Obrazovanje u inostranstvu je tema koja stalno donosi novine, promene upisa, drugačije uslove i prijave te stalno treba pratiti – i zato smo tu za vas! Hvala što ste nas čitali u 2017-oj godini, a ovo su trendovi i promene koje nas očekuju u 2018:

Studije u Austriji više nisu besplatne

Stara odluka da su studije u Austriji za državljane Ex Yu besplatne više definitivno ne važi! Studije za NON-EU građane koštaju 1500 evra godina, a za EU građane 750 evra godina. Nema izuzetka, ni za državljane BiH niti za bilo koga drugog.

studije u austriji i sloveniji.jpg

Studije u Sloveniji su besplatne

Ali sve se menja, sve teče 🙂 Studije u Sloveniji su besplatne, o tome smo već pisali, pa ko želi da studira u EU, a da je opet blizu kuće, Slovenija je idealno rešenje.

Teže do vize za Nemačku

Od kada je krenula migrantska kriza, viza za Nemačku se sve teže dobija. Obavezna je finansijska garancija od 8600 evra koja se mora uplatiti na račun u Deutsche banci, pa onda oni isplaćuju studentu 800 evra mesečno. Dakle, ako nemate ovaj iznos da uplatite odjednom, razmislite o nekoj drugoj državi.

germany-study-visa.jpg

Prosek ispod 7 nije dovoljan za Master u Nemačkoj

Nemačka je pooštrila uslove i u vezi sa upisom studija, ne samo vizom. Jedna od bitnih promena je da ako imate prosek ispod 7 veoma teško ćete biti primljeni na studije. Takođe, ako ste završili Visoku školu, jedino možete da aplicirate na Visoku školu odnosno Fachhochschule, a na akademske univerzitete ne. Pisali smo o tome ovde.

Finansijske garancije za Kanadu i Ameriku traže visoke iznose

Finansijske garancije za Kanadu i Ameriku traže sve više iznose, odnosno da na računu imate prosečno oko 20000 dolara na računu, pa ako želite na studije sa druge strane okeana, pripremite svoj račun na vreme.

Italija sve više studijskih programa na engleskom jeziku

I državni i privatni univerziteti u Italiji postali su veoma orijentisani na engleski jezik, i postoji velika ponuda studija na engleskom. Svake godine se otvaraju novi programi, pa se zaista može pronaći super program. Prednost Italije su povoljne školarine, blizina i naravno dolce vita. 


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit: logo

Podelite s prijateljima: