na Univerzitetu Brunel, koji je visoko rangiran univerzitet sa svojim smeštajem u Londonu. Prijava je preko nas besplatna. 

Ukoliko student nije dovoljno spreman, moguće je upisati Medicinski osnovni kurs (Medical Foundation Course). Ovaj kurs, ili „nulta godina“, kako se popularno naziva, traje godinu dana i najčešće prestavlja uslov za upis na osnovne studije za one studente koji nisu imali dovoljno predmeta iz prirodnih nauka u srednjim školama, ili im je znanje engleskog jezika na nižem nivou od predviđenog za normalno pohađanje nastave. Studenti koji uspešno polože minimum 75% ispita u godinu dana, mogu se upisati na osnovne studije medicine koje traju 5 godina. Ovakav kurs dostupan je nekoliko partnerskih univerziteta Ino Edukacije.

Studiranje medicine u Italiji – državni i privatni univerziteti

Studije medicine u Italiji na engleskom jeziku su dostupne na dva naša partnerska državna univerziteta Univerzitet Padova i Univerzitet Pavija  na koje se možete se besplatno prijaviti preko Ino Edukacije, a Medicina postoji na još 7 državnih univerziteta u Italiji. Ono što je važno reći je da se medicina veoma, veoma teško upisuje na državnim univerzitetima u Italiji. Dva su razloga: Non-EU kvota za upis je mala, a konkurencija ogromna (prijavi se cela Turska, Severna Afrika, pola Indije i Amerikanci) i zaista biti na listi primljenih nije uopšte lako. Godišnje možda jedan ili dva studenata iz Srbije upiše medicinu na engleskom jeziku, a nekih godina nijedan. Drugi razlog je prijemni ispit tj. IMAT test koji je našoj deci veoma težak. Traži se znanje engleskog na skoro C2 nivou, logičko promišljanje i rešavanje problema, i opšta kultura na globalnom nivou. To su oblasti u kojima mi tradicionalno loše prolazimo na PISA testiranjima pa tako bude i na IMAT testu za prijemni na medicinu u Italiji.  Takođe, IMAT test se radi u Italiji, uglavnom je polaganje sredinom septembra, što vam ne ostavlja izbora za drugu želju ili opciju B i inostranstvu. Prilikom prijave za IMAT, birate svoju prvu i jedinu želju! Portal daje mogućnost da navedete sve univerzitete po rednim brojevima (od prve do devete želje za upis), ali vas za drugu želju uzimaju u obzir tek ukoliko ostane mesta na programu, što nikada nije slučaj. Maksimalan broj poena je 90, s tim što deca sa naših prostora osvajaju maksimum do 50 poena. Upisu se možete nadati ukoliko ste osvojili od 54 poena pa naviše. Ranking liste se formiraju na osnovu uspeha cele generacije. Ukoliko ste NON-EU student, potrebno je da osvojite minimum 0.5 poena kako biste se našli na rang listi, a ukoliko imate pasoš EU, ta granica je znatno veća – 30 poena.

Pripreme za IMAT test ne postoje u Srbiji, već isključivo u Milanu.

Na privatnim univerzitetima je lakši upis, ali je takođe ozbiljna konkurencija i polaže se prijemni. Medicina na engleskom je dostupna na Università Cattolica del Sacro Cuore u Rimu i na Univerzitetu Humanitas u Milanu, za oba univerziteta usluga slanja je besplatna. Prijemni za oba univerziteta polaže se u februaru/martu. Za Cattolicu postoji Cattolica prijemni, a za Humanitas se polaže takođe njihov prijemni ispit. Ova prijemna ispita se rade online. Oba univerziteta su veoma prestižna i pružaju izuzetne uslove studiranja, jer oba univerziteta su pri univeritetskim bolnicama te studenti imaju znantno više prakse od studenata koji studiraju na državnim univerzitetima, jer oni nemaju svoje bolnice. Medicina na Cattolica Universita se nalazi u top 150 na svetu na prestižnoj QS World University Rankings!

Fakultet Medicine Cattolica Rim

Transfer na 2. ili 3.godinu medicine

Univerzitet Cattolica u Rimu i Univerzitet Humanitas u Milanu imaju opciju transfera na drugu ili treću godinu studija za one studente koji su već upisali i uspešno završili prvu godinu medicine na nekom od Univerziteta u Srbiji. 

Priprema za prijemni Medicine u Italiji

Priprema za IMAT test je veoma retka u ponudi! Pripremu radi škola jezika Leonardo da Vinci u Milanu i Rimu. Cena za 2022 je bila 1780 EUR za tronedelju pripremu. Za 2023. bi trebalo da bude uvedena priprema i za test opšte kulture online. Preko Ino Edukacije prijava na IMAT pripreme je besplatna i možemo vam pomoći i oko smeštaja.

Studije medicine u Nemačkoj

Nemačka je tradicionalno izvrsna poželjna lokacija za studije medicine. Međutim, ne postoje državne akreditovane studije medicine na engleskom jeziku, i sve studije su na nemačkom jeziku. Za studije se najčešće traži C2 položen sertifikat jezika, a u retkim situacijama C1, ali i tada će pre primiti one sa C2. Polaže se i prijemni iz biologije, hemije i logike, zavisno od univerziteta, ali prijemni uvek postoji. Takođe, selekcione komisije mogu tražiti i intervju sa kandidatom bilo lično, bilo putem Skajpa. U zavisnosti od Univerziteta i programa, u glavnom je 5-10% slobodnih mesta rezervisano za strane studente (izvan EU). Studije na državnim univerzitetima koštaju od 500 do 3000 EUR godišnje.

biomedicina-studije

Studiranje medicine u Švedskoj

Švedska je, pored Nemačke, već dugi niz godina odlazna destinacija za brojne stručnjake iz Srbije u oblasti medicine, defektologije i medicinskih nauka. Sjajni uslovi rada, visoke plate, socijalno osiguranje i životni standard predstavljaju dovoljne preduslove za emigraciju velikog broja naših medicinskih radnika. Međutim, studije medicine na engleskom jeziku nisu česte, ali postoje na Univerzitetu u Londu.

Osnovne studije prostetike na engleskom jeziku moguće je studirati na Jonkoping University i traju tri godine, i prijava je preko Ino Edukacije direktna i besplatna. Oni sa EU pasošem ne plaćaju školarinu. U trenutku prijave mora se imati položena Matura. Što se Master studija tiče, postoje različite opcije, kontaktirajte nas da vam predložimo programe. Rok za sve prijave je 15.januar.

Kako izgledaju studije medicine u Austriji?

U Austriji ne postoje osnovne studije medicine na engleskom jeziku, postoje isključivo na nemačkom jeziku i zahteva se minimum OSD sertifikat C1. Austrija je tradicionalno jedna od prvih lokacija za naše studente, međutim upisna kvota za medicinu je izuzetno niska i iznosi samo 5%. Prijemni ispit iz logike, biologije i hemije je obavezan, i realno da biste položili morate izuzetno dobro da znate nemački. Školarina je 1500 EUR godišnje. Postoji opcija da se uči nemački u Austriji, ali za samu prijavu obavezan je položen sertifikat OSD A2, kako biste uopšte i mogli da se prijavite na nultu godinu. 

Studije medicine na Kipru

University of Nicosia među brojnim programima nudi i studije medicine! UNIC je ujedno i najveći univerzitet na ostrvu, sa preko 12000 studenata, čiji se veliki kampus nalazi na 10 minuta od centra grada! Studije medicine traju 6 godina i potpuno su na engleskom jeziku. Učionice ćete deliti sa studentima iz čak 70 zemalja! Prednost studiranja na Kipru jeste upravo veliki broj stručnjaka iz Velike Britanije i Amerike koji svoju praksu obavljaju na Kipru. Veliki broj doktora je sa tih prostora, a sam program vam omogućuje da nastavite svoju specijalizaciju bilo gde na svetu, pa čak i u Velikoj Britaniji. Prijemni za upis ne postoji, ali u toku aplikacionog procesa ćete imati intervju sa stručnim timom univerziteta koji će oceniti vaše kompetencije, pored ocena iz škole i znanja engleskog jezika. Cena studija za prve tri godine je 18000EUR, a kasnije 22000EUR godišnje. Kipar je zemlja sa preko 320 sunčanih dana, prelepim gradovima i plažama za uživanje, gde vam do mora sa bilo koje kontinetalne tačke ostrva treba maksimum sat vremena! Prijava na ovaj univerzitet preko Ino Edukacije je direktna i besplatna!

 


Ino Edukacija je najveći centar za školovanje u inostranstvu

Podelite s prijateljima: