Partenariat-avec-l-ENSCI_grandvisuel

Danas predstavljamo najbolju francusku školu za industrijski dizan École nationale supérieure de création industrielle! U gostima nam je Uroš Petrevski, profesor Physical computing upravo sa École nationale supérieure de création industrielle i jedan od osnivača pariskog studija NoDesign. Uroš je takođe i jedan od kreatora WE-IO platforme!

uros petrevski kako na masterĆao Uroše, dobrodošao kod nas u Ino agenciju! Znamo se još iz Pariza, i nikako da predstavimo Školu na kojoj predaješ. Kaži nam nešto o tvojoj Školi?

École nationale supérieure de création industrielle na kojoj predajem je državna francuska škola iz za industrijski dizajn, i važi za najbolju francusku školu i jednu od najboljih svetskih škola. Nalazi se u Parizu. Trojica naših studenata sada rade u Apple design timu.

Kako si postao profesor na École nationale supérieure de création industrielle?

Moja priča je malo čudna, jer sam ja slučajno tamo otišao, jer sam želeo da studiram u inostranstvu. Kada sam upisao osnovne studije tamo, nisam bio svestan koliko je to dobra škola. Tokom studija sam se interesovao za digitalni dizajn i digitalne tehnologije, i bio sam jedan od pionira koji su koristili Physical computing u dizajnu (Arduino kartica). Kada sam diplomirao predložili su mi da ostanem na fakultetu i obučavam studente za rad sa elektronikom i programiranjem. To je onda postao digitalni studio koji danas vodim u École.

Šta je karakteristično za École?

Ono što je karakteristično za ovu školu je da predlaže individualni kurs za svakog od studenata – to znači da studenti sami biraju predmete i projekte na kojima žele da rade, a profesori se sa svakim posebno konsultuju. Zato, škola prima samo 40 studenata godišnje.

Ova škola je besplatna?

Jeste, zato što je državna. Plaća se samo taksa od 400-500 evra po semestru.

Reci nam nešto više o prijemnom ispitu?

Svake godine se prijavi 600-700 ljudi, a primamo samo 40. Prijemni ispit ima dva dela: 1) Pošalju se radovi (portfolio) a onda posle prve selekcije 2) Prijemni ispit na kome se ocenjuje opšta kultura, radoznalost, svestranost, timski rad, kapacitet za koncepciju i motivacija.

A kako to ocenjujete?

Kratkim vežbama koje ne liče ni na jedan naš prijemni ispit. Studentima se da neki industrijski proizvod koji treba da analiziraju. Vežba timskog rada se sastoji od toga što treba da se napravi skulptura po pamćenju od lego kockica zajedno sa nekoliko kandidata. Potrebno je napisati i kratak tekst inspirisan nekim novinskim člankom, i da se napravi jedna skulptura na zadatu temu.

Šta biste rekli za kraj?

Naša škola stvara kreatore koji su u stanju da tretiraju bilo koju problematiku dizajna iz bilo koje oblasti, stvara svestrane dizajnere koji poznaju produkcione odnose današnjice i imaju globalni pristup novim projektima. Nadam se da će se mladi iz Srbije prijaviti!


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: