sanjsaaaDanas za vas piše Sanja Mijatović-Majin, direktorka naše partnerske škole jezika u Novom Sadu Avalon.


TOEFL ili IELTS

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) i IELTS (International English Language Testing System) su jezički ispiti, koje moraš da položiš, kako bi mogao da apliciraš na univerzitete u inostranstvu.

Postoje fakulteti koji će ti tražiti ili jedan ili drugi ispit, a neki prihvataju oba. Veštine koje će proverarvati na oba ispita su: reading (razumevanje teksta), listening (slusanje) , writing (vestina pisanja) ispeaking (komunikacija).

Koliko bodova ti je potrebno?

Broj bodova koji će ti tražiti se razlikuje od univerziteta do univerziteta. Jači fakulteti traže i jači skor, što je i logično, jer je konkurencija jaka.

Ukoliko želiš da ideš na osnovne studije, broj bodova za TOEFL ili overall band za IELTS će bti manji nego za postdiplomske ili doktorske studije. Shodno tome, broj bodova će varirati od 80 do 110 poena za TOEFL  od moguĆih 120, odnosno 6.O pa naviše za Academic IELTS od mogucih 9.O. Ako se pitaš koji ispit je lakši  i za koji se brže možeš spremiti, potrudiću se da objasnim oba ispita po segmentima u narednim postovima i na taj način ti bar malo olakšam odluku.

Koji je prvi korak ka testu?

Prvi korak je da se informišeš o tome koji ti skor treba, nakon čega moraš testirati svoje znanje opšteg engleskog jezika na osnovu zajedničkog evropskog okvira – (CEFR): A1, A2, B1, B2, C1, C2. Opšte znanje možeš proveriti u bilo kojoj školi stranih jezika. U većini škola ovakovo testiranje (placement test) je i besplatno. Takođe, imaćeš dosta online testova gde se možeš testirati. Manjkavost ovakvog testiranja je što nemaš usmeni deo testiranja, pa bih ti predložila da odetš kod nekog ko bi ti tačno po svim jezičkim veštinama rekao tvoje realno znanje. Može se desiti da si gramatički na C1 nivou znanja, ali da ti je konverzacija i vokabular na recimo B2 nivou, pa čak i niže.  Da bi se spremio za TOEFL ili IELTS test, bilo bi dobro da si na minimum B2 nivou. Ako si na nižem nivou, a treba ti veći skor, just dont panic… you can do it trust me.  :-)

Na primer, treba ti 6.5 overall band da bi upisao Bocconi univerzitet u Italiji. To znači da bi morao biti na C1 nivou znanja, da bi dobio ovaj skor. Veruj mi  da često ljudi i na slabijem, B2 nivou, uspeju da dođu do ovog cilja sa dobrom pripremom i jakim drillom.

U navedenoj tabeli prikazana je komparativna analiza IELTS ACADEMIC  testa sa TOEFL testom i CEFR nivoima.

tabela

Sanja Mijatović-Majin

M.A. English Language and Literature

IELTS/TOEFL/SAT Instructor at Avalon Educational Centre

Podelite s prijateljima: