Podelite s prijateljima:

Psihologija je veoma popularna među (budućim) studentima, zbog odličnog izbora poslova, i zato svake godine šaljemo sve veći broj studenata na studije psihologije širom Evrope i sveta. U ovom tekstu predstavljamo naš izbor 6 odličnih univerziteta i programa za studije psihologije.

Psihoterapija vs HR

Pre samih univerziteta, neophodno je napomenuti da za master studije, a često i za osnovne, uvek postoji dvoumljenje u izboru programa – da li će to biti klinička psihologija, usmerena na psihoterapiju i srodna zanimanja, ili će otići u drugom pravcu, ka biznis okruženju i HR-u (Human Resources), odeljenjima koja se bave selekcijom i zapošljavanjem kandidata, njihovim razvojem, učenjem i napredovanjem unutar firme. Univerziteti širom sveta su prepoznali potrebu tržišta, i na Master studijama postoji jaka tematska dualnost programa, u smislu da usmerenosti i vokacije kasnije. Sam izbor leži na studentu, i mi mu tokom orijentacije i konsultacija pomažemo da odluči koje mu zanimanje više leži, i gde više vidi sebe. To je važno zarad kasnijeg zadovoljstva u radu, ali i tokom studija.

1. KU Leuven

Najstariji belgijski univerzitet ostaje naš miljenik, zbog visoke rangiranosti (spada u top 50 univerziteta i po Šangajskoj i po QS rangiranju), odličnih uslova studiranja u Leuvenu (mali univerzitetski grad pored Brisela i prelep kampus), duge tradicija od 600 godina i popularnih cena studija od 1000-4000 evra po godini. Mi redovno šaljemo studente na studije psihologije na KU Leuven, na šta smo ponosni, jer ovaj univerzitet nije lako upisati.

arenberg1

Master studije iz psihologije su teoretskog tipa, traju dve godine i obuhvataju oblasti vezane i za psihoterapiju i za HR; pa je ovo dobar program za one koje još ne znaju u kojoj strani psihologije vide sebe, kao i za one koje se pripremaju za doktorat. Tokom master studija postoji obavezna studentska praksa, što je odlična referenca za pronalazak posla nakon studija. Uslovi za upis su standardni, a rok za apliciranje je 1. mart.

2. Sheffield City College

Šefild je jedan od top 100 univerziteta na svetu, i sa svojim kampusom u Solunu daje mogućnost studentima sa Balkana da studiraju na britanskom univerzitetu u Grčkoj.  Psihologija je departman koji je veoma jak u Solunu, jer imaju odlične programe. Na osnovnim studijama Bachelor Psychology traje 3 godina, a Master program dve godine i postoji 4 različitih programa:

Clinical Neuropsychology MA
Cognitive Neuropsychology MSc
Counselling Psychology MSc
Counselling Psychology with a Practicum  MA

header1

Programi se bave kliničkom i savetodavnom psihologijom, pa ukoliko sebe vidite u radu sa pacijentima, Šefild je odličan izbor. Postoji mogućnost prakse (u nekim programima je i obavezna). Sve studije su na Engleskom. Više o Šefildu ovde.

3. University of Roehampton

Univerzitet Roehampton ove godine rangiran je kao najbolji moderni univerzitet u Londonu, zahvaljujući svojim odličnim programima i prelepom kampusu. Ovaj univerzitet postoji 175 godina i državni je. Njihov Departman za psihologiju je poznat po svojim istraživanjima i naučnim tehnikama, ali i odličnoj atmosferi koja vlada na ovom fakultetu, i možete ih pratiti na tviteru. Svi programi dostupni su ovde. Imaju 4 programa psihologije na osnovnim studijama, i 9 na Master studijama. Poznati su po programima Art Therapy, kao i Counseling Psychology. Cena studija je standardna za UK, a ovde možete saznati više o samom univerzitetu. Preko nas je moguć direktan upis. Za Master prijava je besplatna, dok za osnovne ide preko UCAS-a. Imaju i svoje (prelepe) rezidencije i domove za studente, što dosta znači, jer je iznajmljivanje stana u Londonu dosta skupo.

16126_full

4. Webster University Vienna

Američki univerzitet Webster u Beču postoji 45 godina i ima veoma poznate programe iz psihogije, posle kojih možete studirati u Americi bez nostrifikacije, a lakše se i zapošljava zbog američke diplome. Pošto je univerzitet u Beču, veoma je popularan među našim studentima, i imali smo više zadovoljnih klijenata koji su tamo završili osnovne studije, pa smo ih mi spremali za Master studije u nekoj drugoj zemlji. Na rangu MasterStudies nalazi se na trećem mestu kao najbolji univerzitet za studije psihologije u Evropi. Bachelor program Psihologije je akreditovan i u Austriji i u Americi, traje 3 godine i pored teorijskih studija studenti dobijaju priliku da rade sa najboljom EEG opremom i da poslednjim tehnologijama prate rad mozga. Master of Arts (MA) in Psychology with an emphasis in Counseling Psychology je takođe akreditovan i u Austriji i u Americi  je dvogodišnji master program, koji daje široko obrazovanje, te posle ovog programa studenti mogu da se bave psihoterapijom, kao i HR poslovima, ali i dobijaju odličnu bazu za doktorat. Više o Websteru ovde.

studije-psihologije-webster

5. Universität Mannheim

Poznati nemački univerzitet Manhajm nudi dva odlična master programa iz psihologije na engleskom. Dosta je visoka konkurencija pri upisu, i studije su na nemačkom, sa nekoliko kurseva na engleskom. Ovde možete pogledati Master program iz kliničke psihologije. Studije su besplatne, ali je konkurencija za upis velika. Ako govorite nemački jezik, onda je ovo sjajan izbor.

mannheim-university

6. International Business School Budapest

IBS iz Budimpešte je poznata mađarska poslovna škola koja dodeljuje britanske diplome, i mnogi studenti su veoma zadovoljni posle studija tamo. Program Human Resource Management je veoma tražen i dobro se kotira, posebno kod poslodavaca. Traje godinu dana i održava se engleskom jeziku. Studenti biraju ovaj program jer se održava po britanskom programu, koji zahteva razmišljanje i analizu, kao i naglasak na praktičnom znanju. Predavanja su u malim grupama i škola je izuzetno međunarodna. Ovde možete pogledati video o pozitivnim iskustvima IBS studenata. Po Eduniversal Master Rankingu ovaj program se kotira veoma visoko po zapošljavanju ljudi, jer sam IBS šalje svoje studente u velike međunardne kompanije na prakse. Preko Ino agencije ostvarujete direktan upis.

studije-hr-master


Ukoliko vas interesuju studije psihologije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: