Ambasada SAD u Srbiji otvorila je konkurs za jednogodišnji studijski boravak u Sjedinjenim Državama. Fulbrajt (Fulbright) je stipendija vlade SAD u oblasti obrazovanja namenjena stranim studentima koji bi da Master studije urade u Americi. Fulbrajt stipendija pokriva sve troškove studenata, školarinu i prateće troškove na univerzitetu, mesečnu stipendiju za život, zdravstveno osiguranje i avio-kartu. 

Ko može da aplicira? 

Ovaj program namenjen mladim profesionalcima iz Srbije da studiraje master studija jednu godinu ili više u SAD. Oblasti studija koje stipendija pokriva su: komunikologija, dokumentarni film, etika, informatičke nauke, novinarstvo, pravo, mediji, političke nauke, psihologija i javne politike. Stipendija je namenjena državljanima Srbije, a oni koji imaju dvojno srpsko i američko državljanstvo ili prebivalište u SAD ne mogu da konkurišu. Kandidati treba odlično da barataju pisanim i govornim engleskim jezikom, a oni izbrani će raditi TOEFL i GRE test (više ovde). Oni koji žele da apliciraju moraju imati pravo na J-1 vizu koja zahteva povratak u Srbiji na minimum 2 godine nakon završetka stipendije. Dakle, ako dobijete stipendiju, nakog završetka mastera morate se vratiti u Srbiju. Ako ste već zatražili boravišnu dozvolu u SAD ne možete aplicirati za ovu stipendiju. Medicinska potvrda da ste zdravi takođe je jedan od uslova. 

Aplikacija - Ino edukacija.jpg

Kriterijumi za dodelu stipendija

Konkurs je otvoren i zasnovan zaslugama (merit-based competition) i ima 4 glavna kriterijuma. Prvi je naravno jaka akademska istorija, tj. dobre ocene i dobar prosek na dosadašnjim studijama. Drugi je da dokažate da ste adaptabilni i lako prilagodljivi novoj sredini. Treći kriterijum u obzir uzima da ste odgovorni i da ćete na najbolji način predstaviti srpsku kulturu u Americi. Na kraju, prednost se daje onim kandidatima koji do sada nisu imali priliku da studiraju u SAD. 

Procedura selekcije

Selekcija se vrši u tri koraka. Prvo ide takozvani pre-screening, tj. pretprovera nakon koje će najbolje ocenjeni kandidati biti pozvani na intervju.  Intervju uživo je drugi korak u selekciji. On se obavlja pred komisijom sačinjenom od predstavnika ambasade, srpskih i američkih profesora, kao i Fulbrajt alumnista. Na kraju, poslednji korak je finalno odobravanje kandidata od strane Fulbrajtovog odbora za inostrane stipendije. 

Studije - Ino edukacija

Kako aplicirati

Celukupna prijava vrši se onlajn registracijom na platformi. Dokumentacija koju treba dostaviti je sledeća: 

  1. tri pisma preporuke – mogu biti napisana od strane profesora ili nadređenih na radnom mestu (šalju se online ili na imejl ambasade) 
  2. overene kopije diplome i transkripte ocena obavezno prevedenih na engleski
  3. validni rezultati standardizovanih testova – TOEFL (neophodan za sve kandidate) i GRE (neophodan za većinu oblasti). Imajte na umu da ukoliko imate neki od ova dva testa, on ne sme biti stariji od 2 godine. Ukoliko nemate neke od ova 2 sertifikata ambasada će organizovati polaganje ovih testova za odabrane kandidate. 
  4. kopija pasoša 

Naša iskustva sa Fulbrajtom

Kada govorimo o konkurenciji za Fulbrajt, on je uvek ozbiljna jer je i stipendija vrlo ozbiljna i prestižna. Dobijali su je studenti koji su imali jasan studentski angažman, društveni i/li politički aktivizam ili ozbiljan profesionalni background. Radno iskustvo je uvek poželjno kao i izražena namera da se kandidat vrati u Srbiju.

Rok za apliciranje

Rok za slanje prijava je 20. septembrar 2019. godine. Srećno!


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam upit

Podelite s prijateljima: