Svoje iskustvo sa osnovnih studija na IBS univerzitetu iz Budimpešte, sa nama je podelila naša draga studentkinja Katarina Balandžić.  O njenim studijama, apliciranju i planovima za budućnost, pročitajte u intervjuu ispod.

1. Zašto si odabrala Budimpeštu za nastavak svojih studija?

Da budem iskrena Budimpešta nije bila moj prvi izbor. Dogodilo se da sam promašila datum za upis u Padovu za psihologiju, u Amsterdamu nisam bila primljena, tako da je ovo bila opcija koju sam srećom pronašla u maju mesecu i dopala mi se, jer su nudili studije psihologije, inače ne bih ni upisala fakultet.

FB_IMG_1553692089276

2. Kaži nam nešto više o svom programu i studijama?

Što se tiče samog fakulteta, prva godina je opšta za sve, a u drugoj godini se bira smer. Ja sam izabrala management sa psihologijom što bi značilo da završavam za HR-a tj. ljudske resurse. Meni se program dopada iz razloga sto učimo samo teoriju koja nam je potrebna i primenjiva na stvaran svet. Takođe, imamo i dosta prakse u smislu da su predavnja podeljena na dva dela gde prvo imamo teorijski deo nastave, a nakon toga su male radionice gde u grupama radimo, rešavamo određene probleme iz stvarnog života. Od ove godine je stavljen akcenat na IT skills (veštine). Podeljeni smo u manje grupe po nivou znanja i učimo da koristimo word, excel, access i još mnoge druge programe, sa ciljem da naučimo da obradjujemo velike baze podataka za buduće poslodavce. Takođe, imamo predmet gde učimo da napravimo malu reklamu koristeći Java jezik za programiranje. Nastava je vrlo raznovrsna, tera te da se uključiš i da učestvuješ, i svako mišljenje se ceni pri rešavanju nekog problema, nema pogrešnih odogovora.

Fakultet se nalazi u Graphisoft parku, okružen je prelepim parkom pored kog prolazi Dunav tako da između predavnja na pauzama često odem do reke da razbistrim glavu. U Graphisoft parku se nalaze neke od najvećih kompanija u svetu kao sto su Microsoft, SAP i mnoge druge, Imamo pristup njihovim zgradama u slučaju da nam treba nešto za projekat. Škola nam obezbeđuje pristup i ugovara intervju sa menadzerima ili već ko nam je potreban za taj projekat, što je sjajno jer imamo priliku da pristupimo velikom broju kompanija, upoznamo bitne i uticajne ljude i da izaberemo gde hoćemo da imamo praksu, naravno pod uslovom da su ocene na visokom nivou.

20190327_142258

3. Kako je izgledao proces apliciranja i koliko ti je značila pomoć Ino agencije?

Da nije bilo Ino agencije ne bih upisala ni jedan fakultet obzirom na situaciju u kojoj sam bila. Što se tiče aplikacije, trebalo mi je motivaciono pismo, CV, sertifikat o završenoj srednjoj školi i sertifikat engleskog jezika. Obzirom da sam imala TOEFL položen sa visokim brojem bodova nisam morala da radim prijemni (SETI exam ga zovu na IBS-u) I samo sam imala usmeni intervju da vide da mogu tečno da pričam engleski. Ali u slučaju da neko  ne zna dobro engleski, postoje dodatni časovi engleskog koje fakultet obezbeđuje studentima, od 2 do 8 časova engleskog nedeljno.

20190327_142443

4. Šta planiraš posle fakulteta i koji su tvoji planovi za budućnost?

Nemam neke daleke planove za budućnost, ali ono što sigurno znam je da ću nakon završenog fakulteta koji uključuje obaveznu praksu po završetku 5og semestra, naći posao i nastaviti sa master studijama verovatno negde na severu Evrope.

Hvala ti na odgovorima i mnogo sreće u daljem školovanju!

Ino agencija je predstavnik IBS univerziteta i prijava i upis su preko nas direktni.

Uz prijavu radimo i besplatnu reviziju dokumentacije kako biste bili sigurni da je vaša aplikacija na najboljem nivou.

Ukoliko nemate sva potrebna dokumenta, nudimo usluge izrade.


Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite besplatan upit:

Podelite s prijateljima: