Kao i u ljubavi, biti odbijen nikada nije prijatno.

Dešava se. Biti odbijen za upis na željeni univerzitet je sasvim normalna stvar, i svima se to nekad desilo. Mene su odbili za LSE jer (su napisali) da im ne odgovaram kao kandidat pošto nisam imala dovoljno znanja iz ekonomije. I bili su u pravu, da su me primili, ne znam da li bih uspela da završim studije zbog nedovoljnog predznanja. Prijavila sam se na još par mesta, ispalo je sve ok na kraju.

Zašto su vas odbili?

Uvek ima par standardnih razloga u opticaju:

  • Niste poslali sve papire koje traže
  • Niste imali dovoljno visok prosek ili rezultat na testovima koje traže
  • Imaju previše prijava iz vaše zemlje a malu upisnu kvotu
  • Promašili ste smer i nemate dovoljno predznanja iz te određene oblasti
  • Popunili su već grupu
  • Ne sviđate im se kao kandidat iz njima poznatog razloga (npr. imaju previše žena, a zbog gender-balance žele muškog kandidata itd.)

Dakle, ima više opcija zašto niste primljeni, ipak su ljudi ti koji vas biraju, a ne mašine, te zato uvek treba da se prijavite na više mesta.

Zašto je toliko studenata odbijeno za Bocconi?

Svake godine uviđamo opadajući trend u broju upisanih na Bocconi. Prošle godine smo upisali samo troje. Svi su bili zaista top kandidati – skroz odlični, SAT 1300. Svi kandidati za osnovne studije koji nisu skroz odlični ili prosek iznad 4.50 i SAT iznad 1200 imaju slabe šanse. Bocconi je promenio upisne kvote, i trenutno regrutuju samo po Zapadnoj Evropi i Americi, a iz Istočne Evrope primaju samo zaista veoma jake kandidate. Ista situacija je i za Master studije, potreban je ozbiljan GMAT rezultat od 650 na više. Za osnovne studije kandidati često biraju da idu na Bocconi test umesto na SAT jer misle da tako imaju bolje šanse. Test ima 90 pitanja, a vreme rešavanja je 100 minuta, i mi znamo za sve ove godine samo dvoje klijenata koji su se tako upisali. Naš savet je bolje da se polaže SAT ovde, gde je manji stres i onda znate koji vam je rezultat i da li ima svrhe prijavljivati se na Bocconi – bez cimanja do Milana. Plus, kada imate položen SAT možete ga poslati na više univerziteta, pa gde vas prime. Isto važi i za GMAT.

da li mogu da se prijavim za vise fakulteta.png

Šta ako ste odbijeni za Bocconi?

Bocconi je deceniju agresivno davao stipendije za Balkan i tako postao super popularan na našim prostorima, međutim sada se stipendije daju kao i na svim drugim univerzitetima u Italiji, te je finansijski momenat isti i u Rimu, Bolonji, Veneciji, Milanu itd… Ako ste odbijeni za Bocconi, a ipak želite da se upišete negde možete da razmislite o alternativama.

Koje su alternative?

Standardna alternativa za Bocconi je Cattolica, jer je isto u Milanu, isti profesori, dobro se kotira, dugo postoji i daje stipendije, međutim i tamo je ogromna navala, delom jer je cena studija sa stipendijom 5000 evra. Za Cattolicu takođe treba SAT test sa rezultatom bar 1120 (ove godine 2018. nije obavezan ako imate 5 iz matematike) pa ako imate SAT ili dobru ocenu iz matematike kontaktirajte nas da vidimo da li je ostalo mesta na Cattolici jer se brzo popuni sve.

cattolica ili or bocconi.png

Druga alternativa je Bolonja, međutim i tamo treba 1300 na SAT testu, pa ako su vas odbili na Bocconiju, verovatno će vas odbiti i tamo, jer primaju baš malo ljudi.

Treća alternativa je Univerzitet Link Campus iz Rima, koji takođe nudi studije na engleskom jeziku, ali i i stipendije – umanjenje školarine za 30% i 50%, pa školarina može da bude 6000 evra, a uslovi studija su odlični. Ne traže SAT. Grupa se takođe vrlo brzo popuni, kontaktirajte nas ispod za prijavu, jer je preko nas direktna i besplatna.

link campus rim ino agencija.png

Četvrta alternativa je European Business School sa kampusima u Barseloni, Minhenu i Švajcarskoj. Veoma visoko kotiran fakultet, cena školarine je 12000 evra, ali je moguće dobiti umanjenje do 20%, ako je neko odličan đak. Ne traže SAT. Preko nas je prijava direktna, i prijava se plaća samo ako vas prime.

studije u spaniji i minhenu.png

Peta alternativa je Modul University Vienna, u Beču, čiji je vlasnik Privredna komora Austrije. Poznat po studijama biznisa i hotelijerstva. Nalazi se u najskupljem delu Beča, ima svoj dom, prelep kampus i blizinu Balkanu. Ne traže SAT. Cena studija je 12000 evra, i preko nas je upis direktan i besplatan.

studije u beču na engleskom.png


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit: ino agencija logo

Podelite s prijateljima: