CV za posao u inostranstvu mora da prati međunarodne standarde da biste bili zapaženi i dobili posao stranoj kompaniji ili u inostranstvu. Ovo je tekst koji donosi sve bitne detalje vezane za poslovni CV.

Ako Vam je potrebna izrada profesionalnog i poslovnog CV-ija možete ga poručiti ovde.

Cv za posao u inostranstvu

1. OD SADAŠNJOSTI KA PROŠLOSTI

Prvo pišite podatke iz sadašnjosti – ono što ste sad. Stalno viđam cv-ijeve koji prvo ispredaju ličnu istoriju osobe. TO JE POGREŠNO. Prvo sadašnjost, pa ka prošlosti, od najskorijeg do najdaljeg. Vašeg potencijalnog poslodavca zanima ono što ste vi sad. Kad stavljate obrazovanje, vaš život počinje na fakultetu, ili na prvom poslu ako niste studirali. Neki raniji detalj je poželjan samo ako ste recimo pobedili na republičkom takmičenju iz srpskog a sada aplicirate za mesto profesora srpskog, pa da se vidi rano ispoljeni talenat. Sve drugo (šta ste trenirali, voleli i vežbali) izostavite.

2. KONCIZNO I ARGUMENTOVANO

Nemojte da pišete memoare o sebi, sa nepotrebnim detaljima. Niko nema vremena za to. Dok je za master poželjniji malo duži cv, poput onog u Europass formatu, za posao držite se kraćih formi. Toplo preporučujem Microsoft template, posebno mi se dopao ovaj. Tu takođe možete da daunlodujete i template za cover letter. Ja sam uvek više za template nego za slobodnu formu u wordu, jer pokazujete digitalnu pismenost i svest o trendovima. Iz mog iskustva, što duži cv, to gori kandidat. CV treba da bude na jednoj, maksimalno dve strane, i da predstavi vaša dostignuća i šta ste konkretno radili i ostvarili na nekoj poziciji. (Npr. za vreme mog rada porasla je prodaja za 20%.)

3. OBJECTIVE – CILJ

Template koji sam preporučila prvo postavlja Objective, odnosno cilj – Zašto se prijavljujete na ovaj posao? Ovo je generalno američki trend, ali je dobro da poslodavac odmah vidi koja je vaša motivacija za određeni posao? Ili sistem vrednosti koji želite da nastavite da negujete? Ako se prijavljujete za posao u banci, objective bi trebalo da bude: Improving the banking sector in Serbia, ili Building the credible credit analysis sector in CreditAgricole bank, ako se kod njih prijavljujete… Ili To build a long-term career in banking sector. Ili nešto što vi mislite da treba. Znači rečenica koja dodiruje šta ćete vi doneti svom poslodavcu i neki širi kontekst gde se vidi i vaš sistem vrednosti i svest o okruženju.

4. PRATITE TEMPLATE

Pratite redosled koji vam je template nametnuo, ali gledajte da više pažnje poklonite svom radnom iskustvu, nego obrazovanju i seminarima. Ukoliko imate malo radnog iskustva, detaljno objasnite svoje prakse, staževe i šta ste radili na prvom poslu, i koje su vam tehničke sposobnosti. Poslodavca interesuje šta vi konkretno umete da radite. Ako ste dobri s ljudima napišite good in account communication. Ako ste tech-oriented naglasite to.

5. NE BUDITE NI NESKROMNI, NI NEREALNI. NEŠTO IZMEĐU.

Jasno formulišite šta umete da radite, i šta ste radili. Nemojte da se ustežete, ali nemojte ni da naduvate, i ispadnete smešni. Znači samouvereno, ali prisebno. Dajte nekom sa više iskustva da vam pogleda cv. Često ono što vama zvuči genijalno, nekom deluje smešno, ili još gore nerazumljivo. Držite se argumenata, i navedite šta ste to postigli u radi, konkretno opišite svoj proces rada i obaveza.

6. SKILLS – VEŠTINE

U današnjem svetu kada se sve brzo menja, pa i profesije i tržište rada, veštine su postale veoma važne. Ukoliko imate veštinu liderstva, ili komuniciranja sa međunarodnom sredinom, naglasite to. Ili veštine koje ste stekli kroz posao, pisanje projekata, rad pod pritiskom, dobra tolerancija stresa, timski ste igrač itd. Skills su podjednako važne kao radno iskustvo – iskoristite skills da nadomestite manjak radnog iskustva. Ukoliko vam template ponudi rubriku Communiation, onda deo veština (vezanih za ljude) prebacite ovde.

7. STAVITE SLIKU

Da. Stavite sliku uvek, nebitno je kako izgledate, nego da u moru pristiglih cv-ijeva poslodavac ili HR može da poveže vaš dokument sa licem. Jednostavno lakše će vas upamtiti i više će poverenja ulivati vaša aplikacija. Jedino ne stavljajte sliku ukoliko je izričito rečeno da ne stavljate. Sliku neku ne sa letovanja, ne sa napadnim nakitom ili šminkom, ne sa šeširom, ne iz profila. Neku gde delujete uljudno. Otprilike kao za pasoš, može neki blagi osmeh.

Kako napisati CV – primer

Evo primer cv-ja i još nekoliko praktičnih saveta. Daunloudujte sliku slobodno, videće se bolje.

cv za posao kako na master

NAŠE USLUGE PROFESIONALNE IZRADE DOKUMENTACIJE

Naši mentori koji rade u međunarodnim korporacijama izrađuju cv-ijeve i prateća pisma po najvišim standardima na engleskom i srpskom jeziku. Za dokumentaciju na nemačkom naplaćuje se dodatno prevod na nemački 10 evra po stranici ali se dobija dokumentacija i na engleskom/srpskom i na nemačkom. Sva dokumentacija izrađuje se na osnovu detaljnog upitnika koji Vam šaljemo mejlom, a za kompleksniju dokumentaciju naši mentori Vas intervjuišu lično. VIŠE INFORMACIJA OVDE


Podelite s prijateljima: