Evropski koledž u Parmi (Fondazione Collegio Europeo di Parma) je visokoškolska institucija koja nudi napredne akademske kurseve (master nivo) za mlade diplomce osnovnih studija u oblasti zakonodavstva, ekonomije i politika Evropske unije i procesa evropskih integracija. Kao takav, on predstavlja idealno mesto ako želite da se jednog dana zaposlite u Briselu, jer je jedan od najvažnijih trening centara za buduće evropske administrativce.

Osnovan od strane Univerziteta u Parmi, Privredne komore i Udruženja privrednika u Parmi, uz svesrdnu podršku Ministarstva spoljnih poslova Italije i Regiona Emilija Romanja (Emilia Romagna), Evropski koledž može da se pohvali impresivnom listom članova i profesora, od kojih su samo neki: Jacques Delors (bivši predsednik Evropske komisije), Franco Frattini (bivši potpredsednik Evropske komisije i Ministar spoljnih poslova Italije), Romano Prodi (bivši predsednik Evropske komisije i Premijer Republike Italije), i mnogi drugi.

vineyards-and-delicacies-of-parma-s-surrounding-hills-in-parma-261565.jpg

Program

Evropski koledž u Parmi nudi program master nivoa visokih evropskih studija u trajanju od godinu dana koji se sastoji od osam ključnih tematika: istorija, politika i institucije EU, pravna politika EU, ekonomska i monetarna politika EU, unutrašnja politika EU, spoljna politika i odnosi EU, ekologija, zdravlje i zaštita EU, i slobodno tržište EU.

Ono što je glavna prednost Evropskog koledža u Parmi je da se predavanja odvijaju na engleskom, francuskom i italijanskom jeziku, ali pre toga je Koledž obezbedio neophodne kurseve sva tri jezika, pa istovremeno predstavlja sjajnu priliku da naučite novi jezik ili obnovite svoje znanje.

Sa druge strane, nakon uspešnog završetka ovog programa dobijate dve diplome: Diplomu visokih evropskih studija izdatu od strane Koledža i Master diplomu jednog od ponuđena tri državna univerziteta: Università degli Studi Suor Orsola Benincasa iz Napulja, Università degli Studi di Parma iz Parme ili Università LUISS Guido Carli iz Rima.

parma_2088857a

Cena i stipendija

Cena jednogodišnjih master studija na Evropskom koledžu u Parmi iznosi 5.000 evra, ali je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Italije raspisalo konkurs za stipendije za ovu školsku godinu 2016/2017 u iznosu od 820 evra mesečno i to za državljane Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine. Dobitnicima ove stipendije Evropski koledž umanjuje iznos školarine na 3.000 evra.

Kandidati za ovu stipendiju moraju posedovati minimum B1 nivo znanja engleskog jezika i A2 nivo iz italijanskog jezika. Stipendija traje 9 meseci i prva isplata je u novembru 2016. godine.

Rokovi

Krajnji rok za prijavu za stipendiju Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije je 11. septembar 2016. godine do podneva (12AM). Da biste aplicirali za dobijanje stipendije ne morate prethodno biti upisani na Evropski koledž u Parmi.

Krajnji rok za prijavu na Evropski koledž u Parmi za master studije ove školske godine 2016/2017 je 30. septembar 2016. godine.

Srećno!

Ukoliko vam je potrebna pomoć u apliciranju za master studije i stipendiju, pošaljite nam besplatan upit. 

 

 

Podelite s prijateljima: