Danas prenosimo iskustvo Alena Ninkova koji je za naš sajt podelio svoje utiske sa master studija iz oblasti sporta na UCAM Univerzitetu u prelepoj Mursiji. Odgovore na pitanja koja smo mu pripremili pročitajte u intervjuu ispod.

Kako si se odlučio da svoje studije nastaviš u inostranstvu i zašto si odabrao studije u Španiji?

Konstantno tražeći najbolju opciju za dalje usavršavanje u sferi kondicione pripreme sportista i nakon što sam pronašao internet stranicu fakulteta sa programom koji mi se izuzetno svideo i razgovora sa nekoliko studenata koji su završili ovaj Master program odlučio sam da nastavim svoje studije na UCAM-u.

Kako izgleda tvoj život u Mursiji i koliko je različit u odnosu na život ovde?

Razlika između mog života u Srbiji u Novom Sadu i Mursiji je u tome što je Mursija studentski grad u koji dolazi da studira veliki broj studenata iz raznih zemalja, gde imate mogućnost da ostvarite puno kontakata svuda po svetu, po meni jedna isto bitna razlika je to što je more blizu tako da mogu, kad imam dovoljno vremena, da odem na neku od obližnjih plaža. Takođe, ima mnogo sličnosti sa Novim Sadom odakle sam, kafići i restorani su puni vikendom, grad je izuzetno čist i ima dosta događanja sportskih, kulturnih…

Studije u Mursiji (2)

Studiraš na UCAM Univerzitetu u Mursiji, kaži nam nešto više o svom fakultetu, programu i sistemu studija. Da li je ispunio tvoja očekivanja?

Fakultet je dobro organizovan i ima više programa na osnovnim, master i doktorskim studijama. Master program koji sam odabrao se zove High Performance Sport: Strength and Conditioning. Izuzetno mi se sviđa što mi svaki predmet koji slušam na fakultetu predaje više profesora koji su svi eksperti u tom polju i dolaze iz raznih zemalja, tako da o određenoj temi mogu da čujem različita mišljenja. U okviru nastave imate osim teorijskog dela i praktičan deo, tako da sve što budete naučili na teorijskom delu predavanja imate priliku i praktično da primenite. Program se sastoji od devet predmeta i Master rada, a nastava se odvija na engleskom jeziku. Izuzetno sam zadovoljan ovim master programom, jer mi je omogućio da uvećam znanje i usmerio ka pravom putu kako bih postao stručnjak u ovoj oblasti.

Da li možeš da nam kažeš nešto više o troškovima života u Mursiji i na šta budući studenti da obrate pažnju?

U zavisnosti kakav životni stil imate, toliko i troškovi mogu biti različiti, u zavisnosti gde se nalazi stan koji iznajmljujete, da li pripremate hranu u stanu ili jedete napolju, koje sredstvo prevoza koristite i ostale potrebe, troškovi mogu da variraju. Jedino što vam sigurno mogu reći jeste da moji troškovi nisu znatno veći nego kod kuće. Više informacija o pojedinim detaljima možete da dobijete od fakulteta, sa brojkama koje su neki minimum koji vam je potreban za mesečne troškove.

Studije u Mursiji (3)

Da li imaš savet za studente koji razmišljaju o studijama u Mursiji? Možda nešto što bi voleo da si znao pre odlaska na studije.

Jednu stvar koju sam primetio kad sam došao je da se engleski slabo priča, tako da bih budućim studentima preporučio da nauče španski bar na nivou osnovne komunikacije. Na fakuletetu svi govore engleski i tamo ćete moći i bez španskog jezika, ali izvan fakulteta će vam trebati kako bi vam svakodnevni život bio lakši.

I za kraj podeli sa nama svoje planove nakon studija.

Planovi su mi za početak da radim u nekom klubu kao kondicioni trener, izuzetno bih voleo da to bude timski sport: fudbal, košarka ili futsal. Naravno, ne odbacujem mogućnost rada u individualnim sportovima, kao ni rad sa pojedincima iz nekog timskog sporta. Sve zavisi od toga koje mi se šanse budu ukazale nakon završetka ovog master programa.

Hvala na izdvojenom vremenu i srećno u daljoj karijeri!

Ino Edukacija je direktni predstavnik UCAM Univerziteta iz Mursije i upis i prijava su direktni i besplatni!


Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit:

Podelite s prijateljima: