Postoji mnogo prednosti studiranja u inostranstvu, kao sto su učenje novog jezika, upoznavanje druge kulture, navikavanje na život u novoj sredini i bolje razumevanje sveta. Gde studirati u inostranstvu? Svet nudi veliki izbor, ali Amerika je i dalje napopularnija zemlja za strane studente. Zašto? Ovo su šest glavnih razloga:

1. Amerika prima najveći broj stranih studenata – jer imaju gde

Čak milion stranih studenata svake godine upiše studije u Americi! To je moguće jer postoji ogroman broj visokoškolskih ustanova ,čak više od 5000 različitih fakulteta i koledža, pa svako može da nađe nešto za sebe. Amerika je i poznata po tome da ima neograničene mogućnosti u izboru smera studija, formi pograma, opcije za istraživanja i korišćenja modernih tehnologija. Ona je lider i anglosaksonskog sistema obrazovanja i svetskog sistema. 

2. Rangiranje Univerziteta – tamo gde je najbolje

Izvrsno akademsko obrazovanje koje se stiče je razlog broj jedan zasto otićii na studije u Sjedinjene Drzave. Ovde nije nemoguće da vam predavanje drži profesor koji je dobitnik Nobelove nagrade! Američke institucije imaju visoke standarde u kvalitetu obrazovanja, što ne bi bilo moguće bez finansijske podršku u same profesore i kampus. Većina univerziteta teži ka najvšem rangiranju i čime omogućavaju svojim studentima obrazovanje svetske klase. Prema World University Rankings, 8 od 10 najboljih univerziteta na svetu su na nijhovom tlu.  Lista je: Harvard University, Massachusetts Institute of Technology, Stanford University, Princeton University, Columbia University, University of Chicago, University of Pennsylvania i Yale University.  Puno je izvanredno dobrih skola koje se neprestano visoko rangiraju na svetskoj rang listi a nisu poznate u Srbij, o čemu ćemo pisati u narednim mesecimai. Posebno mesto zauzimaju i Liberal Arts Colleges kao sto su Haverford College i Swarthmore College, jer su manji i daju mogućnost svesrtanijeg obrazovanja. Broj studenata na predavanju je po pravilu ograničen, što pruža studentima interaktivnost i aktivno učešće na času, a dostupnost profesora se podrazumeva. Rang fakulteta je privlačan ali nije presudan za Ameriku, jer akreditacija u Americi već znači kvalitet i infrastrukturu koja retko postoji u drugim zemljama.

3. Fleksibilnost studija i izborni predmeti – ti biraš

Često u filmovima čujemo kada se komentarišu studije kao Major i Minor. Major bi bio glavni smer, a Minor sporedni smer, što omogućava nekome da studira mašinstvo i matematiku, ili mašinstvo i francuski. Američki obrazovni sistem je fleksibilan i nudi obilje kurseva i programa. Moguće je birati bilo koji predmet koji želite i odabrati način kombinovanja uslova vašeg obrazovanja. Osnovne studije ili “Bachelor degree” traju obično 4 godine. Prve 2 godine uključuju opšte predmete predvidjene programom, kao što su matematika, istorija, pismeno izražavanje i strani jezik. Ovo pomaže u razvijanju i povezivanju svestranog znanja iz mnogih oblasti, kaoi i formiranju kritičkog mišljenja i razdvajanju bitnih informacija od nebitnih. Poslednje dve godine su posvećene odabranom smeru ili “major” smeru, gde se student specijalizuje i usavršava iz određene oblasti.

4. Amerikanci su naviknuti na strance – biće i na tebe

Američke škole i fakulteti su otvoreni za strance. Oni žele da njihovi kampusi budu naseljeni studentima različitog kulturnog podneblja. Takođe, univerziteti razumeju težinu različitosti i kulturni šok koji dožive mladi ljudi kada dođu u Ameriku. Svaki univerzitet poseduje službu koja pruža pomoć studentima da se naviknu na novi život i akademski sistem. SAD je mesto kulturne raznolikosti i kulturne radoznalosti. Ovde ste okruženi studentima različitih nacija, porekla i religije. Obrazovanje se ne odvija samo u prostorima za nastavu, vec na svakom ćošku kampusa, što je posebno i pozitivno iskustvo za svakog studenta. 

5. Život na kampusu je WOW – ali stvarno

Sve na jednom mestu. Kampus je mali studentski grad koji zadovoljava sve studentske potrebe i omogućava kompletno iskustvo samostalnog života.  Sadržaj standardnog američkog kampusa je bogat: Slušaonice, restorani, kafići, biblioteke, muzeji, teretane, knjižare, čak i perionice za veš i drugo!  Širom Sjedinjenih Država postoji puno univeziteta koji nude istovremeno izvanredno obrazovanje i zadivljuće kampuse. Bilo da izaberete mirno predgradje ili blizinu centra grada, uživaćete u elegantnim građevinama i zelenim površinama. Jedan od takvih kampusa je Endicott College, koji se nalazi na oblai atlantskog okeana kod Bostona, i ima svoju plažu ! Na kampusu ćete steći prijatelje, graditi vaše lične veštine, preuzeti nove odgovornosti i naravno uživati u žurkama! 

Endicott College Boston

6. Studije u Americi su investicija u budućnost – ozbiljna priča

Sama odluka da napustite svoju zemlju i da krenete u nepoznato putovanje je u isto vreme privlačno i uzbudljivo, ali i može da uplaši. Globalizacija je povećala značaj diplomiranih studenata sa međunarodnim iskustvom i obrazovanjem kod poslodavaca i potencijalnih klijenata. Većina američkih univerziteta ima dobro razvijene programe stručne prakse sto omogućava stranim studentima da rade van kampusa nakon završetka prve godine studija, poznati kao Optional Practical Training (OPT) ili Curriculum Practical Training (CPT).  Studenti koji imaju F-1 vizu mogu da rade u SAD-u u izabranoj oblasti 12 meseci nakon diplomiranja. Studiranje u Americi je siguran korak prema vasem ličnom rastu i karijeri. Diploma sa američkog univerziteta ima uvek međunarodno priznanje, a donosi i znanje, veštine i samopouzdanje potrebno za uspeh.  


Podelite s prijateljima: