Podelite s prijateljima:

Ukoliko ste primljeni na studije u Nemačkoj ili tek planirate da aplicirate važno da je znate da prilikom apliciranja za vizu jedna od obaveznih stvari jeste blokirani bankovni račun. Kako se ovaj račun otvara, u kojoj banci, kakva je procedura sa ambasadom kao i da li postoje alternative, možete pročitati u nastavku. 

Šta je to blokirani račun? 

Prilikom apliciranja za studentsku vizu za bilo koju državu neophodno je da student dostavi dokaz o finansijskoj garanciji. To znači izvod sa bankovnog računa, uglavnom na ime studenta, koji prikazuje određena sredstva na računu (za svaku državu je neka druga cifra u pitanju, a često zavisi i od godina starosti aplikanta, npr. od 6.000€ za Austriju do 25.000$ za SAD i Kanadu). Ove finansijske garancije se dobavljaju u domaćim bankama, što znči da je u pitanju veoma kratak vremenski period čekanja. 

Međutim prilikom aplikacije za studentsku vizu u Nemačkoj, finansijska garancija izgleda drugačije. Za potrebe dobijanja vize potrebno je otvoriti studentski bankovni račun sa ograničenim pravom raspolaganja tzv. blocked account. Iz sigurnosti preporučuje Deutsche Bank i propisana suma za prenos je 10.236€. Ova suma izračunata je tako da pokriva mesečne troškove u visini od 853€ (853 X 12 meseci = 10.236€) koja je inače zakonski minimum za legalan boravak u Nemačkoj i služi kao garancija finansiranja vašeg boravka. To upravo i jeste glavna karakteristika blokiranog računa jer korisnik može podići novac isključivo u visini od 853€ mesečno. Dosad je ta cifra iznosila 720€ mesečno te je finansijska garancija na godišnjem nivou iznosila 8.640€ i ta suma važi za sve koji apliciraju pre 1. septembra 2019. Međutim za aplikacije nakon 1. septembra neophodna finansijska garancija je 10.236€.

Kako do blokiranog računa?

Najčešće glavna destinacija za otvaranje blokiranog je Deutsche Bank. Za otvaranje računa sa ograničenim pravom raspologanja u Nemačkoj nije potreban boravak u Nemačkoj, dakle možete ga otvoriti i u Srbiji. Ceo postupak moguće je obaviti preko ambasade SR Nemačke u Beogradu, ali često može biti komplikovan, dugačak i mukotrpan zbog čekanja od minimum 3 nedelje. Ako uzmemo u obzir da posle toga tek sledi čekanje oko dodele termina za vizu, kompletan deo oko vize i računa može da potraje i do 2 meseca. Zato vam mi nudimo brže i jednostavnije rešenje. 

Coracle – online otvaranje blokiranog računa u Nemačkoj

Coracle je platforma koja vam omogućava otvaranje blokiranog računa u Nemačkoj u roku od 24 sata. Sve je veoma brzo i što je važno – jednostavno. Nema komplikovanih procedura u ambasadi ni čekanja u redovima. Sve se završava od kuće preko računara, tableta ili pametnog telefona i što je najvažnije, ovako otvoren račun biće vam priznat u ambasadi prilikom apliciranja za vizu. Coracle je platoforma koju su pokrenuli mladi profesionalci koji su se susreli sa istim problemom kada su dolazili u Nemačku na studije. Upravo u želji da drugima olakšaju ove proceduralne probleme nedavno su pokrenuli Coracle platformu za onlajn otvaranje računa za nerezidente. 

екрана (1)Kako funkcioniše Coracle?

Veoma jednostavno. Putem linkova koji su navedeni ispod možete da pošaljete zahtev za otvaranje računa na platformi. U roku od nekoliko sati kolege će vam poslati ponudu ugovora i detalje oko blokiranog računa, posle čega ostaje da prebacite sredstva na novootvoreni nalog.
Nakon transakcije u roku od 2 dana, kolege iz Coracle će vam poslati zvaničnu potvrdu o prispeću sredstava sa kojom idete u ambasadu. 

Kada dobijete vizu i prijavite boravak u Nemačkoj, obavezno otvorite račun u nemačkoj banci. Nakon otvaranja računa sve detalje ćete poslati u Coracle, tako da će oni povezati oba naloga i vama će od tog trenutka u narednih godinu dana biti na raspolaganju po 720 evra. 

Ne zaboravite da je Coracle platforma na kojoj vi imate nalog, ali koja vam omogućuje lakše dobijanje vize. Prilikom odlaska obavezno otvorite račun u nekoj od banaka kako bi se sredstva prebacivala sa platforme na račun svakog meseca.

Ukoliko se odlučite da otvorite blokirani račun putem Coracle platforme, to možete učiniti preko Ino Edukacije koja je njihov zvanični partner putem sledećih linkova: 

Otvaranje samo blokiranog računa:
https://www.coracle.de/blocked-account/application?rps=19inagn 

Studentsko osiguranje za boravak u Nemačkoj:
https://www.coracle.de/insurance/health/student?ins=tk?rps=19inagn

Još jedna važna novina

Ukoliko planirate svoj boravak u Nemačkoj u narednom periodu za učenje jezika, školovanje ili zaposlenje ova informacija je od velikog značaja. Naime, od 1. januara 2020. neophodna finansijska garancija povećava se za čitavih 20%, tako da umesto 8.640€, na vašem blokiranom računu treba da se nađe 10.236€.
Ova cifra biće neophodna za sve one koji apliciraju za vizu nakon 1. septembra 2019. godine! Dakle od septembra umesto 720 evra mesečno, za život u Nemačkoj će vam biti potrebno 853 evra, odlučilo je Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke. 

Ino agencija za sve zainteresovane studente nudi uslugu pomoći oko studentske vize.
Više o ponudi OVDE.

Naslovna slika, photo credit: Mein Deal and website https://www.mein-deal.com

Za sva dodatna pitanja i podršku, molimo popunite upit ispod:

Podelite s prijateljima: