Nije tajna da su američki univerziteti i koledži veoma skupi.  Nemojte da vas ova činjenica obeshrabri jer samo mali broj studenata plati punu cenu.  Veliki broj studenata ostvari neku vrstu finansijske pomoći.  Želim da istaknem, da ne moraš da budeš američki državljanin da bi se kvalifikovao za akademsku ili sportsku stipendiju.  Jeste da su tvoja prethodna postignuća važna, ali uvek postoji nada da će nešto prevagnuti da se odluče baš za tebe.  Svet nije postavljen samo za najpametnije ili najbolje sportiste jer svako od nas pruža različito. 

Akademska ili sportska stipendija?

Akademske ili sportska stipendije imaju jednu zajedničku ulogu,obezbeđuju novac za finansiranje školovanja.  Akademske stipendije se dodelju studentima zbog uspeha tokom školovanja dok se sportske stipendije daju studentima zbog uspeha u sportu. Postoj mnogo razlika između ovih stipendija i različite škole nude različitu pomoć.  Svojim predlozima Ino Edukacija pomaže budućim studentima u istraživanju i pronalaženju škole koja će ti pružiti najviše.

Akademske stipendije ili “merit” su strogo zasnovane na pravilima.  Ovde su veoma važne ocene iz srednjih škola, prosečna ocena i rezultati sa SAT/ACT. Za strane studente se gleda i TOEFL. Ne postoji limit za broj akademskih stipendija.  Uzimajući u obzir sve prethodno, ne mogu dovoljno da naglasim koliko je značajno boriti se za najbolje ocene od prve godine srednje škole, usavršavati engleski jezik, pripremati se za SAT, i baviti se volonterskim radom. Što više radiš na sebi bolji utisak ćes ostaviti na regrutere.   

Sportsku stipendju je mnogo teže dobiti jer je više subjektivna i brojno ograničena. Trener će dodeliti stipendiju računajući tvoj sportski uspeh. Naravno gleda statistiku, ali procenjuje i radnu etiku, posvećenost i akademski potencijal. Da, akademski potencijal. Visoke ocene mogu vam pomoći da uđete u tim! Ako postoji mogućnost izbora između dvoje sličnih sportista, onom sa boljim ocenama biće ponuđena stipendija.

Akademske stipendije se dobijaju lakše

Ono što treba reći je da samo 1% studenata dobije punu sportsku stipendiju i da je akademskih stipendija uvek više na raspolaganju nego sportskih, i da skoro 60% studenata u proseku dobije neku akademsku stipendiju, odnosno umanjenje školarine. Procenat studenata koji dobiju sportsku stipendiju je značajno manji.

Da li mogu da se kombinuju stipendije?

Jeste, ali postoj ALI.  NCAA diktira pravila za Diviziju I i II.  Tako kontroliše da li student  koji je kandidat za sportsku i akademsku pomoć zaista ispunjava uslove za obe vrste pomoći. Glavni uslovi zavise od divizije.

  • Divizija I- SAT rezultat od 1200 i više a prosečna ocene od 4.5/5.0 (3.5/4.0)
  • Divizija II- SAT rezultat of 1140 i više a prosečna ocena 4.5/5.0 (3.5/4.0)
  • Divizija III- Univerziteti i koledži imaju sopstvena pravila i ne daju sportske stipendije.  Nude svojim studentima “merit” i “need-based” pomoć.  

Kombinacija obe stipendije bila bi zadovoljavajuća pod uslovom da pokriva veći iznos cene školovanja. Moraš imati u vidu da na oba polja moraš biti posebno dobar. Akademske stipendije su idealno rešenje jer se one dodeljuju za kompletno vreme studiranja i zavise samo od tvog uspeha. Sportske stipendije se obnavljaju svake godine i zavise od više faktora npr. povrede ili sportski neuspesi mogu učiniti da je izgubiš.

Na kraju, svaka škola odlučuje koliko novca mogu da odvoje za te vrste stipendija.  Bogatije škole mogu dati više jer raspolažu većim finansijskim sredstvima.  Ti imaš pravo da se “pogađaš”oko iznosa školarine.  Takođe moraš da komuniciraš sa oba odseka, mislim na sportski i akademski, jer oni često rade potpuno odvojeno. Možda, proces oko odluke za stipendiju ne zavisi od tebe, ali ti vrata nisu zatvorena da se interesuješ za svoj status. Ako želiš profesionalnu pomoć, zakaži konsultacije ispod.

Podelite s prijateljima: