Srbija i Balkan su uvek bili popularan teren za regrutovanje mladih sportista za sportske stipendije u Americi. Dok se ranije podrazumevalo da stipendija mora biti puna, danas je većina sportskih stipendija parcijalna, jer univerziteti biraju da za isti novac dovedu više sportista. Ovo je tekst o svim bitnim detaljima za dobijanje sportske stipendije, i kako uopšte funkcioniše taj sistem u Americi.

Ko odlučuje ko dobija stipendiju u Americi?

Mnogi sportisti su kanditati za sportsku stipendiju i treneri su ti koji odlučuju. Postoje treneri koji se aktivno bave regrutovanjem i tako obezbeđuju sebi studente sportiste.  Ako je trener uveren da ste dovoljno dobri biće vam ponudjena neka vrsta stipendije.  Većina stipendija su na godišnjem planu i moraju se obnavljati svake godine.  Takođe, može se desiti da korisnik izgubi stipendiju iz različitih razloga, najčešće zbog povreda ili nepoštovanja uslova koledža ili univerziteta. Škole nude dve vrste stipendija: punu „full ride“ i delimičnu „equivalency“.   Sam izraz puna stipendija znaci da su svi troškovi povezani sa školovanjem pokriveni.   Vodeći sportovi ili „headcount“ su američki fudbal i košarka za muškarce, a za žene tenis, košarka, odbojka i gimastika i oni imaju najviše fondova daju punu stipendju.  Delimične stipendije su podeljene na više studenata i ovu pomoć je lakše dobiti i ona je najčešća.

Sportska udruženja u Americi

U Americi su tri glavne sportske asocijacije i predstavljaju sportsko upravljačko telo za sve fakultete koji se takmiče u raznim sportovima. To su: NCAA (National College Athletic Association), NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics), i NCJAA (National Junior College Association).  

NCAA 

NCAA je najjača i najprestižnija sportska asocijacija u Sjedinjenimj Državama i deli se na tri divizije: Divizija I (D1), Divizija II (D2), i Divizija III (D3). Da bi student mogao da se takmiči u D1 i D2, mora biti registrovan kod NCAA Clearinghouse, specializovane agencije koja obezbeđuje licencu onima koji se takmiče.  Prijava je obavezna a cena za strane studente je $150.  

Koja divizija je prava za tebe?

Divizija I

D1 predstavlja najveće škole koje imaju najveći budžet da podrže svoje sportske programe.  Smatra se najkonkuretnijom divizijom sa najboljim sportistima i timovima.  Studenti-sportisti D1 daju sebe sportu.  Četiri stuba nijhovog života za vreme studija su: trening, putovanje, takmičenje i studiranje.  Ostalo ne postoji!  University of California, Los Angeles Irvine je super primer D1 škole.  Podržava 18 sportova i član je “Big West” konferencije.   

Divizija II

D2 jednako privlači dobre studente-sportiste, univerziteti su manji i raspolažu sa manjim finansijskim sredstvima za sportske programe.  Na ovom nivou, mnogo je više balansa između sporta i akademskog obrazovanja.  Još uvek se od sportista očekuje dosta ali u poređenu sa D1, manje je intenzivan sportski rad.

Divizija III

D3 je najniža divizija sa malim privatnim univerzitetima i koledžima.  Njhov budžet je ograničen i zato ne izdvajaju velika sredstva za sportske programe. Ove škole se ponose “pravim” studentima-sportistima, gde se favorizuje akademsko obrazovanje.  U ovoj diviziji možete iskusiti puni studentski život i obrazovanje.  Poput studenata sportista D1 i D2, i ovi studenti moraju naučiti da balansiraju između sporta i učenja. Međutim, na ovom nivou takmičenje je manje intenzivno i studenti imaju više vremena da zadovolje druge interese.  Endicott College je odličan primer D3 škole.  Ovde su studentima-sportistima učionice i sportski tereni izazovi.   

Važno: Biti student-sportista je zahtevno ali i nagrađeno.  Pronalaženje škole koja najviše odgovora tvom talentu i potrebama je veoma važno istraživanje.  Postoji mnogo mogućih izbora i zato je imperativ da misliš na vreme.    

NCAA i stipendije 

Prva stvar koja treba da se razume je da puna stipenija nije zakon i nije pravilo.  Ako si regrutovan kao student-sportista u nekom od “headcount” sportova za D1, dobićes punu stipendiju. Puna stipendija za druge sportove koji ne pripadaju “headcount” sportu zavise od potrebe trenera, pozicije koja se traži, ponuda od drugih škola i jednostavan savet je probati na nižoj diviziji.  D2 škole ređe daju pune stipendije ali nude delimične stipendije.  D3 škole ne nude sportske stipendije ali obezbeđuju bogata finansijska sredstva koja se odnose na zasluge po postignutim rezultatima i na osnovu finansijske moći porodice.  

Važno: Ivy League institucije kao sto su Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, University of Pennsylvania, Princeton, i Yale, pripadaju D1 ali ne daju sportske stipendije.

NAIA i NJCAA- Postaju sve više privlačne 

NAIA ima oko 300 članova. Te škole su dosta manje i imaju nizak budžet za sportske programe i slične su D3 institucijama.   Suprotno D3 školama, NAIA nudi sportske stipenije.  Primer za NAIA škole su Cottey College i Florida National University.  NAIA nema prestiž kao NCAA, ali nudi alterantive za manje škole i finansijska sredstva.

NJCAA je udruženje koje predstavlja dvogodišnje koledže i oni daju sportske stipendije.  Ne možemo da ignorišemo njihovu potrebu jer mnogi sportisti koji nemaju druge mogućnosti koriste šansu da nastave obrazovanje i sportsku karijeru.

D1 je najatraktivnijia, najkonkurentnija i prestižna želja za većinu studenata-sportista.  Ako ti je san da igraš sport koji voliš i da se obrazuješ, Amerika nudi puno izbora.  U ponudi su tri NCAA divizije, NAIA i NJCAA tako da svaki tip sportiste može da ostvari neku vrstu stipendije ili pomoći. 


Podelite s prijateljima: