Blizina, sličan jezik i kultura, uređen studentski život i besplatne studije razlozi su zašto studenti biraju Sloveniju.

studije ljubljana.jpg

Besplatne studije

Slovenija je poslednjih nekoliko godina interesantna za studije zbog činjenice da su osnovne i Master studije za studente sa područja Srbije, Crne Gore i Bosne besplatne. Osnovne studije traju četiri godine i najčešće na slovenačkom jeziku, dok Master studije traju dve godine i postoje programi na engleskom jeziku. Naravno, mislimo na državne univerzitete.

Univerziteti

Glavna četiri državna univerziteta su u Ljubljani, Mariboru, Primorska i Nova Gorica. Kvalitet studija na svim univerzitetima je ujednačen, i izbor treba praviti u odnosu na program koji vas zanima.

slovenija kopar

Rokovi prijave

Prijava na studije počinje u februaru i traje do jula (na nekim univerzitetima i do septembra). Preporučuje se ranija prijava, sa naknadnim slanjem mature ili uverenja o diplomiranju. Ono što je specifično za Sloveniju je da za finalni upis morate imati boravišnu dozvolu.

Troškovi života

U Sloveniji mesečni troškovi su oko 500 evra, a mogu biti i manji. Postoje različite studentske olakšice i popusti, a sa studentskom vizom može se raditi part-time studentski posao.

Kako se upisati

Preporučujemo saradnju sa slovenačkom agencijom 2TM, koja je nacionalni posrednik za upis na državne fakultete, dobijanje vize i boravišne dozvole. Pošaljite upit ispod kako bismo vas povezali sa njima i kako biste brzo i efikasno uradili ceo upis.


Ako želite da studirate u Sloveniji pošaljite nam besplatan upit logo final-01