Ana Reljin je modna dizajnerka koja stoji iza brenda ekskluzivnih marama Laniakea. Razgovarali smo sa njom o njenom radu, studijama i iskustvom obrazovanja na Marangoniju.

  • Recite nam više o sebi, kako ste počeli da se bavite modnim dizajnom?

Oduvek sam volela crtanje i slikanje. U detinjstvu sam obožavala stare filmove koje mi je puštala moja baba. Bila sam zaljubljena u kostime i pokušavala sam da ih imitiram najčešće uvijajući se u babine svile, brokate, sarije ali i zavese i prekrivače :)))) Crtala sam nekakve primitivne modne skice i sve je to rezultiralo da mnogo godina kasnije upišem Kostimografiju / Odsek Savremeno Odevanje na Fakultetu Primenjenih Umetnosti i Dizajna u Beogradu. Pohađala sam i Engleski internat u Švajcarskoj, četiri godine, gde su crtanje, slikarstvo i pozorišne umetnosti bili jako zastupljeni.   

  • Vaš brend svilenih marama Laniakea je nastao pre par godina. Kako ste došli na tu ideju?

Marame su se pokazale kao savršen spoj moje dve ljubavi. Pripadaju i slikarstvu i modi, pritom su bezvremene i većina žena ih voli i rado nosi. Ponekad marama ponese čitav izgled. Naravno, marame obožavam i sama tako da i nije bilo teško odlučiti se za taj format. Tako je nastao moj brend Laniakea.

marangoni dizajneri iskustva.jpg

  • Završili ste Master na Marangoniju. Kakvo iskustvo nosite sa studija?

Nakon završenih studija u Beogradu poželela sam da steknem više praktičnog iskustva u domenu savremenog odevanja.

Na Marangoniju je veliki akcenat upravo na izvođenju modela i kolekcija. Pristup je temeljan i veoma dinamičan što pruža dobru pripremu za samostalno bavljenje modom kao i za rad u modnoj industriji.

Svaki zadatak se radi u saradnji sa nekom od poznatih dizajnerskih kuća. Samim tih ste uključeni u realni tok izrade jedne kolekcije od inspiracije do realizacije. Studenti dolaze iz celog sveta i sjajno je što se unutar jedne klase meša toliko različitih kultura, ukusa i pristupa.    

iskustvo sa marangonija ino agencija.JPGAna Reljin sa klasom sa Marangonija na reviji (Ana je 3 s desna)

  • Koliko je vaše obrazovanje u inostranstvu uticalo na Vašu karijeru i stvaranje Vašeg modnog brenda?

Marangoni mi je konkretno pomogao da naučim da organizujem kolekciju od ideje do izrade u veoma kratkom roku i da je predstavim i u digitalnom formatu. Što se tiče stvaranja brenda, najkorisniji su svakako bili predmeti koji su se bavili upravo tom manje glamuroznom stranom brenda, a to je sve ono što se krije iza jednog proizvoda – od istraživanja tržišta, konkurencije, ciljne grupe, isplativosti, reklame itd.

  • Šta biste izdvojili kao glavni karakteristiku ili kvalitet studija na Marangoniju?

Za mene je to bila posvećenost profesora ‘1 na 1’ i velika konkurencija u vidu ostalih studenata što je zajedno dovelo do brzog napretka u kvalitetu rada i brzini.

  • Kakav je studentski život u Milanu?

U slučaju Marangonija – naporan. Predavanja traju svaki dan od 9.30 do 19h. Nakon toga smo noći uglavnom provodili crtajući. Što se tiče samog grada, to svakako zavisi od ukusa. Ja nisam ljubitelj Milana tako da sam gledala da svaki slobodan trenutak pobegnem ili na neko od obližnjih jezera, na planine ili na more.

  • Da li smatrate da su studije mode drugačije u Italiji i kod nas, i da li Vam je to promenilo pogled na modnu industriju ili Vaš modni izraz?

Diplomirala sam na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu 2005. godine. Ne znam da li se nešto u medjuvremenu promenilo ali tada je razlika bila velika. Kod nas je akcenat poprilično bio na na likovnosti, crtežu a manje na izvedbi i praktičnom poznavanju krojenja i modne industrije. U Italiji je upravo suprotno. Ako ste na smeru Modni Dizajn, onda je akcenat na modelu, na njegovoj konstrukciji, odabiru najbolje tkanine za model i na njegovom plasmanu. U Italiji je Modna Ilustracija poseban odsek.

  • Da li biste preporučili mladima koji žele da se bave modom ili modnim biznisom da studiraju u inostranstvu?

Svakako da, ukoliko im to mogućnosti dozvoljavaju. Svesna sam da mladima iz Srbije nije lako da odu na studije u inostranstvo, da su troškovi školovanja i života veliki. Ja sam imala puno sreće i veoma sam zahvalna na tome jer je jako korisno doživeti i drugi ugao i steći zaista precizna i praktična iskustva.

  • Koji su Vaši naredni planovi?

Što se tiče mog brenda Laniakea upravo pripremam novu kolekciju marama koja će izaći sredinom novembra. Jako se radujem tom poslu i presrećna sam što postoji tako divan odziv i interesovanje, pogotovo za modele za koje sam inspiraciju našla u našoj ornamentici. Sve marame su izrađene od vrhunske svile i ručno obrađene. Dostupne su u više dimenzija od mini marama do velikih formata koji se mogu nositi i kao haljine.

 

Paralelno sa tim, sa koleginicom Ninom Bogosavljev, radim na drugom brendu koji se zove Bulka. Bulka je spoj naše ljubavi prema domaćem i svetskom folkloru. Svaki naš komad je unikatan a glavni akcenat je na kaftanima i haljinama. Koristimo isključivo vrhunske prirodne tkanine.   

  • Hvala na intervjuu i puno sreće sa narednim kolekcijama!

Hvala vama 🙂

Linkovi Lanikea i Bulka i gde ih naći


INO agencija omogućava direktan i siguran upis na Marangoni kao i pomoć oko studentske vize. Pošaljite nam besplatan upit: ino agencija logo

 

 

Podelite s prijateljima: