Ove jeseni odlučili smo da posetimo univerzitete u Milanu i uverimo se da je uprkos situaciji sa Covid – 19 virusom sve nastavilo da funkcioniše u najboljem redu. Zvaničnom odlukom Vlade Italije građani Srbije mogu da provedu do 5 dana u Italiji bez karantina i PCR testa uz ovaj dokument, pa smo tu priliku i iskoristile!

Kako smo otišle u Milano?

Bilo je veliko uzbuđenje pred let za Italiju jer obe nismo već par meseci putovale! Letele smo preko Beča, i za sve ukupno 4.5 sata već smo se našle na aerodromu Malpensa, udobno se smestile u brzi voz do centra Milana i izašle na čuvenoj stanici Cadorna – prvom kontaktu svakog studenta sa centrom Milana. Prvi utisak nam je bio koliko je javni prevoz dobro organizovan, u šta ćemo se u narednim danima još više uveriti.

Kakva je situacija?

Prvo i najvažnije pitanje u toku našeg boravka i po povratku bilo je – kakva je situacija u Italiji? Možemo slobodno da kažemo – New Normal. Na ulicama su obavezne maske, u zatvorenim prostorijama za stolom mogu sedeti najviše dve osobe, na svakom ulazu u zatvoren prostor vam mere temperaturu, a dezinfekciona sredstva su na svakom koraku. Sve ovo govori da su mere držanja socijalne distance na jako visokom nivou i svi se toga pridržavaju. Uprkos pandemiji, život u Milanu je potpuno oslobođen svakog stresa. Svakodnevno je na ulicama veliki broj ljudi, a kada je vreme ručka od 13 do 14:30 h restorani su puni i ako treba nešto da završite u tom periodu, zaboravite. Od 14:30 h svi lokali su prazni, vraćamo se redovnim obavezama, a opet od 18:30 do 21h kreće vreme za apperitivo gde svi opet izlaze, druže se.

Krećemo u obilazak

Smestile smo se u hotel blizu Cadorna stanice i Univerziteta Cattolica, popile espresso (mmmm) i krenule u obilazak grada. Milano nije tipičan italijanski grad u smislu da je mali i pun slatkih pjaca, već veliki evropski centar koji je nekako najbolji spoj dobre evropske organizacije i italijanskog hedonizma. Sve odlično funkcioniše i vidi se visok standard, a opet restorani i kafići su vrlo okrenuti komforu i dobroj hrani, nisu skupi i svako može sebi da priušti ukusan obrok. Na ulicama viđamo veliki broj italijanskih automobila, doteranih dama i baš doterane gospode, pa i Tijana i ja zaključujemo u Milano treba češće da dolazimo. Od aprila 2021. godine biće dostupni direktni i povoljni Wizzair letovi iz Beograda, što definitivno treba iskoristiti.

Utisak o Milanu i šta posetiti?

Ceo grad je povezan metroom i javnim prevozom, pa gde god da se nalazite brzo stižete sa jednog kraja grada na drugi. Zanimljiva činjenica je da kada putujete metroom u Milanu, ako je u blizini stanice na kojoj se trenutno nalazite neki univerzitet, pored naziva stanice biće dopisan i naziv univerziteta, što je sjajno za sudente koji su tek pristigli – i za nas koji idemo na sastanke na sve univerzitete u 4 dana! Što se tiče izgleda grada i arthitekture Milano nas je potpuno očarao, posebno čuvena Duomo katedrala koja je zapravo obeležje Milana zajedno sa galerijom Vittorio Emanuele II. Galerija predstavlja jedan od najstarijih tržnih centara i mesto gde možete videti i kupiti odeću najpoznatijih svetskih brendova. Naravno smo iskoristile priliku kako bismo napravile najlepše fotografije!

Univerziteti u Milanu – kako i da li rade?

Rade! Italijani veoma drže do obrazovanja i ponose se time. Kada se upoznajete sa Italijanom jedno od prvih pitanja je: ,,Koji fakultet pohađaš i čime se baviš?” To je i opravdano činjenicom da su italijanski univerziteti jedni od najstarijih u svetu i gde se kroz vekove negovala kultura obrazovanja i usavršavanja.

Što se rada fakulteta u toku pandemije tiče, svi fakulteti su krenuli sa radom redovno, na kampusu, uz propisane epidemiološke mere. Za studente koji nisu u mogućnosti fizički da prisustvuju nastavi npr. zbog nemogućnosti dobijanja vize i ulaska u Italiju, nastava je svakako obezbeđena direktno live prenosom, tako da svi mogu da prate.
Treba napomenuti da je većina univerziteta kreirala svoje aplikacije putem kojih se studenti prijavljuju za fizičko prisustvo na predavanju. Na aplikaciji se jasno vide slobodni i zauzeti slotovi, te koliko studenata može da prisustvuje času. Ukoliko ne ostane mesta za vas u tom terminu, u sledećem će ga sigurno biti. U narednom semestru univerziteti kažu da će biti više predavanja na kampusu, a sa dolaskom vakcine da će se od septembra 2021. situacija stabilizovati.

Marangoni se nalazi u strogom centru modne četvrti Milana

U centru modnih dešavanja

Nismo planirale neki veliki šoping, ali Milano te vuče! Naša prva stanica je Istituto Marangoni – Centar mode i dizajna i veliko ime u Milanu. Na centralnom kampusu, baš u samom centru Milana u istoj ulici sa najpoznatijim svetskim brendovima, studira veliki broj internacionalnih studenata. Škola usko sarađuje sa vodećim modnim kućama – Gucci, Versace, Max Mara, Dolce & Gabbana i mnogim drugim, kroz razne projekte i prakse u toku studija. Studenti često po završenim studijama iza sebe imaju neki konkretan projekat koji su radili za određenu kompaniju, pa je sam pronalazak posla dosta olakšan~ Unutrašnjost samog fakulteta je veoma futuristička, a studente ovog fakulteta ćete vrlo lako prepoznati – ekscentrični outfiti, jakne sa perjem i upečatljivi šeširi!

Naše modno putovanje nastavljamo posetom Istituto Europeo di Design – IED koji nas je oduševio svojim profesionalizmom! Svi smerovi su veoma umetnički usmereni i ono što ih posebno izdvaja je broj i spektar opreme koju studenti koriste već od samog početka svojih studija – 3D štampači, posebna oprema za jewelry design, mašine za sečenje materijala za studente product design itd. U svom vlasništvu škola poseduje možda i najveći filmski studio na 300 kvadrata uz svu prateću opremu koju studenti mogu da iznajmljuju ukoliko rade neke samostalne projekte. Zbog toga, škola insistira na tome da nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u radu pre dolaska na studije, jer studenti dobiju najbolju edukaciju počev od samih osnova. Pored ovoga, škola je jako dobro poezana sa mnogobrojnim modnim događajima u Milanu kao što je naprimer Milan Fashion Week, što je izdvaja na posebno mesto u ovom polju.

Dan završavamo pune pozitivnih utisaka i sa najukusnijom pastom na svetu!

Idemo dalje

Kako je Milano zaista svetska modna prestonica postoji više odličnih modnih, dizajnerskih i umetničkih univerziteta. Danas posećujemo Nuova Accademia di Belle Arti – NABA! Par stanica metroom i hop, već smo tamo! NABA ima ogromni kampus pa nam je trebalo dosta vremena da sve obiđemo, što posle obilnog italijanskog doručka nije bilo lako. Veliki broj laboratorija za rad za svaki smer posebno: fashion, design, visual arts and painting, creative technologies i graphic design garantuje studentima fantastične uslove za rad i praktično znanje. NABU posebno izdvaja veza sa najpoznatijim međunarodnim kompanijama u oblasti mode i dizajna, pa svake godine u dvorištu kampusa škole se organizuje manji sajam zapošljavanja na kojem prisustvuju izlagači mnogobrojnih kompanija trudeći se da prezentuju sebe i daju što veću karijernu podršku svim studentima.

DOMUS Academy – pravo mesto za master studente

U ponudi škole su isključivo master programi na engleskom jeziku u oblasti mode i dizajna, a ono što školu posebno izdvaja je što je čine isključivo internacionalni studenti i što su na univezitetu stariji studenti.
Domus akademija je mesto gde ćete steći mnogobrojne kontakte i usavršiti svoje znanje u odabranoj oblasti. Grupe za rad su jako male, što je dodatna prednost u radu, jer profesori maksimalno stoje na raspolaganju za svaku podršku i mentorisanje kada je u pitanju vaš lični razvoj.

Dan treći – danas na Cattolicu

Universita Cattolica del Sacro Cuore je jedan od najpopularnijih univerziteta u Italiji, koji smo posetili sa Angelinom Odadžić, našom studentkinjom ambasadorom. Glavni kampus fakulteta se nalazi u centru grada. Prvo što ugledate jeste raskošno dvorište u okviru kružne konsutrukcije zgrade koja pruža jednu divnu renesansnu sliku. Ali, budite pažljivi! Studenti su nam preneli, da postoji verovanje da, ako pređete preko dvorišta, nikada nećete diplomirati! 🙂 Sumnjamo da je ovo slučaj, s obzirom na akademski značaj ove institucije, visoko svetsko rangiranje, kao i kvalitet studija koji ćete dobiti. Ceo kampus odiše tradicijom i prestižom, na univerzitetu je puno studenata i onaj pravi osećaj velikog i starog univerziteta! Pohvala ide i za studentsku menzu koja je neverovatno ukusna, kao pravi italijanski restoran! Zavidimo budućim studentima…

Posle posete Cattolici, Angelina nas je uzela pod svoje, pa smo uspele smo da doživimo grad na pravi način – ispijajući aperol na poznatom rooftop-u Rinacsente, degustirajući kafu u jednoj od najstarijih Lavazza kafeterija i uživajući u pravim italijanskim pancerotama u tradicionalnoj pekari nadomak Duoma! Pravi predah od sastanaka i ono što život u Milanu čini tako super – svuda je uživanje na dohvat ruke.

Za kraj nešto moderno

Nedaleko od Cattolice i prekoputa Nabe nalazi se IULM – Istituto Universitаrio di-Lingue Moderni (I.U.L.M.), najbolji i vodeći italijanski univerzitet za oblast medija i komunikacija. Ono što je ostavilo prvi utisak na nas je veličina kampusa koji se sastoji od čak 8 zgrada uključujući i zgradu u kojoj se nalazi studentski smeštaj. IULM je pre svega orijentisan na studije komunikacija i PR-a, ali pored toga na ovom univerzitetu možete studirati turizam jezike i književnost, menadžment u turizmu, dizajn i slično.

Unutrašnjost zgrada, kao i učionice će ostaviti utisak kao da se nalazite na nekom od fakulteta koje viđamo u američkim filmovima! Veliki broj spratova, pokretne stepenice i moderno dizajnirane prostorije. Učionice su vrlo dobro opremljene za rad, primaju veliki broj studenata, a IULM može da se pohvali najvećim amfiteatrom koji broji čak 700 mesta.

Sa IULMa odlazimo na aerodrom, i uz poslednji prosecco u Milano zaključujemo da nam je žao što mi nismo studirale u Milanu! Stižemo u Beograd posle par sati i spremamo se za vaša pitanja…

Nina Simić i Tijana Đurković

Ukoliko vas je zainteresovao neki od fakulteta iz teksta, savetujemo da zakažete besplatan sastanak kako bismo vas još detaljnije uputili u fakultete i pronašli najbolju opciju za vas kada su u pitanju studije.

Pored toga, za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju putem telefona +381 61 55 44 199 ili mejla office@inoedukacija.com

Podelite s prijateljima: