Svoje studije iz Grčke prenosi nam Maja  Dimitrijević, diplomirana politikološkinja  sa Američkog  Koledža  u Solunu  ACT 

thumb_final ACT _1024Moj iskreni savet je da pokušate da odete na studije u inostranstvo – na vama je da odlučite da li na Osnovne studije, Master ili Doktorske studije.

Iz ličnog primera mogu da kažem da život i rad u inostranstvu predstavlja neprocenjivo životno iskustvo.

Četiri godine koje sam provela na Američkom koledžu u Solunu, značajno su uticale na mene, u izuzetno pozitivnom smislu, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu.

The American College of Thessaloniki (ACT)

Pohađala sam Bachelor (osnovne) studije na ACT-u. ACT je dvostruko akreditovan (double accredited) fakultet: priznat je od strane NEASC-a, što znači da je diploma validna u Americi, a takođe ima i EU akreditaciju. ACT je jedno veliko globalno selo! Tamo sam se osećala kao kod kuće, iako sam, pored srba, radila i družila se sa makedoncima, bugarima, grcima, amerikancima, albancima, bosancima itd. Plus, tu je i Egejsko more, koje uvek oraspoloži. 

Solun

Solun (Thessaloniki) je grad od dva miliona stanovnika, govori se drugi jezik i sve se u početku čini konfuzno.”Ne” znači ”da”, sve je napisano grčkim alfabetom… U početku nisam mogla da pročitam naziv ulice u kojoj živim. Ali, živi duša Balkanska – ipak su to grci. Partizan je magična reč, živi se danju i noću, pije se frapper i leti i zimi, stalno se nešto dešava. Ljudi uživaju u jednostavnim stvarima, vole svoj život i način na koji ga žive. Sneg ne pada skoro nikada, a kada padne, nastaje vanredno stanje :). Da biste doživeli taj momenat i još mnogo drugih, nezaboravnih, treba da aplicirate!

Postupak apliciranja na ACT koledžu

Za upis na ACT najlakše je da se obratite Ino Edukaciji, oni će vam besplatno pomoći oko cele aplikacije. Poznavanje engleskog jezika nije presudni faktor pri apliciranju, ali bi najbolje bilo da već imate TOEFL ili IELTS. ACT ima program koji obezbeđuje dodatnu pomoć, kao i Writing Centar, gde studenti mogu da potraže dodatnu pomoć u vezi pisanja seminarskih radova i eseja, koji su sastavni deo nastave.

Predavanja na American College of Thessaloniki

Predavanja drže odlični profesori, u malim grupama (10-18 studenata na predavanju), sama predavanja su audiovizuelna i interaktivna. Aktivnost na predavanju je sastavni deo ocene. Prednost ACT-a, u odnosu na naše državne fakultete, je u broju studenata na predavanjima. Male grupe znače više individualnog rada sa profesorima. Ako ste zbunjeni ili vam nešto nije jasno, imate mogućnost da pitate. Dakle, više vremena za pitanja, mentoring i podršku. Svaki student ima svog ličnog savetnika. Dobijate mogućnost da vam se glas čuje i da vas profesori pamte kao ličnost, umesto kao broj indeksa. Kasnije to mnogo znači, naročito prilikom pisanja preporuke za posao ili Master studije.

Stipendije na American College of Thessaloniki

Studenti preko Ino Edukacije mogu da se prijave na stipendije za umanjene školarine. Uz aplikaciju treba priložiti prosek plate roditelja u poslednje dve godine, kao i online formular. Nivo stipendije se određuje na osnovu finansijske situacije studenta, kao i kvaliteta same aplikacije. Postoji mogućnost smeštaja na kampusu, u studentskom domu. Prvenstvo imaju studenti prve godine i internacionalni studenti, kako bi se lakše i brže upoznali međusobno, sa gradom i novim načinom života, što olakšava prilagođavanje životu u Grčkoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ACT kampus

Postoje jednokrevetne i dvokrevetne sobe sa kupatilom. Zgrada je prosečna, nije savršena, ali je sasvim pristojna za početak. Nalazi se na svega dva minuta hoda od fakulteta, blizu teretane, staze za trčanje i svih ostalih terena. Kampus izgleda kao jedan veliki park i veoma je lep.

Definitivno je uživanje studirati u ovakvom akademskom okruženju. Ja sam bila student ATC-a i  nosim jedno nezaboravno iskustvo.

Podelite s prijateljima: