Srbija je sporska nacija, kao i uostalom ceo naš region. U poslednjih 40 godina puno dece i mladih dobili su sportske stipendije za studije, uglavnom u Americi. Koji su trendovi danas, kako funkcionišu sporske stipendije i kome su namenjene?

sportske stipendije za zene.jpg

Šta su sportske stipendije za studije?

Sportske stipendije su stipendije za srednju školu ili studije koji se dodeljuju studentima sa talentom za sport koji već godinama treniraju i spremni su da postanu deo školskog tima. U Americi sport ima posebno mesto u kulturi i međusobnim nadmetanjima, te škole uvek gledaju da imaju što bolje sportske timove, kako bi se dodatno promovisale i nadmetale. Zbog toga, škole odobravaju studentima stipendije kako bi bili njihovi učenici ili studenti, pa samim tim i deo njihovog tima. Za Master studije ove stipendije se odobravaju samo ako ste već imali sportsku stipendije, a ako ste studirali u Srbiji, teško da će se neka institucija odlučiti za starijeg studenta koji nije već u njihovom sistemu.

Da li su sportske stipendije pune?

Zavisi. Nekad jesu, nekad nisu, zavisi i od obrazovne institucije, i od akademskog i sportskog kvaliteta studenta. Puna stipendija znači da je plaćena i školarina i smeštaj i troškovi života. Međutim, kako stipendije u Americi opadaju, tako opadaju i sportske stipendije, te najveći broj studenata koji sada ide na sportske stipendije ne dobije punu stipendiju, već samo umanjenje školarine. Na primer, nije školarina trideset hiljada dolara, nego dvadeset hiljada. Na to dodajte i obaveznu finansijsku garanciju za vizu od 23000$, pa suma baš i nije beznačajna. U Americi osnovne studije traju 4 godine (u EU 3) te se dosta ljudi, i pored sportske stipendije prilično istroši. Studenti koji dobiju punu stipendiju su uglavnom ili veliki sportski talenti ili je to neka slabija škola koja želi da privuče dobre kandidate. Ipak, sportske stipendije koje pokrivaju sve postale su znatno ređe nego pre 10 ili 20 godina.

U kojim zemljama se daju sportske stipendije?

Najviše u Americi, ponekad u Kanadi, u Evropi skoro nikad, eventualno malo umanjenje školarine, je ovo je anglo-saksonska praksa. Poneki studenti kombinuju studije sa igranjem za lokalni klub, ali to nije stipendija.

sportska stipendija u usa.jpg

Kakav je život sa sportskom stipendijom?

Vrlo, vrlo zauzet. Ono što studenti i roditelji često prenebregnu je da sportska stipendija nije samo privilegija već i jedna ozbiljna obaveza. Treninzu su jednom ili dva puta dnevno, plus predavanja, domaći, učenje. Vikendom se igraju utakmice, a ko je u ozbiljnijoj ligi često vikendom mora da putuje sa timom po Americi. Nekome ovaj tempo odgovara, a nekome je prenaporan. Dešavalo se i da se studenti povrede pa ne mogu da nastave da treniraju, i samim tim izgubili su stipendiju. Studije su nastavili oni koji su imali svoja sredstva, a ko nema on se vrati u Srbiju, odnosno region.

Moja lična rezerva oko sportskih stipendija vezana je za sam kvalitet obrazovanja. Često intervjuišem kandidate koji se vrate sa osnovnih studija iz Amerike i žele na Master u Evropu, i mnogi od njih imaju veoma šturo obrazovanje. Nije ni čudo, jer ko ima dva treninga dnevno i utakmice vikendom, treba da bude kapacitet i veoma disciplinovan da bi redovno učio i dosegao neki akademski nivo. (Ja prva ne bih, posebno ne u tim godinama.) Uglavnom se sportistima “gleda kroz prste” te oni prođu kroz fakultet lakše nego ostali, što ako vam je obrazovanje prioritet, ume da bude problem na kraju.

Ko treba da ide na sportsku stipendiju?

Kroz razne prijave koje smo radili za studente iskristalisale su se tri jasne grupe koje treba da idu na sportsku stipendiju.

  1. Studenti koji su dominantni sportisti i čija je i profesionalna budućnost sport, a ipak žele da završe neki fakultet, pa je koledž u kombinaciji sa treningom dva puta dnevno za njih jedino rešenje.
  2. Studenti koji nemaju puno sredstava a dobili su punu stipendiju – apsolutno treba da je prihvate.
  3. Studenti koji su i dobri sportisti i dobri đaci a primljeni su na top univerzitet (Ivy League) sa značajnim umanjenjem školarine.

Da ilustrujem: Prošle godine imali smo super kandidata koji je imao nacionalnu sportsku nagradu, odličan prosek, odličan SAT, mi smo uradili sjajnu aplikaciju i bio je primljen na Jejl sa umanjenjem školarine sa 60000 dolara na 10000 dolara. To je student iz tačke 3. Sada mu jeste malo naporno, ali ipak je na Jejlu za 10000$ godišnje, plus i jeste kapacitet koji će to da izgura. Ako niste dobili takvo umanjenje a primljeni ste na neki osrednji fakultet, i nije da se vidite u sportu, definitivno razmislite o Evropi. Na primer, na engleskom jeziku na Ca Foscari u Veneciji možete studirati za 1200 evra godišnje, a sigurno je ovaj univerzitet značajno bolje rangiran od većine američkih univerziteta, plus su osnovne studije 3 godine. Tako će vam ostati sredstava za finansiranje nekog ozbiljnog Mastera u Engleskoj i Americi. Ako upišete neki slabiji univerzitet, koji pritom i plaćate i imate i dva treninga dnevno, a malo vremena za učenje, razmislite dvaput da li je to studentski život koji želite za sebe ili svoje dete?

Srećno!


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit inoooo

Podelite s prijateljima: