Da li studirati pravo u inostranstvu i gde?

Studije prava i bavljenje pravom je uvek u vezi sa matičnom zemljom – zbog jezika, ali i pravnog sistema, pravosudnog ispita, državljanstva. U nekim zemljama stranci lakše mogu da budu advokati i da zastupaju pred sudovima, u nekima teže. Uvek je tu i prepreka da neko govori na maternjem jeziku na sudu, a vi kao stranac ne. Kako bismo otklonili nedoumice sa kojima se studenti i roditelji često sreću, evo jedan tekst o tome kako i da li izabrati studije prava u inostranstvu.

Osnovne ( Bachelor ) studije prava

Pre nego što odlučite da upišete osnovne studije prava u inostranstvu, treba da uzmete dve bitne činjenice u obzir:

  1. Koliko dobro govorite taj strani jezik?
  2. Da li kao stranac uopšte možete da polažete pravosudni ispit u toj zemlji, ili dobijete radnu dozvolu?

Uzmimo npr. studije prava u Beču, na WU državnom univerzitetu. Studenti i roditelji po navici često biraju Beč, a nama je iskustvo pokazalo da to ume da bude skoro pa mazohistički izbor. Ako student nije na C2 nivou znanja nemačkog jezika, on/ona neće završiti pravni fakultet u roku, jer jednostavno ne može da isprati predavanja ni ispite na nemačkom jeziku. Zbog same organizacije WU, koji je ogroman univerzitet sa 100 hiljada studenata i nedovoljno profesora studenti teško ostvaruju studentske usluge. Zato, čak i ko tečno govori nemački, bori se sa pomenutom organizacijom i malim brojem profesora, pa uglavnom studira pravo 4-5 godina, umesto 3 – to su oni koji znaju nemački. Studenti koji odu sa znanjem A2, B1 pa učenje nemačkog nastave u Beču, uglavnom studiraju 8-9 godina. Beč je do nedavno bio čest izbor jer je školarina 1500 EUR godišnje i nije morao da se zna nemački, ali zamislite koliko dugo traje izdržavanje studenta i koji su ti troškovi života?

Onda dolazimo do radne dozvole i pravosudnog ispita. Da bi neko polagao pravosudni ispit u Austriji mora da ima 5 godina radnog iskustva, uključujući i u javnom sektoru, poput sudova i tužilaštva. Imajući u vidu da NON-EU/EFTA/SWISS građani uopšte ne mogu da zastupaju pred austrijskim sudovima, već mogu samo da savetuju, te je sa srpskim NON EU pasošem veoma teško tj. skoro nemoguće položiti pravosudni ispit. Drugo su naši ljudi sa austrijskim pasošem, ali bez njega teško ćete stići do pravosudnog ispita. I koja je onda vrednost tih studija? S druge strane, ako se student vrati npr. u Srbiju, kako će da polaže srpski pravosudni ispit ako se on sastoji od srpskog prava sa čime student u Austriji nije imao nikakvog dodira? Krug je začaran i treba biti oprezan.

Osnovne ili Master studije prava u inostranstvu

Ovo je redovna i bitna dilema. Posle studija prava dolazi pravosudni ispit, ono što se na engleskom zove bar exam. Pravosudni ispit sastoji se od predmeta koje student uči i polaže na osnovnim studijama. U Evropi se pravni fakultet upisuje posle srednje škole, a u Americi posle 4 godine koledža (Law School). U nekim zemljama pravosudni ispit mogu da ga polažu samo lokalni državljani, u nekim mogu i stranci, a u nekim mogu samo stranci koji su u toj državi i studirali. Npr. u Americi ovo varira od države do države, i pravilo je da u kojoj državi (State) se položi pravosudni samo u toj državi može da se zastupa pred sudovima.

U razgovoru sa mladim pravnicima koji su svi studirali Master studije prava u inostranstvu preneli su nam iskustvo da se studenti radije odluče za Master studije nego osnovne. Kada studenti završe osnovne studije prava u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori oni mogu da polažu pravosudni u svojoj zemlji da zastupaju u sve ove tri države. Nakon osnovnih studija na Balkanu studenti mogu da se odluče za Master studije prava bilo gde u svetu.

Master prava u Londonu

Iz našeg iskustva najčešći izbor su London (zdrav izbor je univerzitet London South Bank), jer Master u UK traje godinu dana i postoji veliki broj specijalizacija (Tax Law, Business Law, Arbitration, Eco Law, IP itd). Diploma britanskog državnog univerziteta je uvek prepoznata u Srbiji i širom sveta, i sa tim nikad nećete pogrešiti. Drugi razlog zašto se studenti odlučuju za London i Veliku Britaniju je usavršavanje engleskog jezika. Posle Mastera u UK studenti izuzetno dobro govore engleski, a kako je sve veći broj stranih firmi i stranaca na Balkanu, znanje pravnog engleskog ima sve veću vrednost.

London South Bank University

Treće, Engleska je otvorena ka strancima, i studenti mogu da polažu pravosudni ispit (Solicitor and Barister, postoje različite forme u UK). Konačno, Velika Britanija je posle Brexita uvela olakšice za zapošljavanje svih diplomaca koji su studirali tamo, pa i naši studenti sada lakše dolaze do poslova i praksi. Ovo je i razlog da ukoliko se ipak odlučite za osnovne studije prava u inostranstvu, opet treba da birate London, jer studenti mogu da polažu pravosudni ispit i mogu da dobiju radnu dozvolu, što u Americi i EU nije uvek slučaj.


Ako želite da studirate pravo u inostranstvu zakažite besplatne konsultacije ili pošaljite upit ispod

Podelite s prijateljima: