Dragi svi,

Ovo je dopunjen tekst o svim opcijama za studije u Austriji, jer smo se ove godine posvetili da potpuno rasvetlimo situaciju sa studijama u Austriji.

Prvo nešto što moramo da ponovimo:

NE POSTOJI PUNA STIPENDIJA ZA BEČ. 

Jedina stipendija koja postoji je ako vam je neki predak bio žrtva nacističkog režima i bio u radnom logoru, pa se zahtev za stipendiju podnosi Austrijskoj vladi, o čemu više možete naći ovde.

Sada ćemo redom izlistati ostale opcije:

BEČ

O Univerzitetu u Beču smo objavili tekst, i on jeste najpoznatiji austrijski univerzitet. Međutim, poslednjih godina, zbog svoje masovnosti postao je manje interesantan za strane studente, i dosta su visoki kriterijumi za upis. U razgovoru sa Austrijskom razvojnom agencijom za obrazovanje rekli su nam da upućujemo studente na druge, manje univerzitete, koji mogu više da se posvete svojim studentima, jer na Bečkom univerzitetu nije redak slučaj da studenti ne mogu da slušaju predavanja koja su želeli jer jednostavno nema mesta. Cena studija je 1500 evra godišnje, a ukoliko imate EU pasoš cena je 750 evra godišnje. Što se kvaliteta života tiče posetite vrlo fin blog o cenama studentskog života u Beču, kao i načinima da se zaradi.

Što se upisa tiče, mi se držimo zvaničnih kriterijuma univerziteta i Austrijske razvojne agencije za obrazovanje. Aplicira se od marta do juna, sa izuzetkom TU WIEN gde je prijava do septembra. Postoje priče da su se neki ljudi prebacivali tamo na studije pošto su ovde upisali, međutim to nije zvanična informacija, a mi postupamo samo po jasnim i utvrđenim pravilima. Ako se držite pravila koja su javno potvrđena onda ćete sigurno upisati.

U Beču postoji još nekoliko univerziteta.

webster beč ino agencija

WEBSTER Univerzitet Beč je privatni američki univerztet, koji nudi američke programe i američke akreditovane diplome. Univerzitet postoji 45 godina i mi obezbeđujemo direktan upis. Sve informacije ovde.

modul

MODUL Univerzitet Beč je privatni austrijski univerzitet koji je osnovala Privredna komora Beča u 19.veku. Mi obezbeđujemo direktan upis. Sve informacije ovde.

Tehnički univerzitet Beč je najveći austrijski državni tehnički univerzitet. Studije su na nemačkom. Prijava je do 5. septembra. Više informacija ovde.

Visoka škola Beča (Fachhochschule Wien – FH WIEN) je državna visoka škola Beča koja nudi osnovne i master studije. Studije su na nemačkom, ali postoji dosta ispita na engleskom. Postoji i FH Campus Wien za life sciences.

Ono što je odlika visokih škola u Austriji je što su malo lakše studije od univerziteta, i što postoje obavezne prakse na poslednjoj godini studija, koje često vode do zaposlenja. Visoke škole su se i dosta okrenule programima na engleskom jeziku, čini se i više nego standardni univerziteti.

VISOKE ŠKOLE VAN BEČA

U Austriji je ekspanzija državnih Visokih škola (Hochschule) i njihovih programa na engleskom jeziku, koji su povoljni, oko 750 evra godišnje.

IMC University of Applied Sciences se nalazi u Kremsu i košta malo više jer je privatan univerzitet (4500 evra godina). Nudi veliki broj programa na engleskom. Više informacija ovde.

University of Applied Sciences Upper Austria se nalazi u Steyru, gradiću blizu Linca. Ova visoka škola nudi nekoliko programa na engleskom, kao što je recimo program osnovnih studija iz globalne prodaje. Dosta su moderni i može biti dobro rešenje za osnovne studije. Imaju 235 partnerskih univerziteta širom sveta. Više informacija ovde.

Salzburg University of Applied Sciences je visoka škola u Salcburgu koja košta 665 evra godišnje. Studije su na engleskom i nemačkom. Imaju veliki broj programa i osnovnih i master studija. Prijava je do 31. marta. Više informacija ovde.

MCI Management Center Innsbruck – The Entrepreneurial School je univerzitet koji se nalazi na zapadu Austrije, u blizini granice sa Italijom. Imaju veliki broj programa na nemačkom i engleskom. Više informacija ovde.

University of Applied Sciences Wiener Neustadt je visoka državna škola, koja se nalazi u gradu Wiener Neustadt, 40 kilometara od Beča. Imaju programe osnovnih studija na engleskom jeziku, kao i na nemačkom. Godina studija košta 780 evra. Više informacija ovde.

University of Applied Sciences Carinthia je visoka državna škola koje se nalazi u Villachu, gradiću na tromeđi Austrije, Slovenije i Italije, u blizini Klagenfurta. Imaju programe na engleskom i nemačkom jeziku. Godina košta 650 evra. Više informacija ovde.

GRAC

Grac je drugi studentski grad u Austriji, koji ima dva državna univerziteta (Uni Graz i Tehnički Univerzitet Grac). Grac je jeftiniji za život od Beča i odiše studentskom atmosferom. Studije na engleskom su veoma retke i koštaju 750 evra ili 1500 evra godišnje. Grac je poznat po svojoj džez akademiji.

SALCBURG

Salcburg je treći studentski grad u Austriji. Tamo je državni univerzitet Uni Salzburg gde se studije uglavnom na nemačkom. Godina košta 750 evra. Više informacija ovde.

Ukoliko Vas zanimaju studije u Austriji, pošaljite nam besplatan upit.

logo final-01


Podelite s prijateljima: