Kako je Beču? Često pitanje, i konačno evo nekoga ko će dati odgovor! O studijama ekonomije, stipendijama i životu u Beču studentkinja Ekonomskog fakulteta Kristina Kršanin.

kristina krsanin

OSNOVNE STUDIJE U BEČU

Trenutno sam na kraju osnovnih studija na Ekonomskom Fakultetu u Beču, koje završavam na nemačkom, pa pišem o ekonomiji. Za studiranje ekonomije u Beču postoje tri mogućnosti:

    1. Wirtschaftsuniversität Wien ( WU Wien), na kome se predavanja odvijaju na nemačkom, te je za apliciranje potrebno znanje  jezika B2/2 ili Mittelstufe 3. Ovaj sertifikat se moze obezbediti pohadjanjem nekih od kurseva na Bečkom Univerzitetu, školi kurseva Orient Gesellschaft ili u mnogim drugim privatnim školama. Ovaj fakultet je državni i studiranje za austrijske studente je besplatno, a za strane studente se plaća 750€ po semestru. Fakultet je savršen za one koji žele da se specijalizuju za biznis i administraciju. Postoje tri smera: Betriebswirtschaft što se kod nas prevodi kao poslovni menadžment, ali zapravo je opšta ekonomija, Internationales Betriebswirtschaft za koji je pored nemackog potrebno znanje jos jednog jezika i Wirtschaftsrecht, za one koji bi da studiraju pravo u okviru ekonomije, odnosno Ekonomsko pravo.studije u becu
    1. Druga opcija za Bachelor je Bečki Univerzitet na kome postoji Fakultet ekonomskih nauka. Ovo je takođe državni fakultet za koji je potrebno isto znanje nemačkog jezika kao i za prethodno navedeni. Univerzitet nudi smerove poput Poslovnog menadžmenta, Internacionalnog menadžmenta za koji takodje treba znanje još jednog jezika pored nemačkog, Statistiku i Političku ekonomiju. Treća faza studija takodje podrazumeva dve obavezne specijalizacije. Obzirom da je broj zainteresovanih za Poslovni menadžment i Internacionalni menadžment veći od broja zainteresovanih za Političku ekonomiju, za ova dva smera se polaže prijemni ispit. Studije na ovom fakultetu se takođe placaju. Uni Wien isto važi za vrlo priznat, mada među studentima ovde vlada mišljenje da je WU Wien ipak malo bolje organizovan, jer je ceo sistem studiranja kompjuterizovan i stranim studentima uvek dostupan, onda i kada nismo u Austriji.
  1. Treća opcija za studente koji ne žele ili nisu u prilici da nauče nemački, bila bi privatni fakultet Webster, o kome nemam mnogo informacija, osim da su sva predavanja na engleskom i da oni koji se odluce za ovaj Fakultet treba da računaju na pozamašne troškove studiranja, pošto se svaki semestar dosta plaća.

Direktan upis na Webster univerzitet Beč New_Webster_Private_university_logo

MASTER U BEČU

Master u Beču je prava stvar za one koji žele da imaju cenjenu diplomu, a da opet ne studiraju duže od kolega u Srbiji zbog jezičke barijere. Na mom fakultetu, WU Wien  ponudjen je master na engleskom i nemackom jeziku koji traje 4 semestra. Uslovi za prijem su različiti za svaki smer. Na masteru koji se odvija na nemačkom jeziku pošto je student  ispunio prvi uslov (da ukupno ima 120 ECTS-a iz završenih studija ekonomije u inostranstvu ili na samom WU Wien), student prati predavanje posle kojeg sledi prijemni ispit. Ako student položi taj ispit, može da prijavi ostala predavanja. Za master na engleskom jeziku potrebno je samo položiti prijemni ispit, bez bilo kakvih pripremnih predavanja. Prijemni ispiti su dosta teški. Za neke studije poput Marketinga ili Menadžmenta čak ni studentima koji su zavrsili WU Wien ne upisuju ih iz prvog puta. Stipendija nema, jedino postoji mogućnost povraćaja novca za studiranje ukoliko su ocene studenta visoke a roditelji imaju izuzetno mala primanja.

Direktan upis na MODUL Univerzitet Beč 4001345_logo

Bachelor u Becu

Nešto lakše apliciranje za master nudi Bečki Univerzitet (Universität Wien). Ulazak na master je moguć uz polaganje engleskog jezika (nivo C1), dok prijemnog ispita nema! Predavanja su ponudjena na nemačkom i englesko, i obavezna su na svim kursevima. Stipendija za strane studente nema, koliko je meni poznato od prijatelja koji rade master na ovom univerzitetu.

O Master programu na Webster Univerzitetu više ovde.

Ono što dosta interesuje ljude sa Balkana je i prestižna Diplomatska akademija, koja traje 2 godine i poznata je u celom svetu.

STIPENDIJA ZA AUSTRIJU

Austrijska agencija za razmenu studenata ili oead

O GRADU BEČU I NAŠIM STUDENTIMA

Beč je ove godine proglašen gradom koji ima najviši kvalitet života, sa bogatim kulturnim i obrazovnim sadržajem. Za naše studente olakšavajuća okolnost je što već ima puno studenata iz bivših jugoslovenskih republika, te mogu dobro da se informišu oko ispita, profesora i predmeta. Najviše „naših“ studenata ima na WU Wien i na Webster universitetu. Moj savet je da se što pre upoznate sa kolegama iz Ex Yu republika, jer je svaka informacija značajna i zaista nema vremena za gubljenje. Studenti se ovde drže zajedno, jer svi prolaze kroz iste faze i zaista je divno biti deo te male studentske zajednice.

wien-schnbrunn

Smeštaj i troškovi u Beču zavise od individualnog standarda. Za studentske domove mora se aplicirati na vreme, jer mesta ima malo i vrlo se brzo razgrabe. U Austriji postoji mogućnost stanovanja u Student Wohngemeinschaft-u, takozvanom Student WG, gde uglavnom jedan student iznajmi veliki stan sa većim brojem soba i onda izdaje svaku posebno, ili više studenata iznajmi stan pa jednu praznu sobu izdaju nekom novom studentu. Ovakve sobe imaju prednost jer su pristupačnije od privatnih stanova ili studenjaka, ali nedostatak je što živite sa ljudima koje ste tek upoznali. Najzad, svakome bih preporucila studiranje u Beču, jer je iskustvo koje ovde stičete neuporedivo sa studiranjem u Srbiji. Naučiti novi jezik, upoznati i prihvatiti stranu kulturu, mentalitet i završiti fakultet gde se znanje praktično primenjuje tokom studija, ne čini od vas samo eksperta za ekonomiju – već jača vašu ličnost u celini. Naravno, ne zaboravite da se vratite u Srbiju, jer će nam baš takvi kao vi trebati u budućnosti!

Kristina Kršanin


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: