accreditation_sm

Dragi svi,

Skoro mi nešto nije privuklo pažnju kao University of the People. Zašto? Zato što je ovo prvi put da se nude besplatne degree studije, odnosno osnovne studije koje donose akreditovanu diplomu. Do sada (a i sada) bile su dostupne razne platforme sa online kursevima, kao što je Coursera, ali ovo je revolucija u online obrazovanju – jer se dobija diploma!

O ČEMU SE RADI?

ŠTA JE BESPLATNO A ŠTA SE PLAĆA?

Tuition fee, odnosno školarina je besplatna. S obzirom da su Univerziteti koji učestvuju vrhunski (Yale, NYU, Oxford), ovo je zaista neverovatna prilika. Međutim, ono što se plaća je prijava na studije (10-50$), dok se prijava svakog ispita plaća 100$. Sa druge strane, studije na Oxfordu koštaju i po 20.000$ te ovo nije skupo, jer platforma iz nečega mora da se finansira. Ono što je dobra stvar je što i za ove troškove postoje stipendije na koje svako može da se prijavi.

PRIJAVA

Kao i svi prestižni Univerziteti, University of the People drži do svoje prijave. Nekih preteranih zahteva nema, osim da je kandidat završio minimum srednju školu, da ima 18 godina i sertifikat engleskom. Zahtevi za znanje engleskog nisu visoki, ali je sertifikat engleskog jezika obavezan. IELTS traže 6.0, što nije tako malo, a TOEFL samo 61 na IBT, što je neverovatno nisko. Ako polažete engleski samo zbog ovoga, onda polažite TOEFL IBT, jer rezultat 61 zaista svako može da ima uz minimalnu pripremu. Traže i diplome srednje škole / fakulteta prevedene kod sudskog tumača, a prijava je i online i slanje dokumenata poštom. Ukoliko nemate sertifikat jezika, morate polagati English composition 1 u okviru UO People. Postoji 5 rokova za prijavu godišnje.

PREDNOSTI VS NEDOSTACI

Online obrazovanje, koje je još pritom i ovako povoljno, donelo je demokratizaciju obrazovanja i otvoren pristup znanju svim ljudima sveta. Ovo se posebno odnosi na stanovništvo zemalja u razvoju, ugrožene grupe, ljude sa posebnim potrebama i sve one koji nemaju pristup (vrhunskom) obrazovanju, i zato je University of People jedna od najplementijih stvari koja se desila u savremenoj akademskoj zajednici. S druge strane, online obrazovanje ima i svoje nedostatke, jer je boravak u stranoj zemlji, stvaranje mreže kontakata po svetu i usvajanje nekih novih kulturnih kodeksa veoma značajan za dalju karijeu i lični razvoj! Ipak, online obrazovanje ima daleko više prednosti nego nedostataka, te svako ko želi da napreduje, a nema mogućnosti treba da se odluči za University of the People!

prednosti

  • Cena
  • Nema potrebe za relokacijom – Mogućnost da se nastavi sa dosadašnjim životom, poslom, ciljevima
  • Fleksibilan raspored
  • Vrhunski svetski univerziteti koji učestvuju
  • Unapređenje znanja engleskog jezika

nedostaci

  • Ostanak u homogenom kulturnom okruženju
  • Nedostatak komunikacije uživo
  • Manje prilika za razvoj lične mreže kontakata
  • Ograničena diskusija
  • Razvijanje samo pisanog engleskog, ali ne i govornog engleskog (speaking)

ZAKLJUČAK

Obrazovanje je najbolji način da pomognete sebi u životu. Izdvojite vremena i novca na online obrazovanje, jer je investicija u sebe najbolja investicija!

Ana Marija Popović


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: