Ako imate nameru da aplicirate na studije medicine u Italiji, pred vama je jedno uputstvo kako najbolje da se pripemite za apliciranje i polaganje testa/prijemnog ispita koji je uslov da biste bili primljeni.

Informacije o IMAT testu

Kao jedan od glavnih preduslova za upis na studije medicine u Italiji je IMAT (International Medical Admissions Test). Ovaj prijemni ispit je na engleskom jeziku, traje 100 minuta i svi kandidati za studije medicine i hirurgije, i stomatologije su u obavezi da ga polažu. Podrazumevaju se i domaći i internacionalni studenti.

IMAT se može polagati u sertifikovanim centrima širom sveta, ali naši studenti ovaj ispit polažu na fakultetu na kom su se prijavili (Padova University, Pavia University itd.) Prijave za sam test su preko Universitaly sajta i počinju uglavnom od početka jula. To je ujedno prvi korak u vašoj aplikaciji za studije. Prilikom zakazivanja na Universitaly platformi test se plaća karticom i online. Njegova cena je 130 evra. Sam prijemni uglavnom bude zakazan u prvoj polovini septembra.

Ono što je važno da znate jeste da, ukoliko aplicirate na studije medicine, nije potreban sertifikat jezika (TOEFL, IELTS, Cambridge). S obzirom da je sam test na engleskom, podrazumeva se da već imate visok nivo znanja jezika, te shodno tome sertifikat nije potreban za apliciranje.

Forma testa

Test se radi u pisanoj formi (pen-and-paper based). Podeljen je u četiri sekcije:

Odeljak 1: Logičko rasuđivanje i opšte znanje (Generičke veštine u rešavanju problema, razumevanju argumenata, analizi podataka i zaključivanju)

Odeljak 2, 3 i 4: Teorijsko znanje koje pokriva biologiju, hemiju, fiziku i matematiku (Sposobnost primene znanja iz školskih nauka: biologije, hemije, fizike i matematike)

Prva sekcija obuhvata 22 pitanja, dok ostali delovi testa imaju 38 pitanja. Sva pitanja imaju nekoliko ponuđenih odgovora.

Odgovori se boduju na sledeći način:

  • 1.5 poen za svaki tačan odgovor
  • – 0.4 poena za svaki netačan odgovor
  • 0 poena za svako neodgovoreno pitanje

Maksimum poena koji može da se osvoji je 90. Državni univerziteti poput Padove i Pavije primaju studente za uspehom od 45 poena, pa naviše. Ne postoji konkretna granica za dobar i loš uspeh na testu, sve zavisi od toga koliko je cela generacija prijavljenih na IMAT testu imala uspeha.

Iskustvo sa polaganja

Ove godine je naša buduća studentkinja Anđela Ilić aplicirala na studije medicine na Pavia Univerzitetu i kroz naredne odgovore na naša pitanja će nam preneti svoje iskustvo sa IMAT testa.

  • Kaži nam za početak kako si se pripremala za IMAT test?

Samo iskustvo mi je vrlo pozitivno. Pre svega mnogo ste mi vi pomogli oko predupisa i prijavljivanja za test, jer je to po meni bila najkomplikovanija procedura. Kad god je bio neki problemčić ili zbrka, imala sam kome da se obratim.

Za IMAT test sam se pripremala pomoću knjiga koje su koristile prethodne generacije. Ovo je vrlo bitno jer učenje za IMAT lako može otici u pogrešnom smeru. Za svaki predmet se tačno zna koja poglavlja se uče, mogu se pronaći na Cambridge web stranici.

Prvi deo Logical Reasoning and General Knowledge je lepo objašnjen na njihovom sajtu kao i na YouTube-u.

Drugi deo sam učila iz Cliff’s notes knjige kao i Pearsons Biology, koja je najbolja za IMAT.

Iz hemije sam vežbala obične zadatke, kao u srednjoj školi.

Matematika i fizika su priča za sebe, ja sam izračunala da bi mi oduzele dosta vremena i na samom testu, tako da sam išla po šablonu zadataka koji se sigurno pojavljuju svake godine i vežbala njih.

Od velike pomoći mi je takođe bio sajt entermedschool.com gde studenti sa fakulteta u Paviji odgovaraju na sva pitanja, objašnjavaju zadatke sa prošlih testova, pa čak i drže online predavanja besplatno. Ima zaista dosta sajtova i kurseva, ali većina se plaća.

  • Kako izgleda sam ispit i polaganje?

Ja sam imala veliku tremu, mislila sam da će biti neugodnih situacija na samom ispitu, ali zaista nije bilo tako. U amfiteatru gde sam ja polagala je komisija zaista bila ljubazna i “razbila tremu”. Samo se treba držati pravila koja pročitaju pred početak ispita i sve bude super.

  • Koliko dugo traje i da li si imala dovoljno vremena za sve?

IMAT traje 100 minuta. Nažalost, nisam imala vremena za neke komplikovane zadatke  koje sam preskočila, jer i u samom prvom delu testa su opširni tekstovi za koje vam treba bar 5-7 minuta da pročitate, razmislite i odgovorite.

  • Šta studenti treba da znaju pre samog polaganja?

Počnite svoje pripreme odmah, makar godinu dana pre početka studija jer je IMAT ozbiljan test. Sve u svemu, samo polako bez treme i biće odlični rezultati.

  • Koliko dugo se čekaju rezultati?

Rezultati se čekaju u proseku od 10 do 15 dana. Tu informaciju vam daju odmah na početku testa.

Zahvaljujemo se mnogo Anđeli što je sa nama podelila ovo važno iskustvo, a vas, buduće studente medicine, pozivamo da što pre počnete sa pripremom samog testa.

Studije medicine u Italiji su vrlo povoljne (1500-2600 evra) i traju 6 godina, kao i kod nas. Ukoliko ste zainteresovani za apliciranje, predlažemo vam da, za početak, pogledate University of Padova i University of Pavia, sa kojima Ino Edukacija ima direktnu saradnju i pomaže u aplikacionom procesu za sve zainteresovane studente.

Za sve dodatne informacije, savetujemo da zakažete besplatan sastanak sa INO mentorom kako bismo pregledali sve dostupne programe i započeli aplikacioni proces na vreme. Postoje univerziteti kao što je Univerzitet Cattolica koji ima svoj test i prijemni za studije medicine. Najbolje je informisati se na vreme.

Zakažite svoj sastanak

Podelite s prijateljima: