Podelite s prijateljima:

Kroz Ino agenciju ove godine je prošlo dosta ljudi sa istim pitanjem:

Da li je moj fakultet priznat? 

I zato ovaj tekst, da otklonimo zabune 🙂

Osim što ovo dosta govori o poverenju u domaće školstvo, ovakvo pitanje je i posledica velikog broja teorija zavera i zabuna koje se šire o studiranju u inostranstvu, a koje su sve usmerene na neodlazak na studiranje.trinity-college-405783_640

Dakle, SVAKI univerzitet, državni ili privatni, koji je priznat od strane matične države (Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Makedonija, pa i Kosovo) i samim tim zakonski validan, priznat je i od strane inostranih univerziteta i ambasada. Znači: Sve što naša država priznaje, strana priznaje odmah, jer je lokalno priznati univerzitet upisan u registar visokog školstva naše države, i strana država se ne bavi analizama i procenama, već poštuje odluku matične države.

Zato, u slučaju Srbije, Megatrend, Singidunum, MEF, Privredna akademija, Visoka poslovna škola, sve visoke trogodišnje škole strukovnih studija itd. su PRIZNATE i posle njih se MOŽE aplicirati na studije u inostranstvu.

Jedini slučaj kada diploma nije priznata, je kada je sama matična država tog univerziteta ne priznaje, pa samim tim ne priznaje ni strana država jer ambasada te države ne može da izvrši validaciju diplome.

Ana Marija Popović


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: