Ove jeseni odlučili smo da posetimo univerzitete u Milanu i uverimo se da je uprkos situaciji sa Covid – 19 virusom sve nastavilo da funkcioniše u najboljem redu.
U nastavku vam predstavljamo kako izgleda život u Milanu i koje univerzitete smo posetili.

Prvo i najvažnije pitanje u toku našeg boravka i po povratku bilo je – kakva je situacija u Italiji? Možemo slobodno da kažemo – normalna. Tačnije, “new normal” u pravom smislu reči. S obzirom da je naša poseta bila zakazana sredinom oktobra, imali smo priliku da vidimo kako ljudi žive i kako se ponašaju u vreme pandemije.
Na ulicama su obavezne maske, u zatvorenim prostorijama za stolom mogu sedeti najviše dve osobe, na svakom ulazu u zatvoren prostor vam mere temperaturu, a dezinfekciona sredstva su na svakom koraku. Sve ovo govori da su mere držanja socijalne distance na jako visokom nivou i svi se toga pridržavaju.

Što se rada fakulteta tiče, to je bila najveća dilema sve vreme, ali svi fakulteti su krenuli sa radom redovno, na kampusu, uz propisane epidemiološke mere. Za studente koji nisu u mogućnosti fizički da prisustvuju nastavi npr. zbog nemogućnosti dobijanja vize i ulaska u Italiju, nastava je svakako obezbeđena direktno live prenosom, tako da svi mogu da prate.
Treba napomenuti da je većina univerziteta kreirala svoje aplikacije putem kojih se studenti prijavljuju za fizičko prisustvo na predavanju. Na aplikaciji se jasno vide slobodni i zauzeti slotovi, te koliko studenata može da prisustvuje času. Ukoliko ne ostane mesta za vas u tom terminu, u sledećem će ga sigurno biti.

Utisak o Milanu i šta posetiti?

Milano je privredni centar Italije jer je sedište mnogobrojnih svetskih kompanija, velikim delom u oblasti mode i dizajna. Milano je jako dobro povezan sa Beogradom i lako se stiže, a od 2021. godine biće dostupni i direktni Wizzair letovi iz Beograda.
Grad poseduje metro, pa gde god da se nalazite jako brzo stižete sa jednog kraja grada na drugi. Zanimljiva činjenica je da kada putujete metroom u Milanu, ako je u blizini stanice na kojoj se trenutno nalazite neki univerzitet, pored naziva stanice biće dopisan i naziv univerziteta, što je sjajno za sudente koji su tek pristigli da se snađu.
Što se tiče izgleda grada i arthitekture Milano nas je potpuno očarao, posebno čuvena Duomo katedrala koja je zapravo obeležje Milana zajedno sa galerijom Vittorio Emanuele II. Galerija predstavlja jedan od najstarijih tržnih centara i mesto gde možete videti i kupiti odeću najpoznatijih svetskih brendova.

Budite sigurni da smo iskoristile priliku kako bismo napravile najlepše fotografije i ispoštovale trend! 🙂

Život u Milanu je potpuno oslobođen svakog stresa. Svakodnevno je na ulicama veliki broj ljudi, a kada je vreme ručka od 13 do 14:30 h restorani su puni i ako treba nešto da završite u tom periodu, zaboravite. Od 14:30 h svi lokali su prazni, vraćamo se redovnim obavezama, a opet od 18:30 do 21h kreće vreme za aperitivo gde svi opet izlaze, druže se.
Jasno je da Beograđani i Italijani imaju slične prioritete! 🙂

Univerziteti u Milanu

Italijani jako drže do obrazovanja i ponose se time. Kada se upoznajete sa Italijanom jedno od prvih pitanja je: ,,Koji fakultet pohađaš i čime se baviš?”
To je i opravdano činjenicom da su italijanski univerziteti jedni od najstarijih u svetu i gde se kroz vekove negovala kultura obrazovanja i usavršavanja.

Pošto je Milano centar mode i dizajna, pre svega želimo da vam predstavimo neke od najpoznatijih modnih škola, a potom Universita Cattolica i IULM kao vodeće u oblasti ekonomije, menadžmenta i komunikacija.

Istituto Marangoni

Centar mode i dizajna i veliko ime u Milanu. Na centralnom kampusu, baš u samom centru Milana u istoj ulici sa najpoznatijim svetskim brendovima, studira veliki broj internacionalnih studenata. Škola usko sarađuje sa vodećim modnim kućama – Gucci, Versace, Max Mara, Dolce & Gabbana i mnogim drugim, kroz razne projekte i prakse u toku studija. Studenti često po završenim studijama iza sebe imaju neki konkretan projekat koji su radili za određenu kompaniju, pa je sam pronalazak posla dosta olakšan. Unutrašnjost samog fakulteta je veoma futuristička, a studente ovog fakulteta ćete vrlo lako prepoznati – ekscentrični outfiti, jakne sa perjem i upečatljivi šeširi!


Istituto Europeo di Design – IED – find your difference

Malo je reći koliko smo se pozitivno iznenadile ovom školom i njenom ponudom.
Svi smerovi su veoma umetnički usmereni i ono što ih posebno izdvaja je broj i spektar opreme koju studenti koriste već od samog početka svojih studija – 3D štampači, posebna oprema za jewelry design, mašine za sečenje materijala za studente product design itd. U svom vlasništvu škola poseduje možda i najveći filmski studio na 300 kvadrata uz svu prateću opremu koju studenti mogu da iznajmljuju ukoliko rade neke samostalne projekte. Zbog toga, škola insistira na tome da nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u radu pre dolaska na studije, jer studenti dobiju najbolju edukaciju počev od samih osnova.
Pored ovoga, škola je jako dobro uvezana sa mnogobrojnim modnim događajima u Milanu kao što je naprimer Milan Fashion Week, što je izdvaja na posebno mesto u ovom polju.

Nuova Accademia di Belle Arti – NABA

NABA se sastoji od ogromnog kampusa pa nam je trebalo dosta vremena da sve obiđemo. Razlog rasprostranjenosti je taj što NABA poseduje veliki broj laboratorija za rad za svaki smer posebno – fashion, design, visual arts and painting, creative technologies i graphic design.
Školu posebno izdvaja veza sa najpoznatijim međunarodnim kompanijama u oblasti mode i dizajna, pa svake godine u dvorištu kampusa škole se organizuje manji sajam zapošljavanja na kojem prisustvuju izlagači mnogobrojnih kompanija trudeći se da prezentuju sebe i daju što veću karijernu podršku svim studentima.
Takođe, na istom mestu se svake godine održi modna revija kreacija studenata škole kojoj prisustvuju velika imena modne industrije. Ovo je prvi veliki korak studenata NABA-e ka karijeri.
Ono sto ovu školu dizajna čini posebnom jeste biblioteka materijala! Tu ćete moći da se upoznate sa stotinama različitih vrsta tekstila i tkanina, kako biste u budućnosti tačno znali kako želite da vaša kreacija izgleda!

Pored toga, ono što nam je posebno privuklo pažnju jesu zastave sa imenima svih diplomiranih studenata te godine, okačene u dvorištu kampusa. Tradicija je takva da, prilikom dodele diploma, svaki od diplomaca skoči i dohvati zastavu sa svojim imenom i na taj način simbolično obeleži kraj svojih studija.

DOMUS Academy – pravo mesto za master studente

DOMUS akademija nalazi se u sastavu NABA škole o kojoj je prethodno bilo reči. U ponudi škole su isključivo master programi na engleskom jeziku u oblasti mode i dizajna, a ono što školu posebno izdvaja je što je čine isključivo internacionalni studenti.
Domus akademija je mesto gde ćete steći mnogobrojne kontakte i usavršiti svoje znanje u odabranoj oblasti. Grupe za rad su jako male, što je dodatna prednost u radu, jer profesori maksimalno stoje na raspolaganju za svaku podršku i mentorisnje kada je u pitanju vaš lični razvoj.

Ono na šta akademija stavlja najveći akcenat jeste što su studije vrlo praktične – već od samog starta studenti rade sa velikim kompanijama sa kojima DOMUS sarađuje, te imate priliku na kraju programa za zaposlenje u nekoj od firmi gde ste radili projekat ili praksu. Čak će vam i fakultet pomoći da regulišete svoju vizu na još jednu godinu nakon studija!

Universita Cattolica del Sacro Cuore

U više navrata pisali smo o Cattolica univerzitetu. Ovaj put sa nama je bila naša studentkinja, ambasador Cattolica univerziteta, Angelina Odadžić, student treće, završne godne osnovnih studija na smeru International Relations and Global Affairs.

Zahvaljujući Angelini, uspele smo da doživimo grad na pravi način – ispijajući aperol na poznatom rooftop-u Rinacsente, degustirajući kafu u jednoj od najstarijih Lavazza kafeterija i uživajući u pravim italijanskim pancerotama u tradicionalnoj pekari nadomak Duoma!

Glavni kampus fakulteta se nalazi u centru grada. Prvo što ugledate jeste raskošno dvorište u okviru kružne konsutrukcije zgrade koja pruža jednu divnu renesansnu sliku. Ali, budite pažljivi! Studenti su nam preneli, da postoji verovanje da, ako pređete preko dvorišta, nikada nećete diplomirati! 🙂 Sumnjamo da je ovo slučaj, s obzirom na akademski značaj ove institucije, visoko svetsko rangiranje, kao i kvalitet studija koji ćete dobiti.

IULM – Istituto Universitаrio di-Lingue Moderni (I.U.L.M.)

Nedaleko od Cattolice nalazi se kampus IULM univerziteta, najboljeg i vodećeg univerziteta za oblast medija i komunikacija. Ono što je ostavilo prvi utisak na nas je veličina kampusa koji se sastoji od čak 8 zgrada uključujući i zgradu u kojoj se nalazi studentski smeštaj.
IULM je pre svega orijentisan na studije komunikacija i PR-a jer je prvi u Italiji uvideo potrebu za tim, ali pored toga na ovom univerzitetu možete studirati i jezike i književnost, menadžment u turizmu, dizajn i slično.

Unutrašnjost zgrada, kao i učionice će ostaviti utisak kao da se nalazite na nekom od fakulteta koje viđamo u američkim filmovima! Veliki broj spratova, pokretne stepenice i moderno dizajnirane prostorije. Učionice su vrlo dobro opremljene za rad, primaju veliki broj studenata, a IULM može da se pohvali najvećim amfiteatrom koji broji cak 700 mesta.

Bez obzira na pandemiju koja je stvorila pomalo animozitet prema putovanjima, mi smo bez problema stigle do našeg odredišta. Imale smo potrebu, pre svega, da pokažemo našim studentima da stvari funkcionišu bez ikakvih smetnji i da je sve vrlo sigurno, počev od leta, pa do posete svim univerzitetima. Ostale smo pod velikim utiskom svih institucija koje smo posetile, te smo u jednom trenutku i mi poželele da upišemo svoje studije od početka, pa čak i da se oprobamo kao modni kreatori! 🙂
Milano je ostavio značajan utisak na nas, kao jedna od najlepših metropola koje smo imale prilike da posetimo, takođe kao i izvaredna destinacija za buduće studente da provedu najlepše godine svog života tamo i da imaju prilike da uživaju u svemu što ovaj grad ima da pruži.

Ukoliko vas je zainteresovao neki od fakulteta iz teksta, savetujemo da zakažete besplatan sastanak kako bismo vas još detaljnije uputili u fakultete i pronašli najbolju opciju za vas kada su u pitanju studije.

Ino Edukacija direktno sarađuje sa svim navedenim fakultetima pa je upis preko nas direktan i besplatan!

Pored toga, za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju putem telefona +381 61 55 44 199 ili mejla office@inoedukacija.com

Podelite s prijateljima: