Utisci iz Ženeve

Imala sam priliku da kao mentor Ino edukacije posetim fakultete Swiss Education Group u Montrou i da uživam u svim čarima studija u Švajcarskoj!

studije u svajacarskoj

U okviru ove prestižne obrazovne zajednice se nalazi 5 fakulteta iz oblasti hotelijerstva, turizma, kulinarstva i menadžmenta – Cezar Ritz, Hotel Institute Montreux, Swiss Hotel Management School,IHTTI School of Hotel Management  i Culinary Arts Academy. 

Kada sletite na ženevski aerodrom, imate direktan izlaz na železničku stanicu. Odmah kupujete kartu na automatu i nastavljate na peron. Treba vam oko sat vremena do Montroa. Vožnja je prilično uzbudljiva, s obzirom na pogleda na jezero i veoma ugodnu vožnju.Grad je prilično mali, ima svega oko 4000 stanovnika, ali je simpatično uređen i veoma čist. Koleginica i ja smo imale tu sreću da već bude postavljen Christmas Market, koji nam je upotpunio prazničnu atmosferu i doprineo da grad dobije novi šarm. Inače je grad prepoznatljiv po novogodišnjem marketu, stoga bude mnogo više posetilaca i turista nego inače. Postavljen je na šetalištu tik uz Ženevsko jezero koje upotpunjuje lepotu doživljaja.

Cezar Ritz College – duh prestiža i tradicije

Narednog jutra započeli smo obilazak odlaskom u Cezar Ritz. Škola je udaljena pola sata autobusom od centra Montroa. Usput svedočite nestvarnim pejzažima. Kao da ste se našli i sami u reklami za Milka čokoladu! 🙂 Sve sobe u kojima su smešteni studenti, učionice, ceo kampus škole gleda na jezero, tako da imate priliku da uživate u pogledu 24/7! Sve škole su smeštene u nekadašnjim hotelima, tako da su prostorije luksuzne i udobne. Ono što je najinteresantnije jeste da, od čišćenja soba do kuvanja obroka, organizovanja događaja i slično – sve to obavljaju sami studenti!

cesar-ritz-colleges-hotel-school-ritz-paris@2x.jpg

Suština cele edukativne grupe je da svoje studente nauče profesionalizmu i disciplini, ali i empatiji, akademskim i kulturološkim standardima. U obavezi ste da od ponedeljka do petka nosite uniforme, da vam nokti i frizura budu sređeni, a da momci obavezno budu obrijani. Cezar Ritz prostorije su veoma upečatljive zbog niza predmeta koje je ostavio Anton Mosiman, jedan od najpoznatijih kuvara na svetu i osnivač škole. Stoga ćete imati priliku da u hodnicima vidite niz njegovih fotografija sa poznatim ličnostima za koje je kuvao, kao i pisma i torte od britanske kraljevske porodice kao znak zahvalnosti.

cezar ritz colleges ino edukacija.jpg

Cezar Ritz kao škola akcenat stavlja više na kulinarstvo i ugostiteljstvo. Škola je opremljena najsavremenijom hoterlijerskom i kulinarskom opremom, na raspolaganju su vam je sve neophodno oruđe za uspešan rad. Na prvoj godini, svaki od brucoša dobija Ipad i potrebne knjige za učenje.

Hotel Institute Monteux

Ovaj fakultet je drugačiji jer pruža hospitality programe u kombinaciji sa ljudskim resursima, menadžmentom, biznisom i finansijama. Čak i da se u toku osnovnih studija odlučite za neku drugu oblast ili se zainteresujete više za biznis, možete bez problema upisati bilo koji drugi master program, na univerzitetima širom sveta. Pojedini studenti iz HIM-a su se nakon studija zaposlili u Tesla Motors-u, s obzirom da tržište postaje sve više svesno značaja usluge i uslužnosti (hospitality) kao oruđa zahvaljujući kome će kompanije moći da se izdvoje. Mogućnosti su neograničene!

HIM poseduje nekoliko zgrada u okviru kampusa, logo vašeg univerziteta je svuda po gradu – nikada nećete imati utisak da ste se izgubili! 🙂 U okviru škole je nebrojano kutaka i student lounge-a za opuštanje, učenje, druženje, i sve to uz šoljicu Starbucks kafe koja vam je na fakultetu dostupna ceo dan. 

“Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.” – Benjamin Franklin

Ono što je na mene ostavilo najveći utisak jeste to da fakultet, koji god da je u pitanju od navedenih, konsultuje studente za sve. Naime, ukoliko treba nešto novo da se uvede ili da se renovira neka od prostorija, menadžment fakulteta izloži ideju nekoliko grupa studenata koji dobiju zadatak da napišu projekat. Posle nekog vremena se bira koji projekat najviše odgovara zadatku.

hotel institute montro.jpg

Već od kad ste brucoš, učite o osnovama project management-a i već ste na samom početku sposobni i da sastavite isti! S tim u vezi je vrlo iznenađujuć stav gde fakultet nije “najpametniji” i gde se zapravo ima poverenja u studente, kao i sluha za njihove potrebe. Druga stvar su prakse. U toku osnovnih studija u obavezi ste da imate praksu dva puta. Savetuje se da vam prva bude u Švajcarskoj, gde će vam minimalna plata biti oko 2200 franaka. U drugoj godini studija možete izabrati da odete gde god poželite – od Islanda do Bora Bore! Uz to, imaćete potpunu podršku fakulteta koji će sve učiniti da spoji vaše želje i kvalitet prakse.

Swiss Hotel Management School i Culinary Arts Academy

Idemo dalje u obilazak! Sledeći fakultet koji smo posetili se nalazi na nešto specifičnijoj lokaciji – u palati smeštenoj na 1400m nadmorske visine sa pogledom koji oduzima dah i u potpunosti dočarava duh Švajcarske i njenih pejzaža. Swiss Hotel Management School se razlikuje od ostalih škola Swiss Education Group po tome što su svojoj ponudi pored hospitality programa pruža i design management program.

Prvi semestar je isti za sve studente osnovnih studija, te nakon toga možete odlučiti da li će vam fokus biti na ugostiteljstvu ili menadžmentu dizajna. Zajedno sa SHMS-om, u prostranoj palati je smeštena i Culinary Arts Academy koja svakako stavlja akcenat na kulinarstvo. Palata je toliko velika da u okviru svoje škole imate nebrojano soba, kuhinja, salona, sopstveni teatar, ali isto tako i ogromnu salu u kojoj ćete sami priređivati i planirati važne događaje, dočekivati poznate ličnosti, ambasadore i zvaničnike. 

Naš utisak

Utisak bajke je zagarantovan, sigurnost i kvalitetno obrazovanje se podrazumeva, s obzirom da, ukoliko se odlućite za neki od fakulteta iz Swiss Education Group, dobićete najbolje obrazovanje, kontakte i diplomu na svetu iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva, menadžmenta i kulinarstva! 

montro svajcarska

Besplatna prijava i stipendije preko Ino Edukacije

Ukoliko vas je naše iskustvo zainteresovalo za studije u Švajcarskoj, javite nam se da zakažemo besplatan sastanak i besplatno slanje prijave. Za bolje kandidate dostupne su stipendije za umanjenje školarine.

Podelite s prijateljima: