Austrija i Beč su vekovima omiljene destinacije za studije naših ljudi. Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Đura Jakšić – njihovi životi i stvaralaštvo vezuje se za Beč, te nije ni čudo što je prva naša asocijacija na studije u inostranstvu upravo Austrija. U praksi, često zaboravljamo da je Austrija relativno mala zemlja – sa 10 miliona stanovnika njena mogućnost da apsorbuje strane studente je ograničena. Poslednja vlada bila je desničarski nastrojena, te je htela da smanji ulazak stranih studenata. Sada je pala, videćemo kakav će biti stav naredne vlade. Ovaj tekst je o trenutnoj situaciji sa upisom studija u Austriji.

U Beč bez znanja nemačkog

Ranije je moglo da se prijavi na studije na državnim univerzitetima u Beču i ostalim državnim univerzitetima bez znanja nemačkog, pa su studenti imali godinu i po dana da nauče nemački. U praksi, samo jedan od deset naših studenata uspevao je da završi studije u roku. Studije da traju umesto tri godine, uglavnom traju šest i više. Pošto se sa studentskom vizom dobija i radna dozvola za part-time poslove, nije mali broj onih koji su univerzitete koristili kao način da dođu do poslova u Austriji. Leta 2018. promenjen je zakon, i ovo više nije moguće ni na jednom univerzitetu u Austriji. Nema izuzetka. Ne dobija se radna dozvola, ali sa statusom studenta imate i dalje pravo da radite studentske poslove do 20h nedeljno.

studije na nemačkom.jpg

Potrebno znanje nemačkog jezika za prijavu – A2

Za prijavu na osnovne ili master studije na državnim univerzitetima potreban je A2 sertifikat, Goethe ili OSD (ne iz privatne škole i sl). Znači, ako nemate A2 OSD položen ne možete ni da se prijavite i da izađete na prijemni (ako postoji). Ako imate, onda šaljete i taj sertifikat zajedno sa ostalom dokumentacijom, i možete dobiti status vandrednog studenta dok ne položite viši nivo nemačkog jezika.

Potrebno znanje nemačkog jezika za upis – C1

Za upis osnovnih i master studija potreban je sertifikat na nivou C1 –  OSD C1, Goethe C1, TestDAF i sl. Bez ovog sertifikata neće vam biti dodeljen status redovnog studenta na programima na nemačkom jeziku. Da bi ste dostigao nivo C1 potrebne su godine učenja, te ako nemate predznanje nemačkog jezika razmislite o studijama na engleskom jeziku.

fakultet u becu.jpg
Uni Vienna u Beču

Studije na engleskom jeziku na državnim fakultetima u Austriji

Pojedini univerziteti nude programe na engleskom jeziku, ali je ozbiljna konkurencija i nije lako upisati. Ovde sertifikat nemačkog nije potreban, ali je potreban sertifikat engleskog jezika na nivou B2-C1, poput TOEFL, IELTS ili CAE.

“Prebacivanje” na studije u Austriji

Svaki državni fakultet u Austriji, osim sertifikata jezika i standardne dokumentacije, traži i Special University Entrance Qualification (besondere Universitätsreife). Ovo je potvrda da sa svojom srednjoškolskom ili fakultetskom diplomom možete da upišete naredni nivo studija u svojoj matičnoj državi ili na svom matičnom univerzitetu. Ovo je prilično staromodan pristup apliciranju, ali u Austriji ovo je neizostavan dokument. To znači sledeće: ako se prijavljujete na Ekonomski fakultet u Beču u školskoj godini 2019/2020 u zimskom semestru, morate imati i popunjenu potvrdu iznad takođe od Ekonomskog fakulteta u Beogradu u školskoj godini 2019/2020 u zimskom semestru da možete da upišete. Čujemo kad ljudi kažu upisao sam fakultet u Srbiji, pa sam se “prebacio”, a u osnovi oni nisu nikada ni studirali u Srbiji, već su se samo upisali da bi dobili popunjenu potvrdu za Beč. Važno je da je ova potvrda popunjena od strane fakulteta koji nudi isti program i kao i željeni fakultet u Beču, za isti semestar. Za srednjoškolce ovo znači da treba da upišu fakultet u Srbiji, a budući Master studenti ovu potvrdu mogu da popune na svom matičnom fakultetu, te je za njih lakše. Ovaj dokument je obavezan i bez njega takođe nema upisa na studije. Navedeno važi za Academic Universities.

Školarine i stipendije u Austriji

Studije nisu besplatne, cena školarine na državnim univerzitetima je 1500 evra godina. Stipendije države Austrije ne postoje, te morate imati svoja sredstva, jer je finansijska garancija za vizu 6000 – 10700 evra na računu.

modul bec.jpg
Univerzitet Modul u Beču

Studije na privatnim fakultetima u Beču

Studije na Univerzitetima Modul i Webster su na engleskom jeziku i nije potrebna potvrda sa studija u Srbiji na istom smeru. Studije su na engleskom jeziku, imaju standardne procedure prijave kao i na sve svetske univerzitete, i prijava preko Ino agencije je besplatna.

Srećno!


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam direktan upit:

Podelite s prijateljima: