Otići na studije u inostranstvo jeste veliki korak, pogotovo nakon završene srednje škole, dok ste još uvek u svojoj komfor zoni. Iako je možda to najteža odluka koju ste do tad doneli, ono što je sigurno jeste da će ubrzo postati i najbolja stvar koju ste uradili za sebe.

Naveli smo 8 razloga zbog kojih treba da razmotrite odlazak u neku stranu zemlju na studije.

1. Putovanja

Jedan od najvećih razloga za odlazak na studije u inostranstvu jeste prilika da obiđete svet. Nova zemlja vam pruža šansu da vidite i iskusite čega sve to ima u svetu. Svaki dan krije nešto novo, stoga izađite i razgledajte šta to nova zemlja ima da ponudi. To mogu biti muzeji, parkovi, spomenici i kulturne znamenitosti sa jedne strane ili sa druge strane, mesta za izlaske i druženja sa novim prijateljima.

Pored toga, iskoristite priliku i da posetite zemlje u vašoj okolini. U Evropi postoji mnogo načina za putovanja, bilo da su low-cost avionske kompanije, vozovi ili busevi. Uglavnom postoje značajni popusti za studente, pa eto dodatnog razloga da iskoristite ovu priliku.

airport-2373727__340

2. Obrazovanje

Još jedan razlog da se odlučite za studije u inostranstvu je prilika da vidite različite stilove obrazovanja. Na novom univerzitetu ćete videti drugu stranu oblasti koju studirate, kroz neke nove metode učenja. thought-2123970__340.jpg

U inostranstvu se veći akcenat stavlja na praktična znanja, tako da se zadaci oblikuju u skladu sa tim i uči se na primerima iz prakse. Veoma se ceni grupni rad, pa na taj način možete bolje upoznati ljude, njihovu tradiciju i culturu.

3. Nova kultura

Mnogi studenti koji odlaze na studije u inostranstvu, napuštaju svoju zemlju po prvi put na duže vreme. Kada stignu u novu zemlju, odmah primećuju različitosti u domaćoj kulturi, u odnosu na našu. Ne propustite priliku da isprobate domaću hranu, saznate nešto novo o običajima i tradiciji, ali i da se družite sa lokalcima kako biste upili atmosferu novog društva i okoline na najbolji način.

cuisine-2248567__340

4. Naučiti novi jezik

Čak iako vam je program studija na engleskom jeziku, svakodnevni život u novom okruženju vam pruža mogućnost da naučite jezik zemlje u kojoj trenutno živite. Najbolji način za to je da se družite sa lokalcima i koristite svaku priliku da vežbate ono što ste naučili.bonjour-869208__340

Uglavnom univerziteti organizuju i časove jezika, tako da imate dodatnu priliku da naučite neke osnove kako biste još lakše savladali strani jezik.

5. Nove prilike za buduću karijeru

Kada završite svoje školovanje u inostranstvu i vratite se kući, sa sobom donosite mnogo više. Sjajno obrazovanje, jezičke veštine, želja sa učenjem, nova perspektiva različitih kultura, samo su neke od stvari koje su privlačne budućim kompanijama u kojima ćete aplicirati za posao.woman-690036__340

6. Prijateljstva i mreža kontakta

Jedan od najznačajnih benefita studija u stranoj zemlji jeste sticanje prijatelja različitih nacionalnosti. Dok studirate, upoznaćete mnogo novih ljudi na univerzitetu, a i van njega. Ovo vam daje priliku da steknete nova prijateljstva koja će se nastaviti i ubuduće.people-2567915__340

Nakon što se studije završe, trudite se da održavate kontakte sa svojim internacionalnim prijateljima. Osim druženja, može da posluži kao dobar networking kasnije u budućnosti.

7. Rad na sebi

Možda i najznačanija stavka prilikom razmatranja studija u inostranstvu. Ovo iskustvo će vas zaista osnažiti, ali i osamostaliti za dalji život. Imaćete priliku da bolje upoznate sebe, dok upoznajete novu kulturu i okolinu. Boraviti u stranoj zemlji može biti teško s vremena na vreme, ali upravo tada testirate sebe i svoje mogućnosti adaptiranja u različitim okolnostima. Studenti koji su studirali u inostranstvu su uvek spremni na nove izazove i imaju različite pristupe rešavanju problema.

legs-1031653__340.jpg

8. Prednost za upis na dalje studije

Komisije na univerzitetima, kao i budući poslodavci, veoma cene iskustva sa studija u inostranstvu. Studenti pokazuju da su spremni na nove izazove i suočavanje sa različitim situacijama. Takođe, daju do znanja da su veoma posvećeni svom obrazovanju i da imaju želju za učenjem, što ih čini savršenim kandidatima za njihov univerzitet.

library-869061__340

Pored ovoga, veoma je bitno da odaberete program koji vas interesuje i može da vam pruži sva neophodna znanja za dalju karijeru. Zato smo mi tu da vam pomognemo da napravite pravi izbor.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi studija u inostranstvu, možete nam poslati besplatan upit.


Podelite s prijateljima: