Današnji svet biznisa je kompleksan, pa su takve i studije koje ga prate. Koji smer odabrati? Ovo je pregled najbitnijih smerova studija i predloženi programi za svaki od njih.

Koja je razlika između menadžmenta i biznisa?

Želim da studiram nešto u vezi sa biznisom, ali sam društvenjak. Šta da odaberem?

Idealan program su studije Komunikacija. U sebi sadrže predmete koje se izučavaju na filološkom fakultetu, sociologiji, političkim naukama, ali ima i marketinga, istraživanja tržišta i osnova ekonomije. Idealno da se dobije opšte znanje ali i veštine za rad u marketingu i biznisu, i mnogo korisnije od studiranja samo stranog jezika ili književnosti. Ovi programi ponuđeni su na mnogim partnerskim univerzitetima Ino Edukacije.

Kreativan sam, ali volim i prodaju. Šta je idealan balans između toga?

Odgovor je Marketing. Ako ste kreativni, volite da smišljate kampanje, imate jaku vizuelnu percepciju, ali sa druge strane zanima vas i istraživanje tržišta i prodaja – marketing je savršen skup svega toga. Ovaj smer je i dosta čest, i naćićete ga na partnerskim univerzitetima Ino Edukacije širom sveta.

Partnerski univerziteti gde se nude studije biznisa i srodnih smerova

Želim da studiram nešto u vezi sa ekonomijom, ali da nema puno matematike i računovodstva?

Onda je Menadžment pravi izbor. Studije menadžmenta imaju puno elemenata studija biznisa, ali su fokusirani na upravljanje ljudima, liderstvo, lični razvoj kandidata, strategiju i pregovaranje. Kao što sama reč kaže – na menadžovanje situacija i ljudi. Ovaj smer je dostupan na većini partnerskim univerziteta, a posebnu pažnju treba obratiti na Business Schools poput EU Business School jer se tamo puno radi i na ličnoj izgradnju kandidata u savremene poslovne ljude.

Želim da jednog dana pokrenem svoj biznis ili nasledim porodični biznis

Onda upišite studije Biznisa, jer obuhvataju sve bitne predmete, ali i preduzetništvo, strategiju, prodaju, pregovaranje. Business Schools su prava adresa za vas.

Želim da studiram nešto u vezi sa biznisom, ali zainteresovan sam i za šire obrazovanje – ali nisam baš sigurna šta me zanima

Iako deluje kao očigledan izbor, često nije. Studije Ekonomije su spoj društvenik nauka i biznisa, gde se uči i o pravu, geopolitici, makroekonomiji, monetarnom upravljanju, međunarodnim odnosima i međunarodnim tržištima. Posle studija ekonomije moguće je upisati bilo koji master u biznisu i baviti se biznisom, ali i upisati neki drugi master. Npr. održivi razvoj, kreativne industrije, IT, međunarodne odnose itd… Odlična osnova za bilo koji put se dalje odlučite.

Srećno! Ako i dalje niste sigurni šta biste, zakažite profesionalnu orijentaciju.


Podelite s prijateljima: