Pozdrav svima 🙂 Ja sam Tijana, menadžer za studente osnovnih studije u Ino agenciji. Kroz iskustvo u radu sa našim klijentima srednjoškolcima, sada studentima, zaključili smo 5 glavnih stvari o kojima treba da razmišljate ako upisujete osnovne studije u inostranstvu. Za razliku od Master studija, osnovne studije traju duže (3 ili 4 godine) a na osnovne studije odlazite mlađi i zato je važno napraviti pravi izbor. Ovo su naših 5 saveta + bonus savet!

Na šta obratiti pažnju kada aplicirate za osnovne studije?

1. Jezik

Prva i najosnovnija stvar. Na kom jeziku želiš da studiraš? Često se studenti predugo dvoume, uglavnom jer imaju preambiciozne planove u vezi sa učenjem nemačkog, francuskog, italijanskog… Učenje jezika da bi se dostigao B2 nivo zahteva bar dve godine, pa ako niste na tom nivou na kraju prvog polugodišta četvrtog razreda, realnije je da studirate na engleskom jeziku, koji svi manje više dobro znaju i brzo ga polože. Ne zaboravite da morate imati jedan od obaveznih sertifikata jezika.

2. Smer studija i odabir fakulteta

ino agencija zaposleni
Šta volim na svom poslu: Ne postoji bolji osećaj nego kada javim studentu da je primljen!

Kada to odgonetneš, ispred tebe je jasan cilj i  veliki deo posla je rešen. Dosta studenata nije sigurno šta ih zanima, pa ja svakome prvo preporučim konsultacije kod nas, koje ne samo da vam razjasne kakva je koja zemlja za studije, već se bavimo i karijernim savetovanjem i biranjem smerova za naše klijente, što znam da je mnogima puno značilo jer su prestali da lutaju. Amerika, Kanada i cela Evropa nude mnogo programa i smerova, i na engleskom se može danas studirati u više od 50 zemalja. Kada birate smer studija, zapitajte se šta ćete raditi posle s tim i koliko se pronalazite u toj temi? Studije u inostranstvu su velika investicija i odluka za ceo život, zato dobro razmislite, a i posavetujte se sa nama. (Svake godine prebacujemo studente s jednog fakulteta na drugi zato što su se “zaleteli” i nisu dovoljno izvagali odluku šta će studirati.)

3. Lokacija

Kada je u pitanju zemlja studija, uvek se jedna izdvaja po nekim posebnim programima. Na primer, Italija za modu, dizajn, istoriju umetnosti i poslednjih decenija za studije biznisa i finansija. Austrija i Nemačka kao vodeće za tehničke nauke, naročito Beč, Berlin i Minhen. Švajcarska idealna za studije hotelijerstva, pa do Belgije koja se smatra glavnom zemljom za studije političkih nauka. Razmišljajte i kako ćete putovati do tamo. Neki su spremni da dolaze jednom godišnje u Srbiju (studenti u Kanadi i Americi) a neki vole da su u Srbiji svakih mesec dana (naši studenti na Fontys-u jer postoji low-cost let iz Eindhovena). Mnogima je bitno da postoji direktan let, ili da mogu da brzo odu kolima (npr. na AUBG, Sheffield, Webster). Putovaćete na tu lokaciju tri ili četiri godine, i važno je da vam je to samo putovanje ok.

4. Cena

Cena osnovnih studija zavisi od dve stvari: U kojoj zemlji studirate i da li studirate na privatnom ili državnom fakultetu. U nekim zemljama su državni univerziteti su skuplji od privatnih univerziteta u drugim zemljama. Ipak, generalno su državni fakulteti jeftiniji od privatnih, s tim da uvek treba razmišljati koliki su troškovi života. Neko može da studira na državnom univerzitetu u Londonu, a da opet godišnje mora da izdvoji 30.000 evra, kao što nego može da studira na privatnom univerzitetu u Milanu, pa da ga godišnje sve izađe 15.000 evra. Često postoje stipendije ili neki vid umanjenja školarine koju naši studenti dobijaju,  pa se može desiti da vas školarina sa umanjenjima košta kao prosečna školarina na samofinansiranju u Srbiji, a da ukupni troškovi ne pređu 6000 evra godišnje.

5. Finansijska garancija

Kada se upišete na studije, rešite pitanje školarine/stipendije, čeka vas još jedan proces koji morate proći – viza. Da biste dobili vizu u jednom delu definisano je da morate da posedujete finansijsku garanciju na svom računu za narednih godinu dana, koja na godišnjem nivou varira od 6000 do 30000, sve zavisi od države. Za ovu zgodu, stavite novac na svoj ili roditeljski devizni račun unapred! Često nam se dešavalo da klijenti drže novac u kući, pa posle čitava ujdurma da dokažu da je novac njihov, a da nisu pozajmili od rodbine, prijatelja… Zato, razmišljajte na vreme kako ćete prikazati da imate dovoljno finansija za studije.  Preporučujemo Societe Generale banku za studentske račune jer roditelji mogu besplatno da vam šalju novac u inostranstvo, a daju i studentske kredite za finansijsku garanciju.

* Bonus savet – Idite u školu!

Nikad nisam mislila da ćemo morati ovo da naglasimo ali u školu mora da se ide. Svake godine imamo neke klijente koji ostanu neupisani jer ostanu neocenjenu zbog izostanaka. Prvi rezultati upisa budu već u februaru, posle čega se mnogi opuste i slabije posećuju školu, a više kafić, pa ostanu bez ocena kraju godine ili sa previše neopravdanih. To što su vas primili na fakultet ništa ne znači ako ne dobijete Maturu i sva svedočanstva i ocene. Dakle, u školu redovno i do kraja, a mi ćemo uraditi ostalo 🙂


Ako želite na studije u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit:logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: