Od dolaska na vlast, Donald Tramp je uticao na izmene regulacija vezanih za imigraciju i inostrane studente. Promenjena su uputstva za izdavanje viza a  diplomatama i konzulima data je veća diskrecija pri odobravanju odnosno odbijanju zahteva za vize. Trampova antiimigraciona politika pogađa ne samo studente, već legalne i ilegalne imigrante.

Nova pravila

Od 15. oktobra ove godine stupa na snagu direktiva koja targetira imigrante, uključujući i studente koji studiraju i žele da studiraju u SAD, iz siromašnijih zemalja i slabijeg materijalnog stanja. Svi oni koji su već u SAD legalno, a koriste neku vrstu socijalne pomoći (Medicaid, bonove za hranu, vaučere za stanovanje i druge vrste socijalne pomoći) potencijalno mogu biti uskraćeni za produžetak vize, boravišne dozvole ili dobijanje zelenog kartona. Za sad ostaje nejasno da li korišćenje studentskih kredita, federalnih grantova i drugih vrsta finansijske pomoći takođe konsituiše osnovu za uskraćivanje gostoprimstva u Sjedinjenim Državama. Prema procenama ovom merom biće pogođeno oko 380 hiljada ljudi koji žele da se nastane u SAD i potencijalno milioni drugih koji će ovom merom biti obeshrabreni da uopšte konkurišu. Takođe, takse su poskupele, pa za samu aplikaciju često je potrebno i do 500 dolara samo da se prijavite. 

studije u americi 2019.jpg

Teže do studentske vize

Iz našeg iskustva, postalo je ponekad nepredvidivo ko će dobiti vizu. Neki od parametara koji su bitni jesu nivo studija kao i univerzitet ili koledž koji upisujete. Univerziteti sa dugom istorijom i dokazanim kvalitetom i skupljom školarinom pružaju vam bolju priliku za dobijanje vize. Sa druge strane, koledži koji traju kraće, imaju jefitnije školarine i zahtevaju manje finansijske garancije njihovi studenti su ponekad upitniji za američki konzulat. Ove godine u Americi je upisano 6,6% manje stranih studenata u odnosu na prethodnu i sudeći prema poslednjim merama američke vlade ovaj negativni trend će nastaviti da raste. Pri apliciranju za vizu, a često i na same studije, neophodno je obezbediti dokaz o finansijskoj garanciji.Ova garancija predstavlja dokaz da na svom deviznom računu ili računu izdržavaoca, posedujete dovoljno novca neophodnog za izdržavanje tokom studija. Ta cifra je oko 14000$ godišnje za život plus visina godišnje školarine na koledžu/univerzitetu. Ako uzmemo u obzir da je najjeftinija školarina oko 8000$ dolazimo do sume od minimum 22000$.

Koledž vs Univerzitet

Kada ste se odlučili za studiranje u Americi, treba pre svega da imate na umu da postoji razlika između koledža i univerziteta – kako iz ugla programa i mogućnosti dobijanja diploma, tako i iz ugla dobijanja viza. Prilikom apliciranja za univerzitete, pored sertifikata jezika, uglavnom se traže SAT, GRE ili GMAT testovi, sto sa koledžom nije slučaj. Cene studija na koledžima su znatno jeftnije nego na univerzitetima. Možete i kombinovati dve godine koledža, pa se kasnije prebaciti na univerzitet, ukoliko želite akademsku diplomu. Kada aplicirate za Ameriku, imajte na umu da su finansijske garancije veoma visoke, shodno ceni programa na koji aplicirate.

Univerziteti

Ino edukacija je predstavnik nekoliko prestižnih univerziteta u Americi. Predstavićemo omiljene univerzitete naših studenata:

  • University of California Irvine je državni univerzitet svrstan u top 10 univerziteta u Americi. Nalazi se 45 minuta od Los Anđelesa i nudi različite programa za osnovne i master studije. (Vise o tome mozete pogledati ovde.) Cena osnovnih studija je između 14 i 43 hiljade dolara za osnovne studije, dok je za master studije između 10 i 32 hiljade dolara. Moguće su stipendije preko Ino Edukacije. 

webster amerika ino edukacija.jpg

  • Webster University St. Louis se nalazi u državi Misuri, u centralnom delu SAD-a i broji oko 2 i po miliona stanovnika. Programi za studije su veoma raznoliki. Godišnja školarina i za osnovne i za master studije iznosi oko 27 hiljada dolara. Važno je napomenuti da Webster postoji i u Beču, sto vam omogućava da dobijete diplomu američkog univerziteta, a da ste pritom u Evropi! Websterovi programi su svi na engleskom jeziku, studije su izuzetnog kvaliteta. Cena osnovnih studija je 20000 evra, dok za master treba da izdvojite 27000.
  • Lincoln University California sa sedištem u Oakland-u, a nalazi se svega 13 km od San Franciska! Univerzitet sa odličnim kvalitetom studija, vrlo pristupačnim cenama i nudi širok izbor biznis programa globalnog karaktera. Osnovne studije traju 4 godine, i osim biznisa, ovi programi su i mešavina internacionalnih odnosa i prava. Master i MBA traje godinu ili dve, i za prijavu nije potreban GMAT.

Koledži

Koledži u Americi nude studije na nivou osnovnih studija od 4 godine, ili Associate degree od dve godine, ili Certificate program od godinu dana. Ovo su najčešći izbori našh studenata.

studije u americi

  • Baruch College New York se nalazi među vodećim državnim koledžima u Njujorku. Njegova lokacija na Menhetnu privlači mnoge, kao i popularna cena studija. Internacionalni postgraduate CABS program je Contemporary American Business Practices, kreiran je da upozna pojedince sa procesima i najboljim praksama modernog poslovanja. Ovo je relevantno za domaće i međunarodne studente koji su zainteresovani za unapređenje karijere u oblastima kao: Marketing, Finansije, Računovodstvo, Međunarodna trgovina, Menadžment i Veb dizajn. Cena CABP programa je 7900 dolara sa smeštajem vam je ukupno potrebno da imate 23500 dolara na računu. Baruch ima svoju rezidenciju na Menhetnu.

san jose amerika studije.jpg

  • San Jose City College jedan je od najstarijih community koledža u Kaliforniji. Community College je koledž koji nudi jeftinije studije i mnogi se odluče za dve godine studije ovde, a onda se prebace na treću i četvrtu godinu na univerzitet. Školarina iznosi oko 7900 dolara, ali se dodatno plaćaju knjige (oko 1500 dolara), obavezno zdravstveno osiguranje (1500 dolara), troškovi života (oko 9000 dolara) i lični troškovi (oko 2500 dolara). Ukupna računica na kraju bude od prilike 21 hiljada dolara za godinu dana studija, što je veoma povoljno za američke standarde.

Šta činiti?

Ukoliko zaista želite da studirate u Americi, pripremite se i vremenski i finansijski. Možda će vam trebati neki dodatni test, možda će vam jednom ili dvaput odbiti za vizu, a možda će vam za samu prijavu biti potrebno 1000 dolara, te svakako ako imate manji budžet razmislite o više destinacija. Svakako, najbolje je da nas kontaktirate upitom ispod i mi ćemo vam brzo odgovoriti sa predlozima za studije.

Srećno!


Podelite s prijateljima: