Srbija ima restriktivna pravila plaćanja ka inostranstvu, te svake godine studenti imaju problema sa plaćanjem ka inostranstvu. Ovo je nekoliko saveta kako da uspešno platite svoje prijave (application fee) i školarine (tuition fee) stranim institucijama.

Izvadite platnu karticu

Ovo je veoma važno. Stalno dolazimo u situaciju da klijenti treba nešto da plate a da nikada nisu imali platnu karticu. U svakoj banci u Srbiji (i u regionu) možete dobiti internacionalnu platnu karticu poput Mastercard ili Visa card. Izbegavajte Dina card (uglavnom beskorisna, neki eksperiment Narodne banke), Maestro card (ne prolazi svuda), American Express (povlači se iz Evrope) i generalno izbegavajte sve što nije Mastercard ili Visa. Zašto vam je potrebna platna kartica? Zato što ćete plaćati online prijave karticom, depozit za školarinu ili celu školarinu, kao i avio-karte, smeštaj, karte za voz, bus itd… Učinite sebi uslugu i što pre izvadite platnu karticu na svoje ime. Jednostavno za školovanje u inostranstvu ona je neophodna. Ako imate karticu iz inostranstva sa njom možete normalno plaćati, kao i sa srpskom karticom ka inostranstvu i u inostranstvu, nezavisno od valute – kartice same konvertuju valute u realnom vremenu i zato su super.

Kako se plaća karticom na internetu?

Prvo treba da ukucate broj platne kartice (ne broj žiro-računa) koji je 16 cifara na prednjoj strani kartice. Onda treba da ukucate ime sa kartice, pa do kada traje kartica, npr 12/19 što znači da traje do decembra 2019. godine. Na kraju treba da dodate broj CVC2 (ili CVV2) koji se nalazi na poleđini i to su tri broja sa desne strane. Kada ukucate sve tražete informacije, kliknite na online plaćanje i biće izvšena uplata. Bezbednost online finansija i plaćanja je na veoma visokom nivou, posebno sa Mastercard i Visom tako da nemojte da brinete da novac neće stići ili je po sredi neka prevara. Ceo svet plaća i kupuje na internetu, pa tako i mi. Kada platite stićiće vam potvrda na mejl ili jednostavno odštampajte internet stranicu sa potvrdom da ste platili.

plaćanje karticomcvv

Jaka zaštita za online plaćanje na srpskim karticama

Kada sve ovo ukucate, a plaćate ka inostranstvu velika je verovatnoća da će vam se javiti dodatni zahtev za autentifikaciju – dodatna šifra. Ovu šifru vam banka šalje sms-om ili slično, ona je dinamička i menja se kod svakog plaćanja.

Kako platiti prijavu ili školarinu univerzitetu?

Većina univerziteta ponudiće vam link za online plaćanje tokom prijave, ili tokom upisa kada treba da platite školarinu pošto ste primljeni. Ono što treba da znate da vam je plaćanje karticom ne donosi dodatni trošak, i svakako je jeftinije u odnosu na plaćanje preko banke ili preko Western Uniona. Kada platite online univerzitetu, stićiće vam potvrda na mejl. Ponekad, treba samo da ostavite podatke sa kartice na formularu, pa će univerzitet sam da povuče novac. Univerziteti i škole su strogo regulisane institucije, tako da ne treba da se plašite zloupotreba od strane obrazovanih institucija.

Koju platnu karticu da izabere?

Postoji razlika između debitne i kreditne kartice. Debitna kartica omogućava da trošite samo sredstva koja imate na računu ili u dozvoljenom minusu, a kreditna kartica je vezana za kreditnu liniju koju imate kod banke. Bez obzira koju da odaberete, plaćanje ka inostranstvu je isto. Izuzetak je prijava TOEFL testa i par prijava za Ameriku gde se isključivo traži kreditna kartica.

 placanje na internetu.jpg

Ako ste u mogućnosti, izvadite Mastercard Premium karticu, jer osim brojnih pogodnosti imaćete i besplatan pristup business lounge na aerodromima u Beogradu, Sarajevu i Beču, pa ako često letite ovo će vam biti značajna ušteda. U Societe Generale banci za mlade je besplatno održavanje računa, pa ako nemate račun, krenite od njih.

Srećno!


Za studiranje u inostranstvu kontaktirajte Ino Edukaciju ispod: INO EDUKACIJA 2 LOGO

Podelite s prijateljima: