Beogradski Model EU – BEUM 2016 je  najveći model simulacije Evropske unije u celom svetu.

Ovo nije PR tekst, već mi verujemo da je veoma važno za studente da učestvuju na konferencijama i simulacijama međunarodnih tela iz nekoliko razloga:

1. Unapređujete svoju aplikaciju za studije u inostranstvu

Komisije stranih univerziteta veoma vode računa koga primaju na svoje programe, i koliko su ti studenti aktivni. Čak i ako ne studirate društvene nauke, vanakademske aktivnosti poput BEUM-a znače da želite da budete deo društvenih procesa, da razumete i oblasti koje nisu direktno vezane za vaše matične studije i da, na kraju krajeva, iskazujete i liderski potencijal. Takvi studenti uvek imaju prednost prilikom apliciranja.

 2. Zidate svoju biografiju

Redovno srećemo klijente koji su odlični kandidati, ali im fale aktivnosti poput konferencija i volontiranja tokom studija u cv-iju. Bez obzira koji su vam kasniji planovi, dok studirate ili idete u školu imate daleko više slobodnog vremena nego kada se kasnije zaposlite – iskoristite ga pametno! Brojne studije su dokazale da studenti sa “punim” cv-ijem kasnije imaju uspešnije karijere od onih koju su “samo” studirali. Takođe, oni češće postaju preduzetnici ili direktori uspešnih kompanija.

3. Gradite svoj network

Ljudi koje poznajete su podjednako važni kao i izbor studija, ili posla. Ovaj svet je sastavljen od međuljudskih odnosa i mreža poznanstava, od toga sve zavisi i na sve utiče. Bez želje da zvučimo kao budistički sveštenici, ali u našem školstvu međuljudskim veštinama se ne poklanja dovoljno pažnje, a ono je veoma važno za vaš dalji uspeh i karijeru. Na BEUM-u ćete upoznati neke nove ambiciozne, mlade ljude sa kojima ćete sutra raditi i družiti se. Naučite kako se sklapaju poznanstva sa ljudima koji nisu deo vašeg fakulteta ili društva, koji dolaze iz strane zemlje, i potpuno drugačije vide svet. To vas obogaćuje, širi vam vidike, i pruža mogućnost da razvijete network širom sveta.

4. Pričate engleski

Iako ovaj razlog deluje suvislo, ovo je jedan od suštinskih razloga za prijavu na BEUM. Nemaju svi sredstava da odu u škole jezika u inostranstvu, zato treba iskoristiti priliku kad nam stranci dolaze na noge, u Srbiju. Kod nas u Ino Edukaciji često dolaze studenti koji imaju veliko pasivno znanje engleskog, ali im treba par meseci da ga aktiviraju jer nisu imali prilike da govore jezik. Zato je važno da koristite svaku opciju da govorite engleski, uvećavate svoj vokabular i stičete sigurnost u svoje znanje, ne samo kolokvijalnog jezika, nego i akademskog –  a tu su simulacije idealne. Ne treba da naglašavamo koji je značaj toga za studije u inostranstvu.

5. Naučićete nešto novo

Rad Evropske unije jeste komplikovan, ali i važan za naše živote, ma šta nam poručivali u tabloidima. Razumevanje međunarodne politike je odraz opšte kulture, nevezano za našu oblast studija ili interesovanja. Ovogodišnja tema ”Evropa u krizi” obuhvatiće više aktuelnih problema poput zaštite granica, zaštite ličnih podataka i Brexita, i daće vam priliku da i sami iskažete svoj stav. BEUM je konferencija gde ste vi oni koji vode EU, simulirate njihove odluke i sastanke, i značiće vam da, osim novih informacija, upijete i razumevanje protokola i sistema odlučivanja u EU.

Više o BEUMu i prijavu možete naći na njihovom sajtu.

Za kraj, jedna anegdota:

U Briselu na ulicama često možete videti mlade stažiste i lobiste sa BEUM torbama, koju dobije svaki učesnik BEUM-a. To dovoljno govori gde završe ambiciozni mladi koji su nekada učestvovali na BEUM-u. Zbog toga i ja sam se slikala sa svojom BEUM torbom 🙂

Ana Marija Popović

twitter | instagram

 

Podelite s prijateljima: