Danas za vas pišu naše klijentkinje Marija Gazimirović i Sara Živanović, studentkinje prve godine osnovnih studija na Univerzitetu Cattolica u Milanu.


KO SMO MI?

Ciao svima!

Nakon završene Treće beogradske gimnazije u Beogradu, shvatile smo da imamo želju za promenom i odlučile da studiramo u inostranstvu. Studentkinje smo najvećeg privatnog univerziteta u Evropi, Universita Cattolica del Sacro Cuore (UCSC). Pohađamo smer Economics and Management na engleskom jeziku. Prva smo godina i veoma smo zadovoljne našim dosadašnjim iskustvom. Pokušaćemo da odgovorimo na sva pitanja koja su nas interesovala pri upisu.

cattolica milano

ZAŠTO ITALIJA?

Prvenstveno smo želele da upišemo fakultete u Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali smo se na kraju opredelile za Italiju. Morale smo da sagledamo širu sliku pored samog studiranja, i zaključile da je Italija sredina najsličnija onoj u kojoj smo odrasle. Izabrale smo Milano kao ekonomski, industrijski i kulturološki centar. S obzirom na veliki korak i promenu shvatile smo da ćemo se u ovom gradu osećati prihvaćeno i da nam neće biti potrebno mnogo vremena da se uklopimo.

ZAŠTO CATTOLICA?

Univerzitet Cattolica je najpre veoma cenjen širom Italije kao najstariji univerzitet pod okriljem Katoličke crkve. Studenti dolaze iz raznih zemalja, svih vera i kultura. Pored mnogobrojnih iskustava tokom studija, pruža širok spektar poslovnih mogućnosti tokom i nakon studija. S obzirom da smo izabrale internacionalni smer, pružena nam je mogućnost upoznavanja i druženja sa ljudima iz celog sveta u svojoj grupi, kao i odlazak na master van Italije. Glavna zgrada univerziteta je na veoma dobroj lokaciji, udaljena je 15 minuta hodom od katedrale Duomo i do nje se lako stiže prevozom iz različitih krajeva grada. S obzirom na veliki broj studenata, postoji nekoliko zgrada fakulteta u blizini.

ino agencija iskustva

STUDIJE

Izabrale smo smer ekonomije i menadžmenta zato što nam pruža najšire mogućnosti za izbor mastera. Vrlo brzo smo se navikle na učenje i komunikaciju na engleskom. Godine su podeljene na trimestre. U svakom od njih imamo po tri do četiri predmeta što nam omogućava veću posvećenost i bolju organizaciju vremena. Za razliku od drugih fakulteta u inostranstvu, data nam je mogućnost poništenja i ponovnog polaganja ispita na kojima nismo dostigle željene rezultate. Sistem ocenjivanja je od 0 do 30, a položenim ispitom smatra se svaki rezultat od 18 pa naviše.

cattolica milano ino

Pored finalnih ispita imamo i parcijalne ispite iz pojedinih predmeta, uglavnom dva do tri. Parcijalni ispiti služe da raspodele gradivo finalnih ispita što dodatno olakšava učenje. Profesori su uvek raspoloženi da izađu u susret i sav materijal predavanja nam je raspoloživ na portalu univerziteta (iCatt). Za vreme svakog ispitnog roka, imamo slobodnih nedelju dana između kraja predavanja i početka ispita za bolju pripremu. Fakultet pruža četiri ispitna roka (decembar-mart-jun-septembar) za polaganje svih ispita.

UPIS

Godišnja školarina iznosi 8700 evra, ali zahvaljujući saradnji Ino agencije i Cattolice dobile smo znatno umanjenje za školarinu prve godine. Za upis supotrebna svedočanstva iz srednje škole (od prve do četvrte godine), kao i sertifikat iz engleskog jezika (TOEFL, IELTS, FCE, CAE). Preko Ino agencije prijave su besplatne, a inače su 75 evra. Rok za prijavu je 15. april.

ŽIVOT U MILANU

ino agencija iskustva studijeŠto se tiče smeštaja, izabrale smo da živimo u stanu. Imale smo sreće da pronađemo stan koji je udaljen 5 minuta hoda od fakulteta i isto toliko od kanala Naviglie, jednog od najpopularnijih mesta za okupljanje mladih. Dostupan nam je prevoz do svih krajeva grada, u vidu metroa i tramvaja. Kraj je veoma miran i bezbedan. Domove u Milanu ne bismo preporučile. Imale smo priliku da čujemo negativna iskustva i smatramo da je stan mnogo bolja opcija. Milano je vrlo živ grad i neprestano pruža razlicita deŠavanja u vidu kulture, zabave i naravno mode 🙂 Za razliku od drugih Zapadno-evropskih gradova, dosta je povoljniji za život. Što se tiče putovanja za Srbiju, postoji direktan let Milano – Beograd, kao i povoljnije karte za letove Milano – Niš. Takođe velika je dostupnost i povoljnost prevoza do drugih gradova Italije, i ostatka Evrope.

NOVE AVANTURE

Kada bismo dale svoje iskreno mišljenje o ovom iskustvu rekle bismo svakome da se upusti u novu avanturu poznanstava, novih kultura i znanja. Odvojivši se od porodice i prijatelja iz Beograda stekle smo samostalnost koja će sigurno biti veliki plus u budućnosti. Takođe, smatramo da odlaskom u inostranstvo imamo priliku za upoznavanje i druženje sa ljudima iz celog sveta, kao i najbolju priliku za učenje i usavršavanje jezika.

Marija Gazimirović i Sara Živanović

Milano


Ako želite da se prijavite besplatno na Cattolicu ili vam treba više infomacije molimo pošaljite upit:

Podelite s prijateljima: