Pozdrav svima ­čÖé Ja sam Tijana, menad┼żer za studente osnovnih studije u Ino agenciji. Kroz iskustvo u radu sa na┼íim klijentima srednjo┼íkolcima, sada studentima, zaklju─Źili smo 5 glavnih stvari o kojima treba da razmi┼íljate ako upisujete osnovne studije u inostranstvu. Za razliku od Master studija, osnovne studije traju du┼że (3 ili 4 godine) a na osnovne studije odlazite mla─Ĺi i zato je va┼żno napraviti pravi izbor. Ovo su na┼íih 5 saveta + bonus savet!

Na ┼íta obratiti pa┼żnju kada aplicirate za osnovne studije?

1. Jezik

Prva i najosnovnija stvar. Na kom jeziku ┼żeli┼í da studira┼í? ─îesto se studenti predugo dvoume, uglavnom jer imaju preambiciozne planove u vezi sa u─Źenjem nema─Źkog, francuskog, italijanskog… U─Źenje jezika da bi se dostigao B2 nivo zahteva bar dve godine, pa ako niste na tom nivou na kraju prvog polugodi┼íta ─Źetvrtog razreda, realnije je da studirate na engleskom jeziku, koji svi manje vi┼íe dobro znaju i brzo ga polo┼że. Ne zaboravite da morate imati jedan od obaveznih sertifikata jezika.

2. Smer studija i odabir fakulteta

ino agencija zaposleni
Šta volim na svom poslu: Ne postoji bolji osećaj nego kada javim studentu da je primljen!

Kada to odgonetne┼í, ispred tebe je jasan cilj i ┬áveliki deo posla je re┼íen. Dosta studenata nije sigurno ┼íta ih zanima, pa ja svakome prvo preporu─Źim konsultacije kod nas, koje ne samo da vam razjasne kakva je koja zemlja za studije, ve─ç se bavimo i karijernim savetovanjem i biranjem smerova za na┼íe klijente, ┼íto znam da je mnogima puno zna─Źilo jer su prestali da lutaju. Amerika, Kanada i cela Evropa nude mnogo programa i smerova, i na engleskom se mo┼że danas studirati u vi┼íe od 50 zemalja. Kada birate smer studija, zapitajte se ┼íta ─çete raditi posle s tim i koliko se pronalazite u toj temi? Studije u inostranstvu su velika investicija i odluka za ceo ┼żivot, zato dobro razmislite, a i posavetujte se sa nama. (Svake godine prebacujemo studente s jednog fakulteta na drugi zato ┼íto su se “zaleteli” i nisu dovoljno izvagali odluku ┼íta ─çe studirati.)

3. Lokacija

Kada je u pitanju zemlja studija, uvek se jedna izdvaja po nekim posebnim programima. Na primer, Italija za modu, dizajn, istoriju umetnosti i poslednjih decenija za studije biznisa i finansija. Austrija i Nema─Źka kao vode─çe za tehni─Źke nauke, naro─Źito Be─Ź, Berlin i Minhen. ┼ávajcarska idealna za studije hotelijerstva, pa do Belgije koja se smatra glavnom zemljom za studije politi─Źkih nauka. Razmi┼íljajte i kako ─çete putovati do tamo. Neki su spremni da dolaze jednom godi┼ínje u Srbiju (studenti u Kanadi i Americi) a neki vole da su u Srbiji svakih mesec dana (na┼íi studenti na Fontys-u jer postoji low-cost let iz Eindhovena). Mnogima je bitno da postoji direktan let, ili da mogu da brzo odu kolima (npr. na AUBG, Sheffield, Webster). Putova─çete na tu lokaciju tri ili ─Źetiri godine, i va┼żno je da vam je to samo putovanje ok.

4. Cena

Cena osnovnih studija zavisi od dve stvari: U kojoj zemlji studirate i da li studirate na privatnom ili dr┼żavnom fakultetu. U nekim zemljama su dr┼żavni univerziteti su skuplji od privatnih univerziteta u drugim zemljama. Ipak, generalno su dr┼żavni fakulteti jeftiniji od privatnih, s tim da uvek treba razmi┼íljati koliki su tro┼íkovi ┼żivota. Neko mo┼że da studira na dr┼żavnom univerzitetu u Londonu, a da opet godi┼ínje mora da izdvoji 30.000 evra, kao ┼íto nego mo┼że da studira na privatnom univerzitetu u Milanu, pa da ga godi┼ínje sve iza─Ĺe 15.000 evra. ─îesto┬ápostoje stipendije ili neki vid umanjenja ┼íkolarine koju na┼íi studenti dobijaju, ┬ápa se mo┼że desiti da vas ┼íkolarina sa umanjenjima ko┼íta kao prose─Źna ┼íkolarina na samofinansiranju u Srbiji, a da ukupni tro┼íkovi ne pre─Ĺu 6000 evra godi┼ínje.

5. Finansijska garancija

Kada se upi┼íete na studije, re┼íite pitanje ┼íkolarine/stipendije, ─Źeka vas jo┼í jedan proces koji morate pro─çi – viza. Da biste dobili vizu u jednom delu definisano je da morate da posedujete finansijsku garanciju na svom ra─Źunu za narednih godinu dana, koja na godi┼ínjem nivou varira od 6000 do 30000, sve zavisi od dr┼żave. Za ovu zgodu, stavite novac na svoj ili roditeljski devizni ra─Źun unapred! ─îesto nam se de┼íavalo da klijenti dr┼że novac u ku─çi, pa posle ─Źitava ujdurma da doka┼żu da je novac njihov, a da nisu pozajmili od rodbine, prijatelja… Zato, razmi┼íljajte na vreme kako ─çete prikazati da imate dovoljno finansija za studije. ┬áPreporu─Źujemo Societe Generale banku za studentske ra─Źune jer roditelji mogu besplatno da vam ┼íalju novac u inostranstvo, a daju i studentske kredite za finansijsku garanciju.

* Bonus savet – Idite u ┼íkolu!

Nikad nisam mislila da ─çemo morati ovo da naglasimo ali u┬á┼íkolu mora da se ide. Svake godine imamo neke klijente koji ostanu neupisani jer ostanu neocenjenu zbog izostanaka. Prvi rezultati upisa budu ve─ç u februaru, posle ─Źega se mnogi opuste i slabije pose─çuju ┼íkolu, a vi┼íe kafi─ç, pa ostanu bez ocena kraju godine ili sa previ┼íe neopravdanih. To ┼íto su vas primili na fakultet ni┼íta ne zna─Źi ako ne dobijete Maturu i sva svedo─Źanstva i ocene. Dakle, u ┼íkolu redovno i do kraja, a mi ─çemo uraditi ostalo ­čÖé


Ako ┼żelite na studije u inostranstvu po┼íaljite nam besplatan upit:logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: