Danas za vas piše Tea Manojlović, studentkinja Modul Univerziteta u Beču. Ona otkriva zašto je odabrala baš Modul za svoje studije i kako izgleda život studenta u Beču.

Zašto Beč?

Beč, kao grad za studiranje je bio među prva tri grada sa mog spiska željenih gradova za studiranje. Pošto ne govorim nemački, već engleski jezik , Univerzitet MODUL u Beču je bio idealno rešenje. Takođe sam pronašla program koji me je zanimao, a to je International Management.

Počeću od Beča, kao grada u kome sada provodim više vremena nego u Beogradu. Prošlog meseca  je Beč proglašen najboljim gradom  za život, što sam i sama iskusila u poslednjih godinu dana koliko sam već u njemu. Beč je prepun stranaca, tako da se ne osećam strancem. Sve je podređeno studentima, u smislu popusta za gradski saobraćaj, muzeje, restorane, apoteke, organizovanih manifestacija za studente.

Blizina Beča Beogradu je takođe uticala na moj izbor grada u kome ću studirati. Na relaciji Beč Beograd lete dve aviokompanije Air Serbia i Austrian airlines, sa bar 4 leta dnevno. Takođe postoje agencije iz Beograda koje voze od vrata u Beču do vrata u Beogradu i obrnuto.

pexels-photo-208360

Što se tiče sporazumevanja, skoro svi govore engleski, a i dosta naših ljudi radi po samoposlugama, radnjama, muzejima,… pa se često čuje i srpski jezik.

Suvišno je da pričam koliko je Beč pun turističkih atrakcija – muzeja, dvoraca, koncerata klasične muzike, opere, predivnih restorana i čuvenih bečkih poslastičarnica.

Moja preporuka je kada prvi put dođete u Beč da grad razgledate sa turističkog autobusa na dva sprata, koji obilazi sve turističke atrakcije. Ti autobusi polaze od Opere , u centru grada. U jednom danu se može videti sve ono sto je obavezno obići.

Ono što je po meni najbolje organizovano u Beču je gradski prevoz. Metro stiže tačno u minut, kao i autobusi i tramvaji. Takođe je odlična veza aerodroma sa gradom. Sa aerodroma se do grada moze stići:

                www.oebb.at/fahrplan

  • Autobusom – Vienna Airport Lines – postoje tri autobuske linije, koje saobraćaju po svom redu vožnje

               https://www.viennaairport.com/passagiere/anreise__parken/busverbindungen

  • Taksijem – taksisti uključuju taksimetar i cena je duplo skuplja od autobusa ili voza

Na sajtu aerodroma se mogu naći sve informacije vezane za prevoz sa/do aerodroma

               https://www.viennaairport.com/passagiere/anreise-parken

IMG_5854

MODUL

MODUL je moderan privatni fakultet  gde su predavanja na engleskom jeziku. Svi profesori savršeno govore engleski jezik. MODUL se nalazi na brdu (Kahlenberg) pored Beča i ima predivan pogled na ceo grad. Taj vidikovac je ujedno i jedna od atrakcija Beča.

Odlična organizacija fakulteta se već vidi na njihovom sajtu  https://www.modul.ac.at/  gde je sve pregledno i jasno objašnjeno.

Ako neko ko želi da upise MODUL, ne ispunjava sve uslove (predmeti koji se traže pri upisu) , moze završiti Foundation kurs, pre upisa na I semester. Ono što je isto dobro je da semestri mogu da počnu i u septembru i u februaru.

modul

Zgrada fakulteta nije velika, ali je lepo organizovana sa svim potrebnim uslovima za studiranje u prijatnom okruženju. Pored moderno opremljenih učionica, velikog parkinga za automobile u neposrednoj blizini fakulteta, biblioteke za učenje, tu su i kantina sa raznovrsnim izborom hrane i pića, kao i predivna terasa za ručavanje sa pogledom na ceo Beč. Kompletna atmosfera na fakultetu je prijatna, kosmopolitska i radna, sa zadovolnjim studentima i prijatnim profesorima koji su uvek tu da pomognu.

Ono što je jako praktično je da su ocene sa testova vidljive online preko specijalne platforme za studente (moodle), kao i rasporedi polaganja ispita.  Pre početka svakog semestra, studenti se određenog datuma i u određeno vreme prijavljuju za predmete koje su odabrali za sledeći semestar, kao i za grupe za predavanja. Sa rasporedom koji nama , studentima odgovara, često jedan radni dan u nedelji bude slobodan.  Nedelju dana pre započinjanja I semestra, održava se “Orientation week” gde budući studenti dobijaju sve korisne informacije vezane za predavanja, ispite, kao i administrativne radnje koje strani studenti moraju da završe po dolasku u Beč – prijava boravka i zahtev za studentsku vizu. MODUL daje sve potrebne papire , a i ono što me je oduševilo, imaju studente volontere sa druge i treće godine koji vas bukvalno vode u policiju za prijavu boravka, kao i u banku za otvaranje računa. Ti studenti će vam tačno reći koje su vam administrativne obaveze, odvesti vas na neophodna mesta i biti prevodioci.

IMG_2862

Ja sam zahtev za austrijsku vizu predala u austrijskoj ambasadi u Beogradu, odakle se sva dokumentacija šalje u Magistrat 35 , koji vas poziva u slučaju da neki dokument nedostaje I koji vam na kraju izdaje vizu. Takođe možete i direktno iz Beča aplicirati za vizu gde će vam tačno reći kada da dođete da preuzmete vizu. Obratite pažnju da u Schengenu možete u 6 meseci ostati 90 dana bez vize. Ukoliko u tom period niste dobili vizu, morate napustiti Austriju.

 https://www.wien.gv.at/kontakte/ma35/

Sve korisne informacije u vezi studiranja i života  u Beču možete naći na sajtu udruženja naših studenata u Beču:

https://www.ossaw.at/

Ono što MODUL razlikuje od drugih fakulteta je što je to jedan moderan fakultet sa studentima iz celog sveta; fakultet je tako orijentisan da prati principe zaštite životne sredine, efikasnog korišćenja energije, očuvanja vode, sprečavanja zagađenja i korišćenje recikliranih materijala. S obzirom da ima dosta partnerskih univerziteta sa kojima sarađuje  studentima su proširene mogućnosti za studiranje. Sam fakultet ima veliki izbor Bachelor programa, tako da svako može da nadje oblast koja ga zanima. Postoji i kampus u Dubaiju, tako da ko želi može jedan deo studiranja da provede u Dubaiju. Programi u Beču i Dubaiju su isti. MODUL obezbeđuje i besplatno učenje nemačkog jezika, za studente koji to zele.

Šta mi se nije dopalo?

Jedini nedostatak života u Beču je radno vreme prodavnica. Subotom sve radi do 18.00, a nedeljom ne radi ništa, osim par dežurnih samoposluga, i naravno restorana i kafića . Zato je nedelja idealan dan za učenje.

Noćni i kulturni život su vrlo  raznovrsni.

IMG_3681

Smeštaj

Mislim da je za studente najprirodnije okruženje za život Studentski dom. Domovi su raspoređeni po celom Beču, a najbliži dom je udaljen 20 minuta prevozom od fakulteta. Ja sam smeštena u modernom domu koji je izgradjen prošle godine i ima sve uslove za lep i prijatan boravak: moderno i funkcionalno  opremljene sobe, teretanu, sobe za učenje, perionicu i sušionicu veša, “party room” i restoran. Cene domova se kreću od 300 do 700 EUR mesečno sa uključenom strujom, grejanjem, iznošenjem đubreta i korišćenjenjem teretane.

Prilikom biranja smeštaja, preporučujem da se obrati pažnja na blizinu metroa i samoposluga.

Ulaz je besplatan, a prijave OBAVEZNE, putem formulara:

Podelite s prijateljima: