Da li se pitate možete li da se upišete na željeni fakultet? Možda niste sigurni da li ispunjavate uslove za studije u inostranstvu s obzirom na vaše znanje jezika ili na vašu srednjoškolsku diplomu. Za ove situacije postoji rešenje.

Šta je foundation year?

Ovo je jednogodišnji pripremni program pred upis na osnovne studije. Pomaže vam da se bolje pripremite za oblast koju ćete studirati, kako u znanju jezika na kojem će vam biti studije, tako i uvodom u tematiku tih predmeta. Često razlog zašto se studenti odlučuju na Foundation je zbog nedovoljnog broja kredita na IB ili A levels programu, ili jer se jednostavno ne osećaju dovoljno spremni za studije. Dešava se i da je đak dobio diplomu srednje škole ali u svom kurikulumu nije imao dovoljno matematike ili je npr. imao samo društvene predmete na IB-u a hoće da studira nauku. Zato su univerziteti širom sveta razvili Foundation (faundejšn) programe kako bi đaci mogli po završetku mogli da upišu osnovne studije.

EU Business School Barcelona – studenti su uspešno završili Foundation i kreću na studije!

Šta posle Foundation programa?

Nakon foundation year programa možete se upisati na osnovne studije na tom univerzitetu na kome ste završili foundation year program ili na nekom drugom univerzitetu. Zavisno od univerziteta posle foundation programa osnovne studije nastavljate automatski (Roehampton, London South Bank, EU Business School, Modul) ili morate da se prijavljujete na osnovne studije kao i drugi kandidati (Ca Foscari, Pavia). Naravno, po završetku Foundation programa možete aplicirati i na druge univerzitete ako to Foundation program omogućava ili u druge zemlje. Najprepoznatiji su britanski programi.

Koliko traje Foundation program?

Program može da traje jedan ili dva semestra, odnosno 6 meseci ili jednu akademsku godinu. To zavisi od same organizacije programa ali i potrebe studenata. Ukoliko studentu fali samo jedan ili dva ispita iz IB-a mogu se odlučiti i za kraći Foundation od 6 meseci, poput onog što nudi EU Business School. Većina programa traje dva semestra.

Šta je to International Year 1?

Ovo je program za studente koji žele da studiraju biznis u UK ali nemaju dovoljno visoke ocene ili ne znaju dovoljno dobro engleski jezik. Dobra stvar je što studenti posle godinu dana nastavljaju na 2. godinu studija. Više informacija ovde.

INO Preporuke za pripremnu godinu u inostranstvu

EU Business School Barselona Minhen Ženeva

EU Business School je međunarodna, profesionalno akreditovana biznis škola sa kampusima u Barseloni, Ženevi, Montrou i Minhenu. Pružaju dinamičnu nastavu u malim grupama na engleskom jeziku, sa najboljim kurikulumom iz severnoameričkog i evropskog akademskog programa. Program počinje u oktobru, februaru i junu, te student može odmah da nastavi na osnovne studije. Važe standardne školarine. EU Business School pruža i uslugu smeštaja u veoma lepo opremeljenim studentskim domovima, koji po želji mogu biti i sa bazenom.

Postoje 2 foundation year programa:

  1. English Foundation Program – za one kojima je potrebno da poboljšaju svoje znanje engleskog jezika.
  2. Business Bridging Program – za one kojima je potreban bolji akademski nivo znanja.

University of Roehampton London

Roehampton je državni univerzitet i jedini univerzitet u Londonu koji ima sopstveni park kampus od čak 20 hektara, što garanuje studentima potpunu bezbednost i bezbrižan život na kampusu! Studenti žive i uče na kampusu, i svaki đak ima obezbeđen smeštaj u domu. Posle ovog Foundation programa (Pathway) može se prijaviti na bilo koji državni univerzitet u Velikoj Britaniji. Nastava na foundation year programu je organizovana kao kombinacija učenja na kampusu i online nastave. Program može trajati dva ili tri semestra. Postoje 3 usmerenja: biznis, prirodne nauke ili društvene nauke. Program može trajati 6 ili 9 meseci. Po završetku programa studenti mogu automatski nastaviti osnovne studije na Univerzitetu Roehampton ili se prijaviti na neki drugi univerzitet.

Za prijavu je potreban IELTS test sa rezultatom 5.5. Važe standardne školarine.

Roehampton je idealan spoj života u Londonu i mirnog života na kampusu

Università degli Studi di Pavia

Ovaj univerzitet je zvanično osnovan još u 14. veku i rangiran je u top 10 univerziteta u Italiji i u top 400 univerziteta na svetu, dok je za građevinu i medicinu rangiran  u top 200 univerziteta na svetu.

Program foundation year-a je predviđen za one studente koji nemaju dobru bazu znanja potrebnog za studije ili za one koji žele da unaprede svoje znanje italijanskog. U okviru programa postoji usmerenje na društvene ili prirodne nauke, što je i idealno za one koji žele da studiraj npr medicinu. Nastava se odvija se od oktobra do juna. Posle programa studenti se prijavljuju za osnovne studije. Školarina je 5000 EUR.

Jedinstveni kampus Ca Foscari

Università Ca’ Foscari Venezia

Ca’Foscari državni univerzitet koji se nalazi u srcu Venecije i nudi preko 20 programa na engleskom. Univerzitet neguje izuzetno dobre odnose sa poznatim univerzitetima širom sveta, poput Harvarda i LSE. Veoma omiljen univerzitet za naše studente, zbog blizine i veoma povoljne školarine tokom osnovnih i master studija. Univerzitet ima i svoj dom i menzu.

Studenti mogu da izaberu foundation year iz 3 različite oblasti – učenje italijanskog jezika, učenje engleskog jezika ili u vezi sa italijanskom modernom istorijom. Nastava se odvija se od oktobra do juna. Posle programa studenti se prijavljuju za osnovne studije. Školarina je 5000 EUR.

Tokom Foundation programa na raspolaganju su aktivnosti poput veslanja u Veneciji

IED Istituto Europeo di Design Como Barcelona

IED kao evropski institut za dizajn jedna od vodećih evropskih institucija iz oblasti dizajna, mode, komunikacija i menadžmenta i najbrže rastuće mreže kampusa na čak 9 lokacija: Milano, Rim, Torino, Venecija, Firenca, Madrid, Barselona, Sao Paolo i Kaljari. 

Postoje 3 različita kursa na foundation year-u: Italian creativity & design (Como), Global design (Barcelona), Fashion (Barcelona). Sva tri kursa su na engleskom jeziku i namenjena su studentima koji žele da izgrade svoje vizuelne, umetničke i tehničke kompetencije pre polaska na studije. Važe standardne školarine.

MODUL University Vienna

Modul Univerzitet u Beču osnovan je od strane Privredne komore Beča i nudi studije u oblasti biznisa, marketinga, turizma i javne uprave. Foundation program traje jedan semestar i omogućava studentima da podignu znanje iz engleskog jezika, matematike, ekonomije, biznisa i geografije. Đacima su na raspolaganju i besplatni časovi nemačkog. Program je zamišljen kao prilika za studente da podignu opšte znanje i znanje engleskog jezika, kao i da se naviknu na Austriju i život u Beču, te onda nesmetano nastavne osnovne studije na Modul Univerzitetu. Školarina programa je 6400 EUR. Modul u blizini ima i studentski dom, smeštaj je oko 300 EUR mesečno.

Modul se nalazi na Kahlenberg brdu odakle se pruža pogled na ceo Beč

Prijave preko Ino Edukacije na ove univerzitete su direktne i besplatne.

Ako vas interesuju studije u inostranstvu zakažite konsultacije.

Podelite s prijateljima: