Amerika i Kanada imaju razuđeniji sistem obrazovanja u odnosu na Evropi, pa samim tim i vrste diploma koje nude. Vidimo da su često naši klijenti u nedoumici u vezi sa ovom temom, zato evo jedan pregled koji su nivoi obrazovanja koje možete da pohađate u Severnoj Americi.

Sertifikat – Certificate

Sertifikati zahtevaju manje kredita nego akademske diplome, manji je obim gradiva i odnose se uglavnom na stručne predmete. Ovo je idealno za studente koji žele da kroz 4, 8 ili 20 meseci završe neki program i specijalizuju se za biznis, IT ili nutricionizam. Postoji Certificate programi koji mogu voditi do diplome osnovnih studija ali funkcionisati i nezavisno. Oni se pohađaju na koledžima, i u Americi često imaju povoljnu cenu od oko 8000 dolara godišnje. Takođe, postoje i postgraduate certificate progami poput mini-MBA Contemporary American Business Practices programa na Baruch koledžu u Njujorku, gde po ceni od 8000 dobijate sertifikat državnog fakutleta, što bi vam sigurno otvorilo mnoga vrata. Ovaj program studija je postao veoma popularan među našim studentima. Saznajte više iz našeg studenta iskustva Mihaila Sopića.

baruch_college.jpg

Associates Degree

Koledži ove diplome dele na Associate of Arts i Associate of Science, a jedina razlika je su “Arts” diplome orijentisane na društvene nauke i umetnost, a “Science” na nauku i tehničke oblasti. Ovi programi najčešće traju dve godine, i služe studentima da odluče da li žele da studiraju. Po završetku ovih studija moguće je prebaciti se na univerzitet u Americi ili Kanadi, završiti još dve godine i dobiti diplomu osnovnih akademskih studija. Jedna velika prednost ovog načina studiranja je cena. Cena studija je takođe oko 8000 dolara po godini, što može biti značajna ušteda, s obzirom da su cene osnovnih studija u Americi značajno više. Takođe, niži je i kriterijum za upis, na TOEFL-u studentu je dovoljno da ima 70. San Jose College je popularan za ovaj vid studija, jer se nalazi u Kaliforniji i nudi veliki broj diploma. Naši studenti su upisivali ples, komunikacije, biznis, dizajn i druge kraće i duže programe, a koledž nudi i smeštaj na kampusu.

studije u kaliforniji.png

Bachelor degree – diploma osnovnih studija

Diploma osnovnih studija u Americi i Kanadi najčešće traje 4 godine, kao i u Srbiji. U Evropskoj uniji osnovne studije radije traju 3 godine. Bachelor of Science (Bsc) diplome su orijentisane na nauku i tehničke oblasti, a Bachelor or Arts na društvene nauke i umetnost. Poneke diplome imaju i reč Honours u svom naslovu, mada ovo ne pravi neku veliku razliku, i vezuje se za anglo-saksonski sistem obrazovanja koji uključuje više samostalnog istraživanja i pisanja eseja tokom studija. Seneca College iz Toronta nudi sjajne osnovne studije koje traju 4 godine i prosečna školarina je 13000 evra po godini, što je za Kanadu veoma dobra cena. Tokom osnovnih studija student može da ide na razmene ili radne prakse.

studije u Kanadi

Master diploma – postdiplomske studije

Ove diplome dolaze posle osnovnih studia i mogu biti jedna ili dve godine. Minimum koji se zahteva za ove studije je završene bar 3 godine osnovnih studija i diploma osnovnih studija. Znači, ako ste na četvorogodišnjim osnovnim studijama ne možete se prijaviti na Master posle 3 godine studija – jer nemate diplomu. S druge strane, ako imate Bachelor diplomu od 3 godine, i dalje normalno možete da se prijavite na jednogodišnji master svuda po svetu. Jedino na šta treba da obratite pažnju je da li imate akademsku diplomu (univerziteti) ili strukovnu diplomu (visoke škole), je akademski univerziteti na Master primaju najčešće samo studente sa akademskih osnovnih studija. Prestižne Master programe koje imamo u ponudi su na visoko rangiranom državnom Universty of Califorina, Irvine u Los Anđelesu.


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam direktan upit

Podelite s prijateljima: