Kada je reč o studijama u Evropskoj uniji, EU pasoš puno znači! Prvenstveno, biti državljanin EU znači da vam za studije u ovim zemljama ne treba viza, a često su i studije jeftinije, te imate slobodno i neograničeno kretanje po zemljama Evropske unije.

Sa EU pasošem ne treba vam viza

Velika blagodet EU pasoša je što EU studenti ne moraju da se zamaraju procedurom oko boravišne vize, već kad se upišu na studije mogu samo da odu u zemlju studija, tamo se nastane i prijave boravak. EU pasoš znači mobilnost i otvorene granice, pa ako imate ovaj pasoš vi u svakom trenutku možete da se preselite u sve krajeve Evropske unije.

Veće kvote za upis studija

Svi univerziteti imaju non-EU kvote za upis, a one su uvek značajno manje od EU kvota. Npr. Bocconi se mnogo teže upisuje sa srpskim pasošem, nego sa italijanskim ili nemačkim, jer su im jednostavno male non-EU kvote. Isto važi i za državne univerzitete u Austriji i Nemačkoj. Sa EU pasošem lakše ćete se upisati na većinu EU fakulteta, jer jednostavno primaju više studenata koji dolaze iz EU, a to često propisuju i nacionalne vlade.

studije sa pasošem eu.jpg

Automatska radna dozvola za rad u EU

Sa EU pasošem imate i automatsku radnu dozvola, te i tokom studija i nakon studija nećete imati bilo kakve birokratske prepreke u pronalaženju posla.

Besplatne studije na Univerzitetu Jonkoping u Švedskoj

Ukoliko ste državljanin EU, studije na našem partnerskom Univerzitetu Jonkoping u Švedskoj su vam potpuno besplatne, kao i naša usluga prijave. Kontaktirajte nas za više informacija.

studije u švedskoj.jpg

Školarina od 2000 EUR na Univerzietu Fontys i Rotterdam Business School u Holandiji

Školarine u Holandiji se kreću od 7 do 15 hiljada evra po godini, a ako ste EU državljanin cena je samo 2 hiljade evra po godini. Na Univerzietu Fontys prva godina košta samo 1000 evra, a svaka naredna 2000. Na Rotterdam Business School školarina je 2000 evra po godini, a EU studenti imaju i dodatna prava na stipendije i kredite. Kontaktirajte nas za više informacija.

Šta ako imate EU državljanstvo a nemate pasoš?

Za prijavu morate imate neki identifikacioni dokument. Lična karta ili idealno pasoš. Ako nemate nijedan u trenutku prijave, onda prijava ne može biti poslata. Imajte u vidu da su prijave na studije bar 4 meseca pre početka studija, a često i 9 meseci ranije, pa pripremite ova dokumenta na vreme. Srećno!


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam direktan upit

Podelite s prijateljima: