Ako u Novoj 2020. godini želite da upišete fakultet u inostranstvu, obratite pažnju na 4 glavna trenda u međunarodnom obrazovanju. Već treći put Ino Edukacija vam donosi novosti za narednu godinu u kratkom tekstu!

Evropa popularnija za studije od Severne Amerike

Ima dosta razloga zašto se studenti radije odlučuju za Evropu od Amerike i Kanade, i još više će se odlučivati u 2020. Glavni faktori su blizina Evrope, daleko niže školarine, lakše dobijanje vize, bolje rangirani univerziteti kada se uporede po ceni i veća dostupnost stipendija. Pošto su sada studije na engleskom dostupne gotovo u svim zemljama Evrope (uključujući i Srbiju) studenti će radije birati studije npr. na državnom univerzitetu Ca Foscari u Veneciji za 1200 evra, nego za 40000 dolara negde u Americi. Svake godine u Evropi ima sve više studijskih programa na engleskom jeziku, te studenti lakše nalaze interesantne programe bliže kući. Za Ameriku će nastaviti da budu zainteresovani studenti koji su izdvojili velika sredstva ili računaju na sportsku stipendiju. Svakako tim Ino edukacije savetuje da se studenti prijave na više univerziteta, shodno svojim željama, kako bi bili sigurno upisani na studije koje žele. Naravno, Amerika ostaje lider kada govorimo o stipendijama za doktorske studije, kvalitetnim programima i širokoj lepezi izbora.

grand-central-station-690180_1280

Teže do studentskih i Work&Travel viza za Ameriku

Od kada je Tramp na vlasti oseća se rigidnija vizna politika, a posebno u zemljama poput Srbije, koje beleže veliki broj pojedinaca koji su ostali “na crno” u SAD-u. Za Work&Travel program (J1 visa) čak više od polovine studenata bude odbijeno za vizu. Ono što je problematično sa američkom vizom je što SAD, Kanada, Velika Britanija i Australija dele međusobno konzularne podatke, i onda se vaša odbijenica pojavljuje u sistemu ovih država kada kod njih aplicirate za vizu. Sličan trend važi i za studije, mi u Ino Edukaciji smo takođe doživeli da studenti koji imaju sve papire i primljeni su na fakultet budu odbijeni za studentsku vizu. Trend koji smo takođe uvideli da devojke lakše dobijaju vizu za Ameriku od momaka, jer žene se teže odlučuju da ostanu na “crno”. Zato, za vizu se treba veoma dobro pripremiti i imati traženu finansijsku garanciju – tada uglavnom nema problema.

christmas-market-4705877_1280

Za Nemačku još viši zahtevi za znanje nemačkog jezika

Od marta 2020. Nemačka će liberalizovati svoje tržište rada, te će se radna viza lakše dobijati. Iz ovog razloga mnogi studenti žele da studiraju upravo u Nemačkoj. Međutim, trend je da većina univerziteta traži C1 ili C2 sertifikat nemačkog jezika, poput Goethe ili TestDAF. I dalje postoji par univerziteta poput TU Munchen koji i dalje primaju sa B2, ali ovo će se vrlo brzo promeniti, i bez C1 teško da će moći da se studira ili dobije viza.

brexit-4011711_1280.jpg

Brexit neće uticati na srpske studente, ali ni na EU studente u 2020

Verovatno je da će se Brexit konačno desiti 31.januara 2020 i to će dugoročno uticate na status EU studenata, međutim u 2020. godini neće biti nikakvih promena. Za studente sa srpskim pasošem svakako nema promena ni sada ni kasnije, a za EU studente ostaje da se vidi. Predviđa se da narednih 3-5 godina neće biti većih promena, jer UK univerziteti žive i od studenata iz EU i nije im lako da ih se odreknu, jer EU studenti imaju niže školarine i mogu da uzimaju zajam za svoje celokupno školovanje. Dugoročno, Brexit jeste dobar za srpske studente, jer će biti manje zainteresovanih za UK, pa će biti lakše upisati studije ili dobiti stipendiju.

Ino Edukacija želi vam srećne praznike! Čitajte nas i u 2020!


Ako želite na studije u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit ino edukacija logo border

Podelite s prijateljima: