Danas za nas iz Soluna piše Sofija Trkulja, studentkinja MA studija iz oblasti kliničke neuropsihologije na City College Sheffield Univerzitetu.

Zašto si odabrala Grčku za nastavak svojih studija?

Nakon završetka osnovnih studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, počela sam da razmišljam o nastavku školovanja u inostranstvu. Za Grčku sam se odlučila pre svega jer sam program kliničke neuropsihologije koji me najviše zanima pronašla upravo ovde, na City College, Sheffield Univerzitetu u Solunu.

Iako je nostalgija mnogo manje prisutna zbog kulturoloških sličnosti sa Srbijom, lični rast i razvoj koji samostalni život u inostranstvu donosi je itekako prisutan.

Posebno mi se dopada što su studije baš u Solunu, koji je grad na moru, prepun pozitivne energije i sadržaja za mlade. Smatram da je Solun savršen spoj lepog i korisnog – pored vrhunskog obrazovanja koje City College nudi, imaćete vreme i za bogat socijalni život, upoznavanje sa ljudima iz različitih krajeva Evrope. Ovo je grad u kome vam nikada neće biti dosadno i zbog toga bih studije u Solunu preporučila svima.

WhatsApp Image 2019-03-23 at 22.32.39-2

Kaži nam nešto više o svom programu i studijama?

Pohađam master iz kliničke neuropsihologije, koji kao takav ne postoji u Srbiji. Nastava se odvija na engleskom jeziku i interaktivnog je tipa, uz česte diskusije koje podstiču razvoj kritičkog mišljenja. MA studije traju godinu i po dana (postoje i jednogodišnji Msc smerovi), ispiti se najčešće polažu kroz pisanje radova, što podrazumeva iščitavanje stučne literature, akademsko pisanje u skladu sa etičkim standardima. Ovaj način rada omogućava da budemo u toku sa najnovijim sadržajima u oblasti neuropsihologije. Za nekoliko predmeta postoje finalni ispiti koji zahtevaju savladavanje određenih teorijskih znanja.

Pored kliničke neuropsihologije, ovaj fakultet nudi master programe iz oblasti psihologije savetovanja, marketinga, engleskog jezika, turizma itd.

WhatsApp Image 2019-03-23 at 22.32.40-2.jpeg

Kako je izgledao proces apliciranja i koliko ti je značila pomoć INO agencije?

Savetujem da se sa procesom apliciranja započne na vreme. Nakon što sam diplomirala ostavila sam jednu praznu godinu kako bih prikupila sve potrebne informacije i dokumenta, i donela konačnu odluku gde želim da nastavim studije. Ta godina je bila sve samo ne prazna, jer je proces apliciranja dosta složen i zahteva puno vremena. Uz to sam stigla i da obavim stvari za koje do tad nisam imala vremena zbog obaveza koje sam imala na fakultetu – polaganje vožnje, volontiranje, odrađivanje jednogodišnjeg kliničkog staža. Smatram da oko prazne godine studenti ne treba puno da se stresiraju, jer će im se i to kasnije višestruko isplatiti.

Od dokumenata, kao i svuda, vam je potreban prepis ocena sa fakulteta, dva pisma preporuke i položen engleski jezik (TOEFL ili IELTS).

Pomoć INO agencije mi je bila od velikog značaja, pre svega zbog filtriranja opcija fakulteta koji dolaze u obzir, kao i izrade motivaciong pisma, aplikacije i CV-ja.

INO agencija mi je omogućila da imam prave informacije u pravo vreme i to mi je dosta redukovalo anksioznost. INO agenciju bih preporučila zbog njihove profesionalnosti i ažurnosti.

Kako izgleda studentski život u Solunu?

S obzirom da su predavanja na master studijama u poslepodnevnim časovima, imaćete dovoljno slobodnog vremena za uživanje ili neki poslić ukoliko želite da zaradite dzeparac. Teretana, učenje grčkog jezika, noćni život i putovanja po ostatku Grčke su aktivnosti u kojima ćete moći da uživate uz studiranje.

S obzirom da ćete imate veliki broj radova koje ćete imati da pišete, savetujem vam da sve radite na vreme kako biste imali vremena za sve.

WhatsApp Image 2019-03-23 at 22.32.40

Šta planiraš posle fakulteta i koji su tvoji planovi za budućnost?

Što se tiče planova za budućnost volela bih da upišem doktorske studije ali još uvek razmatram gde će to biti.

Hvala ti na izdvojenom vremenu i želimo ti mnogo uspeha u daljoj karijeri!

O Univerzitetu

City College Univerzitet Sheffield je jedan od šest fakulteta u okviru Univerziteta Šefild i jedini je koji postoji van Engleske. Po QS rankingu ovaj univerzitet spada u TOP 100 univerziteta na svetu! Ovo je odlična prilika za sve studente koji žele da iskoriste čari života na moru i steknu prestižno britansko obrazovanje. Dinamika međunarodnog okruženja Univerziteta Šefild obuhvata studente i visoko kvalifikovane profesore iz više od 15 zemalja.

header1

Programi

Sa glavnim kampusom koji se nalazi u Solunu, City College Šefild sastoji se od četiri akademskih odeljenja:

  1. The Business Administration & Economics Department
  2. Psychology  Department
  3. Department of Computer Sciences
  4. Department za English Studies

U ponudi su osnovne studije i postdiplomski programi na engleskom jeziku u disciplinama poslovne studije, psihologije, informatike i engleski jezik.

Osim Soluna, fakultet nudi programe i u velikom broju drugih lokacija širom jugoistočne i istočne Evrope, odnosno u Sofiji, Beogradu, Bukureštu, Kijevu i Jerevanu (Jermenija ) i aktivno se širi na druge regione u skladu sa širenjem svoje misije obrazovanja.

Osnovne studije (Bachelor)

BA (Hons) in Business Studies (Finance and Accounting)
BA (Hons) in Business Studies (Management)
BA(Hons) in Business Studies (Marketing)
BA (Hons) in Business Studies (Hotel and Hospitality)
BSc (Hons) in Computer Science
BSc (Hons) in Computer Science (Business Informatics)
BSc (Hons) in Computer Science (Internet Computing)
BSc (Hons) in Psychology
BA (Hons) in English Language and Linguistics

Master studije (Master)

MA in Marketing, Advertising and Public Relations
MSc in Banking and Finance
MSc in Business Management and Technology
MSc in Management
MSc in Management (Human Resource Management)
MSc in Hotel and Tourism Management
MSc in Management (Logistics and Supply Chain Management)
MSc in International Health Management and Leadership (online course)
MA in Clinical Neuropsychology
MSc in Cognitive Neuropsychology
MSc in Counselling Psychology
MA in Counselling Psychology with a Practicum
MSc in Advanced Software Engineering (Data Networks)
MSc in Advanced Software Engineering (Web and Mobile Applications)
MSc in Advanced Software Engineering (Information Security)
MA in Applied Linguistics with TESOL
MA in Translation and Interpreting
Master of Business Administration (Executive MBA)

Doktorske studije (PhD)

PhD studies can be pursued through the Doctoral Programme of the South-East European Research Centre (SEERC).

Cene

Osnovne studije traju tri godine, a master dve godine i programi su na engleskom jeziku.

Cene programa osnovnih studija iznose oko  7 800€, uz umanjenje preko Ino agencije iznos je oko 4500€. Master programi su oko 10 000€, dok se taj iznos uz apliciranje preko Ino agencije smanjuje na 5 500€.

Ino agencija je predstavnik City College Sheffield iz Soluna i upis preko nas je direktan.

Uz prijavu radimo i besplatnu reviziju dokumentacije kako biste bili sigurni da je vaša aplikacija na najbolja moguća.

Ukoliko nemate sva potrebna dokumenta, nudimo usluge izrade.


Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit:

Podelite s prijateljima: